ye-logo.v1.2

Зрази по-городоцьки, філе по-красилівськи та «Веселий язичок»

Суспільство 5887
Фото: Сергій

Рецептами святкових страв поділилися з газетою «Є Поділля» популярні в області ресторани

Майстер-кухар городоцького ресторану «Весна» Броніслава Лісньовська пропонує приготувати ЗРАЗИ, ЗАПЕЧЕНІ З ГРИБАМИ, «ПІД СНІГОМ».  «Беремо свинину – можна філейку, а можна приготувати м’ясо рублене, – розповідає Броніслава Альбінівна. – Для другого через м’ясорубку пропускаємо порізані шматочки свинини, додаємо часник, цибулю, сіль, спеції (за смаком) та ще раз пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо яйце й добре розмішуємо. Розробляємо на кульки. Окремо готуємо фарш. Для цього беремо сухі гриби (опеньки чи білі), замочуємо їх у воді, потім відкидаємо на друшляк. Відварюємо й дрібно нарізаємо. Додаємо пасеровану ріпчасту цибулю, сіль та перець. Розплющуємо кульки, кладемо всередину фарш й защіпуємо, як пиріжки. Обвалюємо у борошні, занурюємо у яйце та обсмажуємо на сковороді до напівготовності. Потім складаємо у сотейник або глибоку дечку. Окремо готуємо соус: пасеруємо гриби, цибулю, заправляємо борошном, сметаною. Цим соусом заливаємо зрази та запікаємо у духовці. Тепер готуємо «сніг»: збиваємо білок у густу піну. Перед тим, як виймати зрази з духовки, чайною ложечкою викладаємо «сніг» і ще трішки залишаємо страву у духовці. До зразів ми, зазвичай, подаємо ще одні зрази — картопляні. Для цього готуємо картопляне пюре, додаємо трішки борошна і яєчний білок. Так само робимо кульки, розправляємо їх і начиняємо. Можна зробити м’ясний фарш, але до зразів «під снігом» картопляні  ми робимо з капустою. Ці зрази паніруємо лише у борошні, обсмажуємо з обох боків та подаємо».
«Свого часу я працювала у Польщі у ресторані «Бурштиновий палац», – приєднується  до розмови директор комбінату громадського харчування Валентина Полоротова. –  Звідти привезла багато цікавих рецептів. Пропоную до святкового столу приготувати КРУЧЕНИКИ З СЮРПРИЗОМ. Для них беремо свиняче філе, відбиваємо, солимо й перчимо. Всередину кладемо сир «Пармезан», натертий на тертушці з великими отворами, а на сир – перепелине яйце (сюрприз).  Закручуємо, обвалюємо у борошні, яєчку, обсмажуємо. До готовності доводимо у духовій шафі. При смаженні поливаємо м’ясним соком, який виділяють крученики».


Майстер-кухар хмельницького ресторану «Софія» Ольга Сурич пропонує приготувати САЛАТ «ВЕСЕЛИЙ ЯЗИЧОК».
«Салат, який пропонує приготувати Ольга — якраз до свята. Має ніжний, цікавий смак, а поєднання різноманітних інгредієнтів додає йому вишуканості, тому здивувати гостей та порадувати рідних за святковим столом ним можна.
Отже, для однієї порції салату потрібно 40 грамів відвареного яловичого язика, по 20 грамів курячого філе та копченого м’яса, свіжих помідорів та огірків, 15 грамів маринованих грибів. Майонез, маслини та зелень — для прикрас. Усі продукти нарізаємо соломкою та викладаємо шарами на тарілку. Можна зробити як порційні салатики для кожного гостя, так і на загальній тарілці в розрахунку з кількох порцій. Першим на тарілку викладаємо відварений язик та змащуємо його майонезом. Власне, щоб не повторюватися, майонезом ми будемо змащувати кожен шар салату. Далі — викладаємо шар нарізаних соломкою огірків, за ним — копчене м’ясо, шар нарізаних помідорів, курячого філе. Завершує композицію  шар грибів. Далі — беремося за прикрашання салату. Для цього з тонко нарізаного шматка язика вирізаємо фігурний язичок. Робимо невеличкі надрізи з боків. Додаємо елементи з тонко нарізаної дольки лимона та маслин. З яйця можна вирізати квітку ромашки».


Старший кухар Віра Ковальська та адміністратор Люба Михайлюк красилівського ресторану «Колос».
«Особливою популярністю серед відвідувачів у новорічні свята користується «Риба по-фермерськи». До її складу входять масляна риба, грибний соус, крабові палички та сир твердий», – каже старший кухар Віра Ковальська. Проте назвати пропорції інгредієнтів відмовляється. Натомість пропонує приготувати ФІЛЕ З ЯБЛУКАМИ: «Для приготування потрібно: 60 грамів курячого філе, 20 грамів масла, 20 грамів тертого сиру, четвертину яблука. Усе посолити і поперчити до смаку. Не відбиваючи філе, завернути в нього решту інгредієнтів і поставити в добре прогріту духовку. Витягнути через 6-8 хвилин, а потім зверху полити майонезом і подати до столу».

Віктор Арлайн, кухар ресторану «Ренесанс» з Чемеровець, пропонує приготувати САЛАТ «ОРИГІНАЛЬНИЙ» та М’ЯСО З ФРУКТАМИ: «Для салату «Оригінальний» візьміть  по 50 грамів шинки, відвареної курячої грудки, твердого сиру, свіжих помідорів, маслин, консервованого горошку, кураги, півтора яйця, 40 грамів цибулі, 30 грамів грецьких горіхів та 100 грамів майонезу.  Все нарізати середніми кубиками, заправити майонезом, прикрасити курагою та горіхами. Для м’яса з фруктами потрібно: 300 грамів філе свинини, три столові ложки гірчиці, апельсин, яблуко, 150 грамів майонезу, 200 грамів твердого сиру, сіль та перець — за смаком. М’ясо нарізати товщиною сантиметр, відбити, посолити, поперчити. Яблуко та апельсин нарізати кружечками. На деко викласти м’ясо, змастити гірчицею, рівномірно розкласти фрукти та полити все майонезом. Потім посипати тертим сиром та запікати 30 хвилин при температурі 180о».

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую