ye-logo.v1.2

Хмельницькі шашлики — на всі смаки!

Суспільство 11214
авторів
250 грамів шашлику «затягнули» на 55 гривень.. Фото: авторів

Хто з нас не любить поласувати соковитим, щойно з жару, духм’яним шашликом? Досить самого слова, аби покотилася слинка, і уява вималювала романтичний відпочинок, який не буває без цього гурманського наїдку.

 Напередодні травневих свят кореспонденти “Проскурівського телеграфу” вирішили з'ясувати, де і який в Хмельницькому смажать шашлик.

“Мисливський курінь” - класика жанру
Ресторан “Мисливський курінь” пропонує любителям соковитого м'ясця чудову можливість утамувати голод і приємно провести час. Меню поєднує в собі класичні страви, приготовані на деревному вугіллі: шашлики зі свинини, телятини та індичатини, стейки рублені та на кістці, смажені реберця, перепілки, овочі-гриль, різноманітну рибу та печену картопельку із салом. Ціни коливаються від 24 до 30 гривень за 100 г. А якщо ви завітали сюди великою компанією, можете замовити м'ясну тарілку, яка складається зі свинячого й телячого шашлику, курячих крилець, лаваша та аджики. За 1 кг такого асорті доведеться викласти 203 гривні. М'ясне меню доповнюють вишукані соуси. Так до шашличка в “Мисливському курені” вам запропонують аджику “Мисливську” та “Горіхову”, огіркові, шпинатні, часникові та грибні соуси, кетчуп та хрін. Ми зупинили свій вибір на класичному шашлику зі свинини (24 гривні за 100 г). До нього замовили лаваш (6 гривень) та “Мисливську” аджику (14 гривень). Подача традиційна: великі шматки м'яса на тарілці, притрушені зеленню та кільцями цибулі. Та й принесли замовлення швидко — через 25 хвилин. Скажу чесно, якогось вибуху смакових вражень ми не відчули. М'ясо було м'яким та соковитим, в міру просмаженим. Тобто, без родзинки на кшталт різних новомодних “витребеньок” у маринаді. Напевно, таким і має бути справжній шашлик зі свинини. Загалом, наш “пікнік” обійшовся нам у 110 гривень на двох із урахуванням чайових.

У «Стейк-Хаус» шашлик подають у “компанії” зі спеціями
Завітавши до ресторану з такою красномовною назвою, ми очікували, що асортимент м'ясних страв порадує не тільки око, а й зуб. На бажаний шашличок натрапили одразу, доречі, подають його у «Стейк-Хаусі» із трьох видів м’яса на вибір. Це може бути шашлик зі свинини, телятини або ж баранини. Заважить такий смаколик, як зазначено у меню, 150 грамів. Свинина обійдеться у 29 гривень, а телятина і баранина у 39 гривень. Соковита шийка, готується на дерев'яній шпажці з помідорами та цибулею. Після 20-хвилинного очікування замовлення дісталося нашого столу. Велика тарілка, на якій розмістилась самотня шашлична шпажка у компанії дрібок спецій, виявилась гарячою. М'ясо смачне, в міру м`яке та соковите, але неприємно здивувала велика кількість жилок, які просто не можливо було розжувати.

«Південна брама» - вишукано і зі смаком
У цьому затишному ресторані, розташованому у стилізованій під середньовіччя невеличкій фортеці майже на ви’їзді з міста, можна замовити і посмакувати різноманітними шашликами. Нам запропонували спробувати на вибір: шашлик зі свинини, з баклажанами, шашлик з телятини і овочевий. Ми замовили шашлик з телятини 100 г (28 грн.) і овочевий 250 г (30 грн.). До порції двох величеньких шматочків м’яса, викладених на листках салату додавалися два шматочки лавашу, маринована цибулька, нарізана кільцями, і аджика (30 г). М’ясо було смачним, просмаженим. Овочевого шашлику зі шматочків баклажанів, кабачків, свіжих помідорів, солодкого перцю, цибулі порею з пряним соусом на оливковій олії достатньо однієї порції на двох. Несподіване враження було від салату з сирого буряка 200 г (15 грн.) у поєднанні з м’ясом, тим більше, що м’ясо найкраще і корисніше їсти з овочами. Ну, а ковток червоного сухого вина 100 мл (12 грн.) у цій трапезі додав радісного настрою і значно покращив травлення. Отож вечеря на двох обійдеться вам з 5% обслуговуванням усього у 148 гривень. А скільки задоволення!

«Шотландія» - оригінальна подача і не менше 250 грамів м’яса
Поцікавившись у офіціанта, яка у їхньому закладі подача свинячого шашлику й чи можна замовити невелику порцію – до 150 грамів, почула категоричне: «Порція шашлику у нас – 250-300 грамів, не менше. Заради вас ніхто півшампура не смажитиме». Отож, заради експерименту довелося замовити цілий. Порадували доволі демократичні ціни на страви на мангалі. За 100 грамів свинячого шашлику доведеться викласти 22 гривні, сьомги на грилі – 32 гривні, антрекоту, як і коропа на мангалі, - 18 гривень.
Замовлення принесли, як і обіцяла офіціант, через 25 хвилин. Його подача перевершила усі мої сподівання – шампур красувався на залізній кованій підставці із глиняною тарілкою в основі, на яку стікав м’ясний сік. До м’яса подали й піалу з соусом. До речі, при замовленні шашлику цікавилася у офіціанта, чи йде до нього соус, на що почула ствердну відповідь. Тому була переконана, що він – «бонус» до м’яса. Яким же було моє здивування, коли у чекові побачила, що за нього доведеться заплатити 6,5 гривень. Але грошей було не шкода, адже він мав незвичний пікантний смак й містив дрібно порізані горішки.
Що ж стосується самого шашлику – його смакові характеристики були неперевершеними. М'ясо - соковитим, в міру просмаженим й просто тануло у роті. Складалося враження, ніби він був приготовлений із молодої свинячої вирізки. Коли дійшла черга до розрахунку, виявилося, що мій шампур заважив 250 грамів й коштував 55 гривень.

У «Карсі» шашлик ароматний, але «недомаринований»
Поласувати шашликом у барі готельно-ресторанного комплексу «Колізей» нам не вдалося, бо за словами обслуговуючого персоналу, «сезон ще не розпочався і поки ніхто не знає, коли точно це станеться». Ми попрямували до іншого закладу.
Аромат смаженого м’яса, змішаний з димом і весняним вечором, який розносився на багато десятків метрів навколо шашличної «Карс», що на Старокостянтинівському шосе, свідчив: шашличний сезон тут не лише розпочався, але й, здається, не закінчувався. Обравши альтанку за кілька метрів від мангала, щоб підсилити відчуття відпочинку «на природі», ми замовили 300 грамів шашлику, соус, хліб, пиво і томатний сік.
«Ваш шашлик буде через 20-30 хвилин», – повідомила дівчина.
Вже після того, як ми зробили замовлення, з меню дізналися, що окрім шашлику зі свинини, тут пропонують ще й баранину. Однак нам не запропонували.
До моменту, поки на нашому столі з’явилося ароматне м’ясо, за дівочими теревенями і напоями, ми просиділи,... 43 хвилини. Шість шматочків м’яса, соус із кетчупу з подрібненими цибулею, часником, зеленню і приправлений спеціями, смакували неабияк. М¬’ясо ароматне, рум’яне, без жодних прожилок-плівок і відносно м’яке – нам здалося що воно «недомариноване». Проте ми так захопилися дегустацією, що й забулися сфотографувати, довелося «ловити» момент десь на середині трапези.
Коштувало нам усе шашлично-соусове задоволення 84 гривні і 10 копійок, з них 60 гривень за шашлик і п’ять – окремо за соус. Решта – хліб і напої.

Шашлик від «Арарата» - хочу ще!
Соромно, але ресторан «Арарат», що знаходиться майже біля мого будинку, відвідала вперше. Тому на шашличному дворі, що на літній площадці, шикарний вестибюль з величезними, десь у два метри в довжину люстрами, розглядала, наче у музеї.
Приємно, що персонал відповідав такій обстановці, і привітна дівчина відвела нас на другий поверх у так званий «Шоколадний зал», де передала у руки своїй симпатичній колезі та чемному, компанійському бармену.
Шашлик зі свинини, який ми вибрали з-поміж запропонованих стейків, смажених реберець, запечених на вугіллі картопельки (все й не запам’ятаєш), чекали, як нам і пообіцяли, рівно двадцять хвилин. А поки подивилися телевізор, що висів тут же на стіні, помилувалися вулицею Тернопільською з висоти шашличного двору, поспілкувалися з барменом та офіціанткою.
Шашлик, шикарно поданий на таці з запаленою свічкою, виявився смачним - в міру просмажений, з прожилками сала, яке робило його м’яким та соковитим, приємно пах і смакував димком. Гострий, як нас попередили, соус, виявився не таким уже й гострим, і щоб не перебивати ним смак шашличка, ми із задоволенням поласували ним у якості десерту. Тож щиро пожалкували, що поскупилися і не замовили більше.
Отож, 200 грам шашлику, соус та обслуговування обійшлися нам всього у 52 гривні. Зовсім небагато за таке задоволенням, тож ми вирішили прийти сюди ще раз, аби відірватися по повній. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую