ye-logo.v1.2

Олімпіада в Токіо: коли і за кого з хмельничан вболівати

Спорт 3356
Олімпійські ігри 2020 тривають у Токіо. Участь у них беруть п
Олімпійські ігри 2020 тривають у Токіо. Участь у них беруть п'ятеро спортсменів, які родом з Хмельниччини.. Фото: колаж автора

Офіційно Хмельниччину на ній представляє одна спортсменка, але насправді уродженців нашої області на змаганнях більше.

В Японії тривають Олімпійські ігри, які мали відбутися торік, але через пандемію були перенесені. І невдовзі у змаганнях візьмуть участь спортсмени, які родом з Хмельниччини. Щоправда, лише легкоатлетка Марина Бех-Ромачнук офіційно представляє Хмельницький, ще четверо спортсменів – представляють інші області.

Першою на старт із наших у Токіо вийде Вікторія Ткачук, яка народилася на Шепетівщині, а перші кроки в легкій атлетиці робила в Нетішині. Для неї ця Олімпіада стане другою в кар’єрі. У 2016 році в Ріо-де-Жанейро тоді ще представниця Хмельниччини (нині Вікторія представляє Донецьку область) у бігу на 400 метрів із бар’єрами дійшла до півфіналу та за підсумками змагань посіла 22 місце. В Японії 31 липня на Вікторію Ткачук очікує кваліфікацій забіг. У разі успіху – 2 серпня спортсменка позмагається у півфіналі. Ну, а медалі в цій дисципліні розіграють 4 серпня. Також на Вікторію очікують змагання з жіночої естафети в складі збірної України 4 на 400 метрів. Півфінал - 5 серпня, а фінал - 7 серпня.

Хмельничанка Марина Бех-Романчук, яка вирушила на змагання разом зі своїм тренером Вадимом Крушинським, який також мешкає в Хмельницькому, розпочне свої змагання в секторі стрибків у довжину 1 серпня. Це буде кваліфікації. Ну, а медалі в цій дисципліні розіграють 3 серпня. Нагадаємо, для Марини ця Олімпіада також друга в кар’єрі. Та в 2016 році вона вийшла у фінал, де, ризикуючи, зробила заступи в усіх трьох спробах. Таким чином, по суті, вона фінішувала 12-ою. У Токіо ж її вважають однією з претенденток на олімпійську нагороду.

А другого серпня у бій вступлять веслувальники Павло Алтухов та Дмитро Янчук, на яких очікують відбірні та чвертьфінальні запливи на каное-двійках на дистанції 1000 метрів. Ще минулої Олімпіади вони захищали честь Хмельницького, а потім переїхали на Полтавщину. Нагадаємо, що в 2016 році Дмитро Янчук на цій дистанції в парі з львів’янином Тарасом Міщуком став бронзовим призером Олімпійських ігор. Тепер він у парі з Павлом Алтуховим спробує щонайменше повторити успіх в Ріо. Півфінали та фінали в категорії «C-2» на 1000 метрів пройдуть 3 серпня.

Не першою нинішня Олімпіада буде і для Павла Алтухова. Адже він у 2016 році на каное-одиночках на дистанції 1000 метрів фінішував п’ятим. У Токіо він також позмагається в цій дисципліні – 6 серпня (відбір та чвертьфінали), а 7 серпня – півфінали та фінал. Відзначимо, що в Токіо вирушив і особистий тренер Павла, його дідусь, хмельничанин Сергій Жиляєв.

Ще одна уродженка Хмельниччини – Людмила Оляновська з Солобківець, що на Ярмолинеччині, змагатиметься в спортивній ходьбі на 20 кілометрів. Людмила, яка нині представляє Київщину, в 2016 році також мала їхати на Олімпіаду, але її дискваліфікували. В її допінг-пробі, взятій не в змагальний період, знайшли заборонено речовину. Людмила заперечувала факт вживання допінгу, але все одно була вимушена пропустити змагання в Ріо. Однак, Людмила запевняла, що неодмінно ще повернеться до великого спорту. Що, власне, і зробила. І ось, 6 серпня вона в Японії має вийти на дистанцію 20 кілометрів.

Нагадаємо, участь в Олімпійських іграх у Токіо беруть 157 спортсменів з України. Ті, хто здобудуть золоту медаль на Олімпіаді, отримають преміальні з бюджету України – 120 тисяч доларів США. За срібну медаль – 80 тисяч доларів, а за «бронзу» - 55 тисяч доларів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую