clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail

Прості поради дієтолога: Як «пережити» свята без шкоди для здоров'я

Альона Брянцева: На свята краще обійтися без кулінарних експериментів.

Альона Брянцева: На свята краще обійтися без кулінарних експериментів.. Фото: з архіву редакції

Головне правило новорічного застілля: не переїдайте! Куштуйте все, але потроху

Новий рік, Різдво, Водохреща... Попереду на нас чекає чимало свят зі щедро накритим столом. Й усе це не минає безслідно для організму. Консультант — обласний лікар-дієтолог Альона БРЯНЦЕВА каже, від надмірного вживання страждає, в першу чергу, шлунково-кишковий тракт.

"Якщо перед цим ви ще й дотримувалися посту, а у новорічну ніч намагатиметеся взяти реванш, вживаючи жирну, смажену, тваринну, солену і незвичну їжу, то ризикуєте святковий стіл і веселий настрій поміняти на лікарняне ліжко. Адже різкий перехід від помірної, майже вегетаріанської їжі до щедрого застілля з вживанням алкоголю загрожує серйозним ускладненням здоров'я аж до виникнення важких захворювань як з боку шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова, жовчно-кам'яна хвороби, холецистит, гострий панкреатит тощо), так і з боку серцево-судинної системи (підвищення артеріального тиску, набряки тощо) — через вживання солоних продуктів (організм після дотримання посту намагається насититися сіллю і посилено її поглинає)", - каже Альона Брянцева.

Хочете схуднути — «налягайте» на овочі, рибу та м'ясо нежирних сортів

Часто кілька днів перед святами представниці прекрасної статі використовують для того, аби схуднути. Бо ж так хочеться у новорічну ніч виглядати стрункою і красивою. Щоб вдягнути улюблену сукню, жінки не зупиняються ні перед чим, готові навіть день-два поголодувати. Натомість, стверджують лікарі, навіть одноденне голодування без консультації лікаря — шкідливе, це значний стрес для організму. І він помститься вам за це — не одразу, але через якийсь час. Якщо ви певний час дотримувалися дієти чи навіть голодували, то важливо дуже м'яко, поступово переходити до звичного режиму харчування. Скинути вагу — не проблема. Головне завдання — перебудувати обмінні процеси так, щоб надмірна вага не поверталася, а для цього потрібен час, для кожного свій, тому що в кожної людини свій перебіг біохімічних процесів. А скинути вагу за тиждень неможливо без негативних наслідків для здоров'я. Тому перед святами можна просто на тиждень-два «розвантажити» шлунково-кишковий тракт легшою їжею, до прикладу: виключити з раціону смажені, копчені, гострі продукти (смажені і копчені м'ясо та риба, смажену картоплю, квашені, солоні овочі, дуже міцний чай, каву, бульйони, алкоголь, куріння). Натомість більше вживайте м'яса та риби нежирних сортів, приготовлених на пару, у духовці чи відварені. На гарнір до них готуйте різноманітні каші (з овочами, родзинками, горіхами), бобові, овочеві рагу. Додайте до цього овочеві салати, заправлені сумішшю рослинних олій чи нежирною сметаною, нежирні молочні продукти, будь-які фрукти, домашні узвари, трав'яні чаї, кисломолочні напої тощо. Але усе це варто робити, попередньо проконсультувавшись з лікарем (в ідеалі — з дієтологом).

День яблучний, день молочний...

А ще можна раз на тиждень зробити розвантажувальний день:

* яблучний (достиглі, солодкі яблука: сирі, запечені, натерті — на ваш смак, усього 1,5 кілограма, розділені на п'ять разів);

* рисово-компотний день: шість разів на день по склянці солодкого компоту, двічі — разом із солодкою рисовою кашею, звареною на воді без солі. На день1,5 кілограма свіжих чи 240 грамів сухих фруктів, 50 грамів рису, 120 грамів цукру;

*молочний (кефірний) день: по 200-250 грамів молока (кефіру), кислого молока, шість разів на день. Усього — 1,2-1,5 літра;

* соковий день: по 600 грамів соку (овочевого, фруктового), розбавленого 200 грамами води на чотири прийоми.

Якщо до цього додати прогулянки на свіжому повітрі чи заняття будь-яким видом фізкультури, періодична сауна чи лазня (хоча б раз-двічі на тиждень), якщо немає протипоказів. І починати це не за тиждень до Нового року, бо улюблена сукня стала затісною, а хоча б за кілька місяців... А після новорічних свят дотримуйтеся хоча б деяких із наведених рекомендацій адже не за горами — пора літніх суконь та відкритих сарафанів. Тоді вам, дорогі жінки, забезпечені і гарні фігура, і хороший настрій.

На свята краще обійтися без кулінарних експериментів

До новорічного столу краще купувати продукти тих марок, до яких ви звикли. Вибирайте якісні продукти. Особливу увагу варто приділити майонезу, без якого не обходиться жодне застілля. Крабові палички у салаті краще замінити на крабове м'ясо. А замість солодкої газованої води краще зваріть компот із сухофруктів. А вода на святковому столі нехай буде негазована. Газовані напої можуть призвести до здуття живота, метеоризму. Краще не влаштовувати значного нічного застілля з голубцями, котлетами, холодцем, куркою чи гускою. Такі страви з'їжте ввечері, за три-чотири години до святкування. А новорічний стіл зробіть легким. Приготуйте фрукти, легкі закуски, шампанське. Сухе вино, каву, чай. Щоб Новий рік справді був святом, а не навантаженням для шлунково-кишкового тракту. Тим паче, що через сім днів все повториться знову. Але навіть якщо ви вирішили відзначити свято традиційно і заставити стіл різноманітними стравами, смаколиками та делікатесами, то пам'ятайте про найголовніше правило застілля: не переїдайте! Скуштуйте усього, але потроху. Часто ми намагаємося створити собі свято за рахунок якихось незвичних страв та продуктів, особливо до свята намагаємося купити екзотичні фрукти й овочі. Проте ми не завжди впевнені у їхній якості, тим паче, що везли їх здалеку, невідомо чим обробляли їх, аби вони не зіпсувалися. Їх можна скуштувати, але не надто захоплюйтеся екзотикою. Віддавайте перевагу звичним для нас фруктам — яблукам, грушкам, мандаринам та апельсинам.

Також не готуйте страви про запас з розрахунку на те, щоб у перші дні нового року нічого не готувати. Особливо це стосується салатів: їх треба з'їсти одразу після приготування. Будьте обережними із салатами, до складу яких входять ковбаса та майонез. Саме вони можуть викликати алергічні реакції аж до нападу бронхіальної астми та харчові отруєння.

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео




Архів новин

<<Лютий 2018>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28