ye-logo.v1.2

І новорічних страв скуштувати, і здоров’ю не нашкодити

Спорт 2399

Таке можливо, якщо дотримуватися деяких правил

В очікуванні новорічних свят ми, насамперед, складаємо незвичне меню, купуємо багато смачних продуктів та вишуканих напоїв. І намагаємося не думати про 1-2 січня. На жаль, після застілля буває настільки недобре, що доводиться звертатися до лікаря.

Що буває…

Якщо в результаті застілля ви відчуваєте печію чи відрижку, то, швидше за все, це викликано викидом зі шлунка у стравохід не до кінця перетравленої їжі. Гіркий присмак може свідчити про перенапруження жовчного міхура. А це означає, що ви з’їли занадто багато жирної їжі. Зловживання солодощами, капустою, хроном та іншими стравами, багатими на вуглець, може призвести до здуття живота. Відчуття переповнення та розпирання у шлунку всього-на-всього свідчить про те, що ви переїли. Якщо їсти «з перебором» баранину, свинину та інші білкові продукти, які важко перетравлюються, це може призвести до закрепів. І, нарешті, якщо ви відчуваєте біль у животі, це свідчить про скупчення газів або перерозтягнення стінок шлунка. Найважче під час свят доводиться шлунку. Але він пов’язаний і з іншими органами. І якщо він перевантажений, то змушує працювати з подвійним навантаженням печінку, дванадцятипалу кишку, підшлункову залозу. Що ж робити, аби уникнути усіх цих неприємностей? Може, наші поради допоможуть вам у цьому.

Правила підготовки до новорічного застілля

Правило 1. Добре підготуватися. Приблизно за півгодини до того, як сідати за стіл, не зайвим буде прийняти якийсь препарат, який покращує травлення та блокує метеоризм й печію - фестал, мезим чи активоване вугілля (його слід приймати з розрахунку таблетка на 10 кілограмів ваги). Перед застіллям варто перекусити, щоб підготувати шлунок. Салат, овочі, шматочок м’яса не дадуть організму збитися зі звичного ритму.
Правило 2. Не поспішайте! Пам’ятайте, що свято триває усю ніч. Тому не наїдайтеся одразу, їжте потроху - так безпечніше. Швидше за все, «кульмінацією» новорічного столу буде щось смачне і ситне - наприклад, запечена свинина, бараняча нога чи качка з яблуками. І шлунок потрібно до цього підготувати. Найкраще з’їсти будь-який овочевий салат з олією (обов’язково приготуйте його). Дуже добре, якщо у ньому буде щось кисленьке - лимон, наприклад. А до основної гарячої страви корисніше підібрати «легкий» гарнір - не картоплю, а горошок, баклажани чи овочеве рагу.
Правило 3. Купуйте якісні продукти. Дуже багато залежить від того, з яких продуктів приготовлені страви. Плануючи святковий стіл, не гоніться за дешевизною: краще купіть дорожчі, але якісніші продукти. І в тих магазинах, яким довіряєте. Щоб уникнути сальмонельозу, не готуйте креми на сирому білку, а також соуси, до складу яких входять сирі яйця.
Правило 4. Для алергетиків. Як би вам не хотілося влаштувати свято своїм дітям, пам’ятайте, що горіхи, ікра, шоколад, апельсини у надмірних дозах - харчові алергени. Алергію у дорослих може викликати велика кількість мідій, устриць, креветок.
Правило 5. Продумайте меню. Відмовтеся від традиційних олів’є та оселедця під шубою. Як правило, вони щедро приправляються майонезом, а до його складу входить оцет, який може викликати загострення хронічних хвороб. Краще приготуйте легкі салати з сирих овочів, фруктів та зелені, приправте їх натуральним йогуртом чи знежиреною сметаною, соком лимона чи граната. На гаряче замість «важкої» гуски, м’яса краще подати запечену рибу. Можна й м’ясо, але нежирне й в помірній кількості.
Правило 6. Пийте мінеральну воду.
Для втамування спраги ідеальний варіант - негазована мінеральна вода, сік, фрукти, тому що газовані напої пришвидшують всмоктування алкоголю.
Правило 7. Не змішуйте різні алкогольні напої. Виберіть на вечір один напій і пийте тільки його. Найбезпечніший варіант - вино.
Правило 8. Запивайте, а не закусуйте. Ми завжди чуємо: випив - закусив. А має бути навпаки: спочатку поїжте, а потім можна вживати алкогольні напої. Адже відбувається страшна справа: людина п’є міцні напої на голодний шлунок, швидко п’яніє і втрачає контроль над кількістю випитого.
Правило 9. Дайте організму відпочити. Після застілля наш організм виконує величезну роботу. Включається уся система обміну речовин. Щоб не знущатися над організмом, не навантажуйте його знову. Дайте собі відпочинок. Спробуйте наступного дня обійтися без спиртного та скоротіть обсяг їжі. Краще їжте легкі овочеві салати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую