ye-logo.v1.2

Сезон “справжніх” кавунів відкрито

Суспільство 6106
Фото: gortenzija.com

Купувати кавуни в липні або на початку серпня небезпечно. Більшість сортів кавунів в Україні визрівають тільки до середини та кінця серпня. “Телеграф” пройшовся торговельними точками, у пошуках зрілої та безпечної гігантської ягоди

“Хороший кавун повинен бути середнього розміру, - ділиться секретами вибору солодкої ягоди продавчиня з величезної фури, заваленої кавунами на ринку “Дубове”. - Розмір - це найперша ознака кавуна, на яку варто звернути увагу. Хороший кавун повинен бути трохи більшим за м'яч та вагою від п'яти кілограмів. У мене лише справжні кавуни - “Херсонськи смугасті”. Вони дозрівають лише до середини та наприкінці серпня. Ось бачите - маже повна машина, щойно привезли та ще розпродати не встигли. А якщо пройдетеся ринком то відшукаєте майже порожні фури. Можете лише собі уявити, коли їх привезли і чим вони “нашпиговані”.

Розітріть м'якоть кавуна у воді

А й справді, як твердять спеціалісти, більшість сортів українських кавунів дозрівають лише до кінця серпня. “Смугастики”, які з'являються у торговельній мережі навіть у червні, або недоспілі, або накачані нітратами та стимуляторами росту. Часто кавуни рясно поливають водою. Такі плоди швидко ростуть та абсолютно не мають смаку. Та найнебезпечніше, коли кавун для швидкого росту шпигують селітрою. Частіше такі кавуни з’являються на ринках першими.
До речі, для того, щоб, хоч якось вберегти себе від “хімічного” кавуна обов’язково звертайте увагу на зовнішній вигляд кавуна. Як правило, кавуни, що увібрали в себе “хімію”, не витримують тривалого зберігання, і з плином часу на шкірці починають з’являтися округлі розм’якшені ділянки темнішого кольору. До речі, через тріщини й інші пошкоджені місця в кавун потрапляють бактерії, які «люблять» кавунову м'якоть, і таким кавуном можна отруїтися.
Це ж стосується і розрізаних кавунів (навіть упакованих у харчову плівку) - на зрізі утворюється сприятливе середовище для розвитку хвороботворних бактерій, які можуть викликати харчові отруєння. У кавуна, напханого хімією, м’якоть майже завжди червона, а кісточки абсолютно білі.
А якщо розтерти м’якоть кавуна в склянці з водою, то від здорової ягоди вода просто помутніє, від токсичної - стане червоною чи рожевою.
Досвідченого покупця повинен насторожити й той факт, коли соковиті кавуни продаються просто із землі та поблизу дороги, тим більше автомобільної траси. Адже автомобільні вихлопи і бруд осідають на ягоді. І лише варто кавун розрізати, не помивши, як вся зараза потрапить всередину. Вибирати кавун слід у спеціально обладнаних торговельних точках. У таких місцях повинен бути навісний тент, а плоди повинні лежати не нижче, ніж 15 см від землі - подалі від пилу, бруду і мікробів, які дуже люблять розмножуватися в соковитої м'якоті кавуна.

“Чисті руки та санітарна книжка”
У мікрорайоні Ракове точок, де можна придбати кавун просто “із землі” чимало. Декілька з них розташовується неподалік від місцевого продовольчого ринку. Щойно підходиш до неї, як продавець починає психологічну обробку. “Зараз я вам найкращий кавун виберу”, - каже продавщиця відверто неохайного вигляду хапаючи з купи розкиданих на землі кавунів перший-ліпший плід брудними руками. - Ось цей беріть, не прогадаєте, - каже жінка, міцно тиснучи на ягоду з обидвох боків. Чуєте, як “тріщить” - спілий. Я його вам зараз його надріжу...”. Зупиняючи продавця від небезпечною для м'якоті кавуна операції, одразу запитую, а чи є хоча б якісь документи, що підтверджують якість товару. “А ви, що із санстанції, - одразу запитує жінка, - я тут вже не один день стою і ще ніхто не скаржився на кавуни. Невже ви думаєте, що тут поруч із ринком дозволять просто так продавати звісно, що документи усі є та вони у власника кавунів”. Не побачивши бодай єдиного документа, ми купувати велику ягоду не стали...
А між тим, згідно із санітарними нормами, у продавця повинна бути санітарна книжка, доступ до проточної води та, найголовніше, висновки ветсанекзпертизи на товар з печаткою та датою зробленого аналізу.
Якщо ж продавець не має відповідних документів, ви маєте право відмовитися від такої покупки, або ж перевірити кавун чи диню самостійно у ринковій лабораторії ветсанекспертизи. Зауважимо, що допустимий рівень нітратів у баштанних культурах – 60 мг/кг.
І ще одне. Чим більше смужок на кавуні — тим краще. Пляма, яка утворюється на боці кавуна, яким він лежав на землі, повинна бути якомога жовтішою, але не білою. Це також ознака стиглості ягоди. Стиглий кавун повинен дзвеніти. До речі, перед вживанням кавуна його слід ретельно помити зі щіткою та милом і окропити кип’яченою водою температурою у 70-80 градусів. Нерозрізаний кавун може пролежати в холодильнику до двох тижнів. А ось розрізаний краще з`їсти протягом доби.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую