ye-logo.v1.2

Наш репортаж: Як в аеропорту «Бориспіль» зустрічали олімпійців

Спорт 4881

Хмельницькі веслувальники повернулися з Ріо-де-Жанейро.

Аліна Комащук, яка здобула срібну нагороду в Ріо в командних змаганнях у фехтуванні на шаблях, повернулася в Нетішин ще 24 серпня. А ось хмельницький веслувальник Дмитро Янчук, який разом із львів’янином Тарасом Міщуком стали бронзовими призерами Олімпіади-2016, лише сьогодні, 26 серпня, вночі прибули в Україну. А разом із ними й інші спортсмени, серед яких і Павло Алтухов та Інна Грищун.

Зустріти наших веслувальників в аеропорту «Бориспіль» із Хмельницького вирушили спортивні функціонери та тренери. Разом із ними поїхав і журналіст сайту «Є», щоб на власні очі побачити, як зустрічають тих, за кого вболівали українці в Ріо…

Дехто зустрічав наших веслувальників із плакатами

Дорогою до аеропорту (назвати трасу важко, правду кажуть, що в нас не дороги, а напрямки, бо їхали шість годин) розмови були на різні теми. Та головна – про веслувальників. «Такого ще ніколи не було, щоб одразу троє наших веслувальників були на Олімпіаді», - говорили. А Віктор Флентін з обласного відділення Національного олімпійського комітету підкреслив цікавий момент – хмельницькі веслувальники беруть участь в Олімпіадах раз на 20 років! Сергій Нагорний виграв «золото» та «срібло» в 1976 році, Олексій Слівінський змагався на Олімпіаді-1996. А в Ріо-2016 наших було аж троє – Янчук із «бронзою», Алтухов посів 5 місце, а Грищун двічі була четвертою.

Мама Павла Алтухова одягнула футболку з фотографією свого сина

Літак з Амстердаму, яким прилітали наші спортсмени, мав приземлитися в «Борисполі» о 00.20. Група підтримки з Хмельницького прибула в аеропорт за хвилин 40 до цього. Приїхали й родичі веслувальників. Всі в очікуванні. Утім, з’ясувалося, що рейс затримується на 30 хвилин. Та нудьгувати не доводилося. У приміщенні аеропорту було досить людно – багато телекамер, військовий оркестр, батьки та родичі спортсменів. Головною ж персоною у цей час була, мабуть, мати одеського веслувальника Юрія Чебана, який в Ріо став олімпійським чемпіоном. Вона ледь встигала давати інтерв’ю, час від часу жартуючи, на кшталт: «Ви, що думаєте, якби він їв лише петрушку, то став би чемпіоном?».

В очікуванні на веслувальників зустріли й інших олімпійців. Спочатку борчинь, серед яких були й представниці Хмельниччини Аліна Махиня та Алла Черкасова. Ось тільки поспілкуватися з ними не вдалося – пробитися крізь натовп було важко, а згодом вони наче розчинилися. Згодом у коридорі з’явилися боксери. Але більшість присутніх у терміналі «D» готувалася до зустрічі веслувальників. Ще б пак, сааме вони везли дві нагороди з Ріо – золоту та бронзову.

На годиннику 1.35 ночі… І ті, на кого так довго очікували, з’явилися в залі. Першим під вигуки «Молодці» вийшов олімпійський чемпіон Юрій Чебан, а вже за його спиною з’явилися й інші. Павло Алтухов одразу ж пішов обнімати свою маму та сестру, Дмитро Янчук очами почав шукати свою дівчину та брата, а Інна Грищун якось непомітно пройшлася коридором. Та це все було явищем тимчасовим – далі… ні хвилини спокою. Короваї, квіти, обійми, привітання. Телевізійники «штурмували» наших олімпійців один за одним. Хлопці та дівчата, після тривалого шляху додому, склалося враження, забули про втому.

Обійми та вітання олімпійцям

Дмитру Янчуку одразу одягнули вінок переможця

А потім прес-конференція. Першим, звісно, під «град» запитань потрапив Юрій Чебан. Та не забули й про його тренера В’ячеслава Сорокіна, який розповів, що після того, як Юрій здобув «золото»: «Я ледь не захлинувся від радощів». «Про нагороду не думали, це була мрія, - каже бронзовий призер Дмитро Янчук. – Нам доводилося вставати о 5-ій ранку, щоб їхати на канал, а лягати спати вже о 21-ій. Це було важко. У фіналі ми орієнтувалися на німецьку-двійку, в складі якої був олімпійський чемпіон. Якщо ми будемо близько до нього, то здобудемо медаль. Тому ми робили свою роботу та трималася за німцями. У підсумку стати третіми».

Анастасія Тодорова та Інна Грищун отримали не один букет квітів

«Це настільки «кайфово» бути учасником Олімпіади, що хочеться ще. Але наступні ігри через чотири роки, - каже Павла Алтухов. – Шкода, що не зміг взяти медаль, на яку розраховував, утім думаю на наступній Олімпіаді я реабілітуюся».

Павло Алтухов каже, що в Токіо через чотири роки він буде "в призах"

«У нас на жаль дві «дерев’яні» медалі, - констатує Інна Грищун, яка двічі стала четвертою у байдарці-двійці та байдарці-четвірці. – Від яких ми всі плачимо». «Але вони всі в майбутньому перетворяться на металеві», - підбадьорює Інну її тренер Аркадій Майстер. «В «золото» у Токіо!», - додає Грищун.

Тарас Міщук та Дмитро Янчук - перші українські веслувальники, яким вдалося виграти олімпійські нагороди в каное-двійці на дистанції 1000 метрів

Хмельничани приїхали в Бориспіль, щоб зустріти своїх вселувальників

Павло Алтухов із сестрою та мамою

Інна Грищун, як і решта веслувальників, вночі 26 серпня дала не одне інтерв’ю, розпровідаючи  про підготовку до Ріо та участь на Олімпіаді

Численні інтерв’ю, фотосесії та аеропорт позаду… Та хмельницькі веслувальники додому не поїхали. Павло Алтухов та Дмитро Янчук вирушили на Полтавщину, а Інна Грищун залишилася в Києві. Невдовзі, можливо, вони знову будуть у центрі увазі. Та не в аеропорту, а в Хмельницькому.

Як зустрічали олімпійців, пропонуємо переглянути у відеосюжеті сайту «Є»:

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую