ye-logo.v1.2
23 Вересня, 2019

Головне правило святкового застілля: не переїдати!

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА Суспільство 1148

Свята часто закінчуються хворобами шлунково-кишкового тракту. Найбільше страждає підшлункова залоза й печінка

Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. Дотримуючись цієї прикмети, ми намагаємося накрити багатий стіл, зібрати хорошу компанію і повеселитися від душі. Головне у  святкуванні, на переконання багатьох, – «свято живота». І зовсім не замислюємося над тим, що новий рік може початися з не дуже хорошого – з болю у животі. Про те, як підготуватися до святкового бенкету з найменшими втратами для здоров’я, ми попросили розповісти головного лікаря-дієтолога області Альону Брянцеву.
– Альоно Леонідівно, розкажіть, які органи та системи найбільше страждають від надмірних святкувань?
– Дехто перед Новим роком дотримується посту. А під час святкування – «відривається по повній програмі»:  алкоголь, важка й жирна їжа, майонез, усілякі приправи, соління, оселедець, ікра. Спочатку, протягом кількох тижнів, людина вживала легку їжу, а тут раптом – важка «бомба». І страждає шлунково-кишковий тракт,  насамперед – підшлун- кова залоза. Якщо ж алкоголь, а особливо – горілку, заїдати жирною їжею, то часто це – прямий шлях до гострого панкреатиту. І після свят у лікарнях зростає кількість хворих  із загостренням хронічних захворювань, з гастритами та  панк- реатитами.  Часто до панкреатиту  приєд-нується дисбактеріоз. А це означає, що порушуються травлення та процес висмоктування, в результаті організм недоот- римує багатьох мікроелементів, вітамінів, інших поживних речовин. До того ж, печінка намагається  переробити усю «сма- коту», яку ми з’їли,  але  їй це не завжди вдається, бо  працює вона повільно, дуже плавно. Щоб зрозуміти надмірне навантаження на неї, можете уявити собі таку картину: коли квасять капусту,  кладуть гніт, додайте сюди такий подвійний гніт.
Крім того, дуже часто трапляються отруєння, пов’язані з вживанням неякісних та несвіжих продуктів.
– Перед Новим роком багато хто дотримується посту. У католиків він закінчується 25 грудня, у православних хоч і триває до 7 січня, однак багато хто все ж перериває його на новорічні дні. Як правильно вийти з посту?
– Якщо ви дотримувалися посту, наступного дня не переходьте на звичайний режим харчування, і особливо на святкове меню. Починайте дуже поступово вводити до раціону ті продукти, які вживали до посту. Не одразу всі разом, і не починайте з гострих приправ, наваристих супів та бульйонів, жирних м’ясних страв, копчених та солоних страв. Тобто, свій організм ви маєте адаптувати знову до звичного для вас харчування. І це справа не одного-двох днів.
– Часто жінки перед святами «сідають» на дієту, аби «влізти» у нову сукню, на розмір меншу.
– Цього робити категорично не рекомендую. Не можна так знущатися над організмом. Адже він тільки починає перебудовуватися на новий режим життя, як ви йому – наступний стрес і знову перебудову в якості надмірного споживання їжі. Організм отримує від цього колосальне навантаження. І навіть якщо воно проявиться не одразу, через деякий час він все одно вам «помститься» за таке знущання над ним.  Після будь-яких дієт, постів, голодування дуже важливо поступово переходити до іншого режиму.
Скинути вагу – не проблема, головне завдання – перебудувати обмінні процеси. А зробити це за тиждень, і навіть за півроку, неможливо.  Тому перед святами можна просто на тиждень розвантажити шлунково-кишковий тракт легшою їжею. Але це теж робіть обережно.  А щоб схуднути і виглядати  красивою та стрункою у новорічну ніч,  потрібно починати  готуватися до неї зразу після святкування попереднього Нового року.  І щоб таких проблем не виникало, варто зайнятися правильним харчуванням. Це дуже просто: їжте все, що ви хочете, але ложку-дві не доїдайте й додайте невелике фізичне навантаження, яке ви можете витримати.
– Як Ви порадите скласти новорічне меню, щоб було корисно для організму?
– Не експериментуйте. Купуйте продукти тих марок, до яких звикли. І вибирайте якісні, хоч це й непросто. Особливо майонез, без якого не обходиться жодне застілля.  Пораджу замінити у салатах крабові палички на крабове м’ясо. Також не купуйте газованої фарбованої води, зваріть компот з сухофруктів, якщо ж хочете води – пийте звичайну  негазовану. Газовані напої можуть призвести до здуття живота, метеоризму.
Краще не влаштовувати великого нічного застілля з голубцями, холодцем, качкою чи гускою. Такі страви з’їжте увечері – за три-чотири години до святку- вання. А  новорічний стіл нехай буде легким. Приготуйте фрукти, легкі закуски, шампанське, легке вино, каву-чай. Щоб Новий рік справді був святом, а не стресом для шлунково-кишкового тракту. Тим паче, що через сім днів все повториться знову. Але навіть якщо ви вирішили відзначити свято традиційно і заставити стіл різноманітними стравами та делікатесами, то пам’ятайте про найголовніше правило застілля: не переїдайте. Їжте усе, але потроху.
– На новорічні свята ми намагаємося купити щось смачненьке – дещо опиняється на нашому столі тільки раз на рік. Чи варто так робити?
– Справді, ми намагаємося влаштувати собі свято, насамперед, за рахунок якихось незвичних страв та продуктів. Най- частше це стосується саме фруктів. І вони потрібні на новорічному столі.  Але ми не завжди впевнені у якості екзотичних фруктів. За стандартами ВООЗ харчування має бути традиційним. Тому перевагу надавайте звичним для нас – яблукам, грушам, мандаринам й апельсинам. Я не кажу, що ананасів, приміром, не потрібно їсти. Якщо ви їх любите, і їх сприймає ваш організм – їжте на здоров’я. Хочу лише застерегти: не захоплюйтеся екзотичною, неперевіреною їжею. І до усього нового ставтеся дуже обережно.
– У рекламі нам кажуть: випийте фестал (мезим) і їжте – скільки хочете.
– Не раджу так робити. Насамперед, тому, що усі ліки проходять через печінку. Й, крім того, що вона переробляє алкоголь та жирну їжу, ми її навантажуємо фармакопрепаратами. А будь-які фармакопрепарати порушують нормальну флору кишківника. Краще поставте на стіл яблука, лимони.  Яблучні та лимонні кислоти не гірше, ніж мезим та фестал, покращують процеси травлення в шлунково-кишковому тракті. Тому якщо ви відчуваєте, що з’їли зайвого, з’їжте шматочок яблука чи лимона. І навіть шматочок  апельсина, ківі або ананаса. Те, що ананас сприяє схудненню, неправда. Але бромелайн, який він містить, покращує процес травлення.
– Мало хто у Новорічну ніч утримається від спиртного. В журналах, Інтернеті можна знайти чимало порад – щоб пити і не п’яніти пропонують перед святкуванням з’їсти тарілку каші, шматочок масла чи випити склянку бульйону…
– Я до таких порад ставлюся скептично.  Для того, щоб одразу не сп’яніти, перед застіллям потрібно поїсти. Але не масло і не кашу.  А якщо ваша печінка відреагує на масло? А ви її ще «доб’єте» алкоголем. І основне застілля  починайте з холодних закусок, а не з чарки.
– Якщо все-таки усіма цими правилами знехтував і наступного дня не дуже добре себе почуваєш?
– Їжте не тоді, коли до вас прийдуть гості, а тоді, коли  з’явиться апетит. Не змушуйте себе їсти тільки тому, що так треба.  Випийте краще чаю. Просто відпочиньте, а з друзями зустріньтеся не 1-го, а 2 чи 3 січня.
– На свята ми готуємо багато їжі, щоб вистачило на кілька днів.. Чи правильно ми робимо, доїдаючи новорічні салати ще 1,2,3 січня?
– Салат потрібно з’їсти одразу ж після приготування.  Тому робіть їх небагато, особливо це стосується «Олів’є» і подібних, до складу яких входить ковбаса й майонез. Саме вони можуть викликати алергічні реакції аж до нападу бронхіальної астми і до харчових отруєнь.

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую