ye-logo.v1.2

Різдвяний стіл

Суспільство 12677
Фото: prazdnikservice.ru

Салат із оселедцем та овочами

 100-200 г філе оселедця, 3 картоплини, 2 огірки, варена морквина, цибулина, яблуко, 2 яйця, олія, сіль, чорний мелений перець. Картоплю, морквину, огірки, яблуко, філе оселедця, яйця нарізати скибочками, цибулю — нашаткувати кубиками. Підготовлені продукти з'єднати, посолити, поперчити і заправити олією. Салат викласти гіркою в салатник і прикрасити вареними яйцями, оселедцем, скибочками яблук і листям салату.

Салат грибний
500 г маринованих або консервованих грибів, 50 г цибулі, 150 г помідорів (свіжих або солоних), 100 г консервованого зеленого горошку, 2 ст. л. олії, 4 ст. л. оцту, сіль, чорний мелений перець.
Гриби нарізати (дрібні можна залишити цілими). Змішати їх із нашаткованою цибулею, нарізаними скибочками помідорами, зеленим горошком. Посолити, поперчити за смаком, заправити олією та оцтом.

Салат “Бурячки з грибами”
1 кг буряків, біла цибулина, синя цибулина (кримська), 3 ст. л. олії, 0,5 л маринованих опеньків, 2 зубки часнику, маленький корінець хрону, 2 ст. л. оцту, сіль, перець.
Буряки ретельно помити і почистити. Варити їх у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Тоді додати 2 ст. л. столового оцту – для закріплення кольору. Варити ще 45 хвилин. Синю цибулину нарізати дрібно, обсмажити на олії 3 хвилини, присипати борошном і смажити ще 4 хвилин. Білу цибулю нарізати дрібними кубиками, вичавити часник, натерти хрін. З буряків злити воду і дати їм охолонути. Нарізати їх тонкою соломкою. Додати смажену цибулю, нарізану сиру білу цибулю, посолити і перемішати. Мариновані опеньки процідити через друшляк і ретельно промити водою. Додати їх до буряків. Приправити все олією, оцтом, тертим хроном та часником. Прикрасити грантовими зернами.

Рулет з курагою та горіхами
4 курячі грудки, морквина, 10 оливок, 7 штук кураги (попередньо замоченої у воді), 1/2 склянки почищених волоських горіхів, цибулина, сіль, перець за смаком, склянка сухого білого вина, 1 ч. л. кмину.
Філе відбити, натерти сіллю, перцем, додати кмин і замаринувати на 30 хвилин у невеликій кількості білого вина. Обсмажити цибулю, моркву і маслини на олії. Наприкінці смаження додати курагу і горіхи. Зняти з вогню, додати спеції і перемішати. Викласти начинку на підготовлене філе, згорнути рулетом і закріпити зубочистками. Обсмажити рулет на сковорідці в невеликій кількості олії до золотавої скориночки і запікати в духовці при температурі +190-200ºС до готовності (у форму для запікання додати маринад з білого вина).

Картопля, запечена з сиром і цибулею
750 г свинячого м'яса, 4 картоплини, склянка натертого на тертці твердого сиру, склянка білого сухого вина, 3 цибулини, 3 ст. л. борошна і свинячого жиру, 5 ст. л. панірувальних сухарів, сіль, чорний мелений перець.
Свинину обкачати в борошні, обсмажити з усіх боків, перекласти в гусятницю. Картоплю нарізати скибочками, цибулю кубиками, додати до м'яса і влити сухе вино. Посипати сіллю, перцем, прикрити кришкою і поставити в помірно гарячу духовку приблизно на годину. Потім посипати свинину сумішшю з панірувальних сухарів і тертого сиру і, не закриваючи кришкою, запікати ще протягом 20-30 хвилин.

Риба в тісті
600 г рибного філе, яйце, 5 ст. л. борошна, 1 ст. л. води, сіль, перець, олія для смаження.
Філе риби (хек, мерлуза, тілапія тощо) нарізати порційними шматками, посолити, поперчити і залишити маринуватися. Тим часом приготувати для риби тісто або кляр. Для цього збити виделкою яйце з водою, додати дрібку солі і трохи перцю й частину борошна. Тісто, за консистенцією, має бути як густа домашня сметана, тому борошно додавайте поступово, щоб не було забагато. Добре все перемішати, щоб не було грудочок. Занурити в це тісто кожен шматок рибного філе і смажити його на розігрітій сковорідці на олії з обох боків до утворення золотавої скоринки.

Тефтелі з риби і гречки в соусі
Склянка гречаної крупи, 700 г риби, 3 цибулини, морквина, сіль, перець, 3 ст. л. томатної пасти.
Приготувати гречану кашу: гречку залити 2 склянками води, трохи посолити і варити до готовності. Коли каша буде готова – каструлю залишити на 10-15 хвилин. Цибулю нарізати дрібно, натерти моркву. Розігріти на сковорідці олію і обсмажити цибулю і моркву 5-10 хвилин, додати томатну пасту і склянку води та готувати ще близько 15 хвилин. Посолити, поперчити і охолодити. Рибу і гречку перекрутити через м’ясорубку, перемішати. Ті, хто не дотримується посту, можуть додати яйце. Сформувати кульки і обсмажити їх на олії. Викласти тефтелі в каструлю з товстим дном. Залити їх обсмаженою цибулею та морквою і протушкувати в духовці близько 30 хвилин.

Запечені рибні котлети
1,5 кг філе риби, 3 цибулини, 2 скибочки білого хліба, 1,5-2 склянки томатного соусу, яйце, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, сіль.
Хліб вимочити в теплій воді і відтиснути. Рибу, хліб і цибулину пропустити через м’ясорубку. Додати яйце, перець і сіль. Ретельно перемішати. З фаршу сформувати кульки. Цибулю, яка залишилася, почистити, нарізати кільцями, покласти в широку невисоку форму, змащену олією, на неї - рибні кульки. Залити томатним соусом. Форму помістити у помірно розігріту духовку і запікати до готовності (приблизно 45 хвилин), періодично поливаючи кульки соусом.

Різдвяний пудинг
70 г борошна, 15 г какао, 75 г білих товчених сухарів, 100 г цукру, 15 г суміші прянощів (кориця, кардамон, ванілін), 100 г жиру, 300 г сухофруктів, 50 г волоських горіхів, апельсин (сік і шкірка), 2 яйця, 75 мл пива, 1 ст. л. молока.
Змастити жиром дві форми для пудингу. У великій мисці змішати руками всі сухі компоненти і апельсинову шкірку. Злегка збити яйця, потім додати пиво, молоко і апельсиновий сік. Перемішати. Додати сухі компоненти і ще раз перемішати. Розділити навпіл і вилити у дві форми. Накрити плівкою, надрізати її, щоб вона не піднімалася в печі. Випікати пудинги по одному на повній потужності 5-7 хвилин. Дати постояти 5-6 хвилин і викласти, перевернувши догори дном на тарілку.

Різдвяний мигдальний кекс
250 г вершкового масла, 250 г цукру, ванілін, сіль на кінчику ножа, 20 г коньяку, 6 яєць, 350 г борошна, 2 ч. л. розпушувача для тіста, 400 г родзинок без кісточок, 50 г мелених волоських горіхів, 100 г подрібнених цукатів з лимонної шкірки, 2 ч. л. цукру, 5 ст. л. води, 60 г цукрової пудри, 2 ст. л. джему.
Встелити пергаментним папером форму для кексу. Духовку розігріти до +180ºС. Розтерти масло з цукром, сіллю, ваніллю і коньяком. Додати яйце і розтирати, поки не вийде пишна маса. Якщо маса осяде, додати ложку борошна. Борошно змішати з розпушувачем, родзинками, меленими горіхами і лимонними цукатами і поступово перемішати з яєчно-масляною масою. Тісто перекласти у форму, вирівняти верх. Випікати годину-півтори. Перш ніж вийняти його з духовки, перевірити за допомогою дерев'яної спиці, чи повністю він пропечений. Перекласти форму догори дном на кухонну решітку і якийсь час папір не знімати. З води і цукру зварити сироп (при постійному помішуванні 3 хвилини), змастити ним верх кексу. Посипати цукровою пудрою. Бока кексу намастити джемом.

Фруктовий торт
Тісто: 5 яєць, 30 г цукру, 85 г борошна, 50 г кукурудзяного борошна. Начинка:
250 г горіхів, 250 г розм’якшеного вершкового масла, 200 г цукрової пудри, 200 мл вершків 35%-ої жирності, трохи коньяку, фрукти.
Просіяти борошно. Збити яєчні жовтки з цукром до густої маси. Збити яєчні білки, додаючи цукор, поки вони не загуснуть. Обережно змішати суміш яєчного жовтка з яєчними білками. Додати борошно і ретельно розмішати. Обкласти тістом форму для випічки (дно і стінки). Поверх, щоб воно не підіймалося, можна покласти вимиту і висушену квасолю (як вантаж). Випікати недовго, до готовності. Змішати вершкове масло, подрібнені горіхи, цукор і все збити. Додати алкоголь, вершки і обережно перемішайте з масляною масою.
Заповнити готовий корж тонким шаром крему (квасолю викинути), покласти фрукти, поверх знову крем. І так усі шари. Охолодити. З води і цукру зварити на слабкому вогні густий цукровий сироп. Залити ним заздалегідь підготовлені фрукти. Дати охолонути. Прикрасити ними торт.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую