ye-logo.v1.2

Йосип Кобзон - подолянин

Спорт 2266

Йосип Кобзон з мамою Ідою Ісаківною Шойхет (фото з офіційного сайту Й.Кобзона)

Чимало відомих діячів сучасності пов’язані з нашим Поділлям. Приміром, мало кому відомо, що видатний співак, народний артист Росії та України Йосип Давидович Кобзон походить від ... подільських євреїв.
Мати співака Іда Ісаківна Шойхет, яку Йосип Кобзон безмежно любив та шанував, народилася у Подільській губернії у родині звичайного ремісника. Батько Іди помер у 1917 році, й родина з чотирьох дітей залишилася без годувальника. Іда була вимушена змалку піти працювати - від 1920 року вона заробляла копійку на тютюнових плантаціях Кам’янеччини. Проте, скоро молода жінка вступила на спеціальні курси майстрів виробництва у Проскурові. Закінчивши курси, Іда Ісаківна влаштувалася працювати на Проскурівську деревообробну фабрику. Молода жінка була активною комсомолкою, у 1929 році стала членом Комуністичної партії.
Зміни в житті Іди Шойхет настали у 1930 році, коли вона вийшла заміж за політпрацівника Давида Куновича Кобзона та переїхала з чоловіком на Донбас. Там, у шахтарському місті Часовий Яр вона була обрана народним суддею, й від-тоді пов’язала своє життя з юриспруденцією. Саме у Часовому Яру в 1937 році й народився майбутній відомий співак Йосип Кобзон.
Отже, можна сказати, що Йосип Кобзон - подолянин, принаймні по материнській лінії. Прізвище Шойхет ще не так давно було дуже поширене серед єврейського населення подільських міст та містечок. З перекладу на українську Шойхет - різник, що займався ритуальною обробкою м’яса, після чого воно вважалося кошерною їжею. Отож, ймовірно нащадки Кобзона на Поділлі були ремісниками по-дібного профілю.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую