ye-logo.v1.2

Скупий платить двічі

Спорт 1685
Якби у Старій Ушиці побудували спортивну базу, спортсменам на Дністрі було б роздолля.. Фото: Фото автора.

Чому в нас є річки, є талановиті спортсмени, а немає спортивної бази для тренування веслувальників?

На тренувальні збори веслувальники Хмельницького їздять в …Комсомольськ Полтавської області. Або в Крим, Херсон чи Миколаїв. Бо у місті на річці Буг немає власної бази. Не треба пояснювати, що будь-яка дорога – це немалі  витрати на відрядження людям. А ще ж треба  човни перевезти туди-сюди!.. Колись байдарочники та каноїсти тренувалися в рідному місті. У примісь- кій  Ружичній був канал, та його зруйновано.
Цього літа хмельницькі веслувальники-динамівці здобули чи- мало перемог на всеукраїнських змаганнях і святкували справж- ній тріумф. З 18 по 21 серпня 2010 року у Дніпропетровську проходив командний чемпіонат України з веслування на байдарках та каное, після цього з 22 по 24 серпня там же проходив чемпіонат України серед шкіл вищої спортив- ної майстерності, а з 25 по 28 серпня вже у місті Полтаві проходив чемпіонат України з веслування на байдарках і каное з марафону. Спортсмени на кожних зма- ганнях долали кілька дистанцій, і потрібно було відновитися до наступного старту, щоб показати запланований результат… Подібне завдання надзвичайно важке, проте виконати його хмельницькі динамівці все ж таки спромоглися, здобувши 19 медалей (8 зо- лотих, 5 срібних та 6 бронзових). Інструктор зі спорту обласної організації «Динамо» майстер спорту України Олексій Янчук виборов  3 золотих, 3 срібних і 2 бронзових нагороди та пройшов відбір на чемпіонат світу, який проходитиме цьогоріч у Іспанії. Україна може пишатися такими спортсменами та сподіватися на світові рекорди, примножуючи свою спортивну славу.  Питання лише за одним: де весляру тренуватися?! У яких спонсорів шукати коштів на поїздки?!
Здавалося б, нікого не треба переконувати  в необхідності розвит- ку дитячо-юнацьких спортивних шкіл та вищої ланки – спеціалізованих закладів спортивного ре- зерву, розбудови цієї галузі. Тим більше, ще в 2004 році схвалено доктрину розвитку фізкультури і спорту в країні. Вироблено й прийнято  й стратегію  формування су- часної олімпійської підготовки до 2020 року, у якій є рядки не лише про побудову нових об’єктів, а й про покращення бюджетного фінансування їх. За останні десятиліття в Україні не було прове- дено жодного чемпіонату світу з олімпійських видів спорту. Знову ж таки й через те, що немає баз. Колишнім урядом було розроблено проект  загальнодержав- ної соціальної програми "Спор- тивні споруди України" на 2010-2015 роки.

Надія, яка не має права вмерти
 У цей список входила  й база олімпійського резерву на Хмельниччині. Її мали закласти на березі Дністра в селищі Стара Ушиця. Це тритисячне селище  на 60 кілометрів віддалене від райцентру, відтак тут з радістю очікували початку будівництва. Про нього на зустрічах повідомляли очільники РДА, ОДА. Буде робота для роками безробітних!  Регресивна територія оживе! За попередніми підрахунками, у селище з закладенням бази має надійти не менше 20 мільйонів гривень інвестицій, інформувала влада. Якщо ж використовувати місцеві будівельні матеріали, то й того більше. У Старій Ушиці вже розміщується обласний дитячий санаторій, неподалік є популярний туристич- ний об’єкт – давньоруський Бакотський монастир, край надзви- чайно сприятливий для розвитку туристично-курортної галузі за ландшафтом та кліматом. А як буде олімпійська база, навколо виросте й немала інфраструктура, отож Стара Ушиця, яка споконвіку не звикла сидіти, склавши руки, отримає нове життя та гарну економічно-соціальну перспек- тиву. До слова, за державними будівельними нормами, населений пункт із такою кількістю мешканців і без цього повинен був ма- ти спортивні об’єкти за обсягом не менше 500 метрів квадратних  паркетної підлоги та 35 метрів квадратних басейнової  площі.
«Не в одній Старій Ушиці їх немає, – коментує головний спеціаліст обласного управління у спра- вах молоді й спорту Ігор Яворський, – у Дунаєвецькому районі в селищі Дунаївці з такою ж кіль- кістю населення та ж проблема. (Тут немає навіть будинку культури! – авт.). Велика спортивна база, яку тут колись почали будувати, потрапила в список довго- будів. Вона на балансі Держре- зерву, керівництво якого на чис- ленні звернення про передачу  об’єкта в комунальну власність та добудову коштом місцевих бюджетів відповідає відмовами. При виборі ділянки в  Старій  Ушиці обласне управління земельних ресурсів повідомило, що вільної землі немає… На сьогодні  плани колишнього уряду щодо будівництва олімпійської бази (такі бази обіцяли  закласти в кожній області) на Хмельниччині не реалізо- вуються».
Зателефонувавши в Кам’янець-Подільську райдержадміністрацію, ще раз переконалася в цьому. Перший заступник голови Ніна Фабі- янська підтвердила, що навіть не чула про подібні плани. Кам’янчани  пробують знайти відповідь на питання на офіційному сайті Міністерства у справах молоді й спорту.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую