ye-logo.v1.2

Гість до хати – Бог до хати

Суспільство 4647
Світлана Могільнікова, учасниця конкурсу Сімейний обід
Світлана Могільнікова, учасниця конкурсу Сімейний обід. Фото: автора

З таким девізом зустрічає гостей хмельничанка Світлана Могільнікова, перша учасниця конкурсу «Сімейний обід».

Її кухня схожа на справжню майстерню: каструлі різного розміру, кольорові тарілки, для кожної страви свої прибори, а усім напоям відповідають окремі ємності, словом, все у найкращому стилі кулінарного жанру. На плитці ще шкварчить страва з оригінальною назвою «Бігос», а на столі вже парує суп «Журек». «У холодильнику «дозастигає» десерт, а ще я встигла за сьогодні засолити кілька баночок, малесеньких огірочків», – хвалиться господиня. І справді, попід стіною, як і годиться, красуються перевернуті баночки, які незабаром чекатимуть зими вже у підвалі, а поки що… готується сімейний обід з усього свіженького, щойно з грядки.
За сімейним столом Світлани зібралися усі найрідніші: чоловік Олександр, з яким вони, до речі, днями святкуватимуть 10 років спільного життя, донька Олександра, син Демід і подружка доньки, яка за словами господині, теж частинка сім’ї. Нарешті, коли в кімнаті з’явилася головна гостя, кішка Могера, сім’я розпочала обідню трапезу.
«Суп «Журек» – це польська національна страва, його зазвичай подають у спеціально випеченій хлібині, – пораючись біля столу, пояснює Світлана. – Але я, щоб не витрачати зайвого часу, купила звичайний житній хліб і підсушила». Часу для приготування супу й справді потрібно небагато, єдине, що вимагає терпіння – це закваска, яку потрібно витримати дві доби. На друге до столу подали «Бігос» – традиційне польське блюдо, яке раніше готувалося лише на свято Паски, а згодом перейшло до традиційної кухні. Його ставили посеред столу, подавали свіжий хліб, горілку, наливку і скликали друзів на святковий обід або вечерю. Готується він із квашеної або свіжої капусти. Світлана зізнається, що щоразу, коли готує цю страву, згадує рядки Адама Міцкевича: «Бигос – лакомства особенный состав, Где сочетание всех специй и приправ, Капусты квашеной туда крошат с любовью, Она сама в уста влезает по присловью, Потеет, парится капуста на огне, Под нею мяса слой томится в глубине». Звучить смачно, а на смак – ще апетитніше. «Бігос» можна вживати, як самостійну страву, а можна – до картопельки, як це подавала пані Світлана. Для десерту, який одразу після головних страв подала господиня – місця у шлунку вже не залишилося. Але відмовитися від сирного пирога було просто не сила, тому хвильку перепочивши за плітками-розмовами-новинами, уся сім’я взялася «трощити» смачний десерт, запиваючи смачним фруктовим чаєм. «Десерти моєї пташечки – це особлива смакота, – нахвалює дружину Олександр, – і головна складова кожного – любов до нас. Тому все, що вона готує, виходить надто смачно, щоб його залишити на тарілці. Саме завдяки їй у нас тримається традиція сімейних обідів, на які зазвичай приходять рідні, друзі, знайомі. Всі знають, що у нас завжди можна смачно пообідати».

Суп «Журек»
Закваска «Жура»:
0,5 ст. житнього борошна,
1 невеликий шматок чорного хліба,
2 зубчики часнику,
1 лавровий лист,
2-3 горошини запашного перцю,
2 / 3 ст. окропу
Все залити 0,5 л холодної кип'яченої води і «квасити» 2-4 доби.

Процедура приготування така ж сама, як і звичайного супу:
2,5 л. води,
2-3 морквини,
2-3 картоплини,
4 яйця, зварених круто,
600 г копченостей (2 різних види),
150 г сметани,
1 ст. л. сушеного майорану,
2-3 зубчики часнику,
1 ч. л. хрону (пасти),
1-2 лаврових листа,
чорний мелений перець, сіль, зелень за бажанням.
Коли суп буде готовий, додаємо у нього 1,5-2 склянки закваски, доводимо до кипіння і виключаємо. Подається зі сметаною.

«Бігос»:
15 штук сушених білих грибів,
2 склянки окропу,
1 цибулина,
750 грамів квашеної капусти,
250 грамів копченої ковбаси,
500 грамів м’яса,
Лавровий лист, сіль, перець – за смаком.
Тушкуємо все разом, додаємо приправи та зелень.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую