ye-logo.v1.2
18 Квітня, 2019

На Хмельниччині зареєстрували перші випадки отруєння грибами

Ірина ОЛІЙНИК Здоров'я 3038
Деякі гриби мають
Деякі гриби мають "двійників". Фото: zdorov-info.com.ua

Наразі відомо про 2 звернення до лікарні.

Грибний сезон у розпалі, тож пильність втрачати не варто, попереджають медики. Так, в Новоушицькому районі уже є перші жертви «тихого» полювання.

«Маємо цього року 2 окремі випадки отруєння грибами, - розповідає керівник Новоушицького районного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Петро Глушко. – На щастя, обидва випадки були середньої важкості та завершилися одужанням. Люди вчасно звернулися до лікарні, відчувши симптоми отруєння. У таких випадках дуже важливо не втрачати час, щоб не відбулася інтоксикація організму. Жінок пролікували в Новоушицькій райлікарні. Наразі вони уже покинули лікарняний заклад. Не можу стверджувати, що потерпілі вживали отруйні гриби, адже часто-густо можна отримати харчовий розлад, і у випадку вживання їстівних «дарів лісу».

До основних причин отруєнь грибами, фахівець відносить не лише вживання отруйних грибів, а й неправильне приготування умовно їстівних грибів, споживання старих або зіпсованих їстівних грибів та грибів, які мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Серед симпромів, які можуть свідчити про отруєння, нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. За таких ознак потрібно негайно викликати «швидку».

Щоб запобігти отруєння грибами, фахівець Держпродспоживслужби рекомендує дотримуватися простих правил, які можуть врятувати здоров’я та навіть життя.

Не збирайте грибів:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових закинутих зонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою.

Також не куштуйте сирі гриби на смак. Уважно перевіряйте вдома зібрані гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

А ще фахівці попереджають, що під час вживання в їжу грибів, в жодному разі не можна приймати алкоголь. Адже деякі гриби (наприклад, зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. А у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

А також в жодному випадку не довіряйте таким помилковим тлумаченням, на кшталт: "черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів", "опущена у відвар грибів срібна ложка чи монета темніє, якщо в каструлі є отруйні гриби" або ж "цибулина сіріє, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні". Усе це неправда, каже фахівець.

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

До теми

Популярні новини

Останні оголошення

Останні фото та відео

Актуальна рубрика: Все для свята