ye-logo.v1.2

Чому консервацію не варто пропонувати дітям до трьох років

Здоров'я 485
Деякі батьки дають дітям мариновані огірки для кращого апетиту
Деякі батьки дають дітям мариновані огірки для кращого апетиту. Фото: з архіву

Що про це кажуть лікарі.

Хоча закрутки смачні, проте вважати їх корисними не можна, адже в них міститься оцет, цукор, сіль, а деякі господині додають ще й ацетилсаліцилову кислоту, щоб соління довше зберігалися. Коли в батьків у тарілці лежить хрусткий огірок чи запашний маринований помідор, то діти просять, щоб їм дали спробувати. Звичайно, від одного огірка шкоди маляті не буде, проте зловживати таким харчуванням не варто.

Лікар-педіатр центру первинної медичної допомоги Хмельницького району Лілія Єрменчук радить вводити в дитяче меню консервацію після трьох років. «Домашні закрутки містять сіль та різні спеції, які змушують активно працювати дитячі нирки. До того ж маринування та засолювання знищує в овочах вітаміни, які дуже необхідні малятам, – каже лікар. – Під час консервування застосовуються спеції, які можуть спровокувати алергію. Через надмірну кількість солі в дитини можуть виникати набряки, діатез та діарея, а ще – надмірне утворення газів, що порушить нормальний сон. Деякі батьки дають дітям мариновані огірки та помідори для кращого апетиту. Ці продукти активізують виділення слини, тому апетит дійсно виникає. Але застосовувати цей метод щоденно не варто. Можна раз на три дні запропонувати дитині кілька кружечків малосольного огірка. Вводити овочі до раціону дитини слід обережно, навіть у свіжому вигляді. Треба стежити, чи не виникає алергія. До прикладу, є чимало дітей, в яких червоніють щоки від червоних помідорів, а від жовтих – ні. Якщо організм малюка нормально реагує на всі продукти, то після трьох років можна запропонувати солоний огірок чи помідору, але не мариновані, бо останні чинять велике навантаження на незрілі дитячі нирки. Щодо варення, то його теж слід давати дітям в обмеженій кількості, адже крім ягід та фруктів, у ньому міститься цукор, який негативно впливає на зубну емаль та прискорює вироблення інсуліну. Намагайтеся додавати під час приготування варення якомога менше цукру. Це зробить продукт трохи кориснішим».

Дієтолог-нутриціолог Ірина Говорунова радить замість консервованих запропонувати дітям квашені овочі, адже в них зберігається більше вітамінів та мікроелементів. «Консервовані продукти можна пропонувати трирічкам лише для урізноманітнення раціону. Вони не замінять свіжі та заморожені фрукти, овочі та зелень. Термін придатності консервації залежить від температури та умов зберігання. Проте давати дітям солоні огірки та помідори, яким понад пів року, не можна. Щодо різних ягідних та фруктових компотів, то їх теж слід вводити до дитячого раціону з обережністю. До прикладу, вишневий може спровокувати надмірне накопичення газів й спричинити дискомфорт у кишківнику. Дитині трьох-п’яти років можна випити склянку цього напою. Консервувати слід лише свіжі та якісні овочі й фрукти. Перед цим їх необхідно ретельно вимити. Якщо яблука, персики, груші чи абрикоси солодкі, то це плюс, адже менше потрібно буде цукру. Пам’ятайте, що відкритий продукт придатний до вживання лише добу. Консерви, куплені в магазині, пропонувати дітям не варто, адже там міститься низка консервантів», – розповідає дієтолог.

Якщо діти чи дорослі мають виразкову хворобу шлунку, гастрит, панкреатит, схильні до набряків та ожиріння, то слід відмовитися від солінь та консервованих страв. Альтернатива варенню – пастила з фруктів та ягід, їх сушіння або ж заморожування. Можна заморожувати й овочі, а взимку готувати смачні салати та десерти, які не містять шкідливих речовин.

Катерина СТУЧІНСЬКА.

Коментарі:

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення

Робота для вас

  Так  Ні, дякую