ye-logo.v1.2

Сезон грибів: що треба знати, щоб ними не отруїтися

Здоров'я 4742
Іноді навіть їстивні гриби можуть стати причиною отруєння
Іноді навіть їстивні гриби можуть стати причиною отруєння. Фото: з архіву

Зібрані гриби слід обробити у день збирання.

Похід у ліс по гриби для декого — хобі, спосіб насолодитися природою. Для інших – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю. Проте щороку в Україні фіксуються випадки отруєння грибами, зокрема й летальні. Поради щодо того, як насолодитися смачними стравами і залишитися здоровими, дали в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Шкода отруйних грибів полягає в токсині, який міститься в таких грибах, міліграма якого достатньо, щоб викликати незворотню реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в отруйних і токсичних грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні наносять шкоду травному тракту, інші негативно впливають на функцію головного мозку та центральної нервової системи. Третій різновид токсинів зачіпає печінку, нирки, головний мозок. Дуже часто в одному отруйному грибі поєднуються кілька різновидів токсинів.

Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами, помиляються!Іноді навіть їстивні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання вони стають сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких і випадки ботулізму.

При отруєнні викликайте «швидку»

При перших ознаках отруєння грибами (біль в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість) слід викликати «швидку» і з перших хвилин промивати шлунок та кишківник. При підозрі на отруєння забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. А також — займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, адже їхнє лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Щоб запобігти отруєнню грибами

* Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще не беріть його. Незнайомі гриби категорично не можна збирати і купувати. Одна-єдина бліда поганка, що трапилася разом з іншими ста грибами, може отруїти на смерть.
* Ніколи не збирайте червиві та перезрілі гриби, вони можуть містити отруйні речовини. Цілком реально, з’ївши їх, отримати харчове отруєння.
* Не збирайте гриби поблизу автодоріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
* Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто отруїтися.
* Обробіть зібрані гриби не пізніше чотирьох годин після збору, адже вони дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше року.
* Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. На «тихе полювання» слід ходити з кошиком з лози або з тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби у целофанові пакети, там вони псуються через нестачу повітря.
* Не збирайте гриби у спекотну погоду та одразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів та провокує їхнє швидке старіння.
* Не дозволяйте дітям ходити по гриби самостійно.
* Зібрані гриби розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою, того ж дня відваріть кілька разів у підсоленій воді.
* У жодному разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую