ye-logo.v1.2

Як уникнути отруєнь влітку

Здоров'я 1552
Якщо не дотримуватися правил гігієни, можна заразитися кишковими інфекціями, тому їх ще часто називають «хворобами брудних рук»
Якщо не дотримуватися правил гігієни, можна заразитися кишковими інфекціями, тому їх ще часто називають «хворобами брудних рук». Фото: ілюстративне pixabay.com

Одними з найрозповсюдженіших літніх неприємностей є кишкові інфекції

Якщо не дотримуватися правил гігієни, можна заразитися кишковими інфекціями, тому їх ще часто називають “хворобами брудних рук”. І якраз влітку частіше ми страждаємо саме від них. “Симптоми кишкових захворювань дуже схожі між собою, і встановити точний діагноз можна лише після бактеріологічного обстеження, — пояснює заступник директора обласного центру громадського здоров'я Людмила Небесна. — Усі кишкові інфекції починаються гостро, з болю у животі, блювоти і проносу. Часто такий стан супроводжується високою температурою. Визначений збудник інфекції – сальмонела, дизентерійна паличка або ешерихії – визначає подальшу тактику лікування. При перших ознаках кишкового отруєння потрібно викликати «швидку», адже часте і рідке випорожнення призводить до небезпечного зневоднення організму. Втрата води і солей може спричинити важкі ускладнення – інфекційно-токсичний шок, гостру ниркову недостатність, пневмонію, інфаркт міокарду, порушення мозкового кровообігу. Особливо швидко зневоднення організму настає у дітей. І це може призвести навіть до смерті. До приїзду лікаря людину слід покласти в окрему кімнату, виділити їй індивідуальний посуд та гігієнічні засоби. Потрібно багато пити: щогодини – склянку теплого чаю чи кип’яченої води, маленькими ковтками. Туалет слід ретельно мити мийними засобами, які містять хлор”.

Які продукти несуть небезпеку, особливо влітку?

Торти, суфле, заварний крем, збиті вершки, а також кисломолочний сир, сметана, домашнє молоко, які ви купуєте на стихійних ринках, часто є джерелами отруєння. Безпечними є молочні продукти, які пройшли виробничу стерилізацію або ті, які термічно оброблені в домашніх умовах. Найнебезпечнішими стравами також є розрізані кавуни, манна та гречана каші, картопляне пюре, салати (зокрема вінегрет), які довго зберігалися в холодильнику. Ви ризикуєте, куштуючи влітку яйця, зварені не на твердо, паштети, холодці, кров’яну та ліверну ковбаси.

Правила профілактики

Розповсюдженню кишкових інфекцій можна запобігти, якщо дотримуватись правил санітарії і особистої гігієни:
- мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після користування туалетом і після догляду за тваринами;
- не вживайте немитих овочів та фруктів;
- знищуйте мух і захищайте від них харчові продукти;
- вживайте тільки кип’ячене молоко;
- не пийте воду із струмків, річок та інших невпорядкованих джерел водопостачання;
- не купайтеся в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами.

До теми

При отруєнні допоможуть відвари
* Дві-три картоплини середнього розміру натерти на тертці з великими отворами, залити двома склянками холодної води, довести до кипіння, варити 20 хвилин, процідити, охолодити, а перед вживанням трішки підсолити.
* Добре допомагає компот з кураги, родзинок, бананів. Цукру додавати не слід.
* Відвар з трав допоможе зробити дезінфекцію організму. Столову ложку кори дуба залити склянкою окропу, протримати 15 хвилин на водяній бані, процідити і пити по чверті склянки три-чотири рази в день.
* Відвар зеленого горіха або шкірок граната можна приготувати таким самим способом. Добре дезінфікує кишківник відвар з ягід чорниці. Якщо нічого такого під рукою немає, випийте склянку ледь рожевого розчину марганцівки.
* Від блювоти добре допомагає відвар імбиру. Але можна випити й м’ятного чаю. Дві чайні ложки сухої трави залити склянкою окропу і настоювати в термосі п’ять хвилин. Процідити.
* Якщо шлунок уже порожній, а позови до блювоти тривають, слід лягти, розслабитися і розчинити у роті кубик льоду. Добре, якщо лід буде приготовлений з м’ятного чаю.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую