ye-logo.v1.2

Березові “сльози” зцілюють організм

Суспільство 8353

Березовий сік – це чудовий тонізуючий на­пій, що поліпшує загальне самопочуття.

Він ефективний при лікуванні набряків, захво­рювань нирок і сечового міхура, нирко­кам’я­ної хвороби, адже має сечогінну та про­тиза­пальну дію. Березовий сік часто вико­ристо­вували у лікуванні анемії, фурункульо­зу, по­дагри, артриту, ревматизму, трофічних ви­разок, туберкульозу тощо. При наявності вуг­рів і пігментних плям на обличчі ним умива­лися, а примочками з нього лікували екземи та лишаї.

Тонкощі  збирання  березового  соку
Шанувальники березового соку, які зна­ються на технології його збирання, кажуть, що найкраще збирати сік з тих берез, вік яких перевищує 30 років, а діаметр стовбура понад 30 сантиметрів. І в жодному разі не рекомендують підточувати молоді берізки, адже тоді вони всихають. До того ж, можна ще й заплатити за це величезний штраф. А збирати березовий сік в лісі можна тоді, коли маєте відповідний на це дозвіл від лісництва.
Хмельничанин Олександр Миколайович вже не один рік збирає сік з кількох старих берез, що ростуть у нього на подвір'ї. А ті щороку не шкодують своїх цілющих “сліз”, бо господар про них гарно піклується. Він поділився деякими тонкощами збирання соку з берез.
“Круглий отвір краще робити з північного боку дерева за допомогою свердла або ножа, а не сокирою, знизу вгору, щоб сік вільно стікав вниз. Глибина отвору має бути не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщи­ни кори, а висота – близько 1,5 метра від зем­лі, адже саме там найсмачніший сік, – роз­повідає пан Олександр. – В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, якою березо­вий сік витікатиме у заготовлений посуд. Збирати свіжий березовий сік бажано в скляну банку з широкою шийкою або у від­ро, але не пластикове. Більше одного отвору в одному дереві робити не варто. До того ж, за день з однієї берези можна зібрати не біль­ше трьох літрів соку, після чого зро­блений отвір необхідно обов'язково закрити кілком та змастити мохом чи пластиліном. Якщо дотримува­тися цих правил, то таким чином з одного дерева можна збирати сік майже 10 років. Зберігати свіжий березовий сік можна в холодильни­ку чи коморі не довше двох діб”.  
Смачно  та  корисно
Як стверджують лікарі, березо­вий сік містить понад 30 цінних ко­мпонентів, серед яких: корисні цук­ри, високий вміст вітаміну С, солей калію, магнію й заліза, органічні кислоти та ферменти, що покращу­ють кро­вообіг людини й роботу її кишківника, ви­водять з організму  різні шлаки. Особливо корисний бе­резовий сік для літніх людей і тих, хто страждає на гастрит, виразкові хво­роби, недокрів'я, головний біль, бронхіт і ту­беркульоз, хронічний кашель чи ревма­тизм, радикуліт, подагру або артрит, має проблеми з печінкою, нирками і жовчним міхуром, по­терпає від закрепів чи імпотен­ції. Протипо­казами до вживання березового соку є наяв­ність каменів-оксалатів у нирках. Тому вар­то порадитися з лікарем, який виз­начить кількість та тривалість вживання березового соку в якості лікування.
Що,  де  та  скільки?
 До речі, березовий сік на Хмельниччині за­готовляє дочірнє підприємство “Деражнян­ський плодоконсервний завод” Хмельниць­кої облспоживспілки. Широкий асортимент можна зустріти у багатьох магазинах нашого міста, як от: “Бакалія”, “Вінницький”, “Юність”, “Дари природи”, “Каное”, “Бере­стьє”, кіоски “Вершковий рай” тощо. Тут вам і чистий березовий сік, і з різними добав­ками – шипшиною, яблучним та вишневим соками, плодами чорної горобини та чорної смородини, настояний на звіробої та м'яті тощо. Розлитий сік у одно- та трилітрові банки та у однолітрові пляшки зі скла, а се­редня вартість за три літри березових “сліз” – 12 гривень. Зберігається консервований бе­резовий сік близько року.
До речі, незабаром хмельничанам запропо­нують посмакувати новими смаками бере­зового напою – з журавлиною, чорницею, лимоном та суницею.   
Господиням  на  замітку

Квас  із  березового  соку
Рецепт №1. Свіжий березовий сік нагріти до 35 градусів і додати 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне холодне місце, після чого березовий квас можна законсервувати.
Рецепт №2. До триденного березового соку додати підсмажені житні зерна або сухарики (5 г на літр), настоювати добу, процідити.

Крюшон  із  березового  соку
Змішати по літру свіжого березового соку та сухого білого вина, додати склянку цукру. Настояти в холодильнику чи коморі 3 години.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую