ye-logo.v1.2

Підвищений холестерин: якими хворобами загрожує та як його знизити

Здоров'я 34152
Надлишок холестерину в крові, що відбувається через вживання в їжу кулінарних жирів, призводить до утворення атеросклеротичних бляшок
Надлишок холестерину в крові, що відбувається через вживання в їжу кулінарних жирів, призводить до утворення атеросклеротичних бляшок. Фото: ілюстративне pixabay.com

Надлишок вмісту холестерину у крові з необхідного для організму людини друга він перетворюється на смертельного ворога.

Про холестерин чув кожен. Й кожен знає, що надлишок його у крові небезпечний для здоров’я, тому його рівень потрібно контролювати. Проте далеко не всі до кінця розуміють, що ж це таке — холестерин? Про це ми попросили розповісти заступника директора обласного серцево-судинного центру з амбулаторно-поліклінічної роботи, кандидата медичних наук Наталію Щепіну.

— Наталіє Вадимівно, що таке холестерин? Для чого він потрібен організму?

— Холестерин – це жироподібна речовина, життєво необхідна людині. Він дуже важливий, оскільки є будівельним матеріалом для оболонок (мембран) усіх клітин організму і бере участь в метаболічних процесах. Велику кількість холестерину містить нервова тканина. Він є джерелом для утворення багатьох гормонів, зокрема статевих. Трансформація сонячного світла у вітамін D також відбувається за участю холестерину. І це лише невелика частина тих функцій, який він виконує в людському організмі. Близько 80 відсотків холестерину людський організм виробляє самостійно, це так званий ендогенний холестерин. Решту 20 відсотків ми отримуємо з їжею – екзогенний холестерин.

— Звідки від надходить в організм?

— Основним джерелом надходження холестерину в організм людини служать тваринні жири. За умови їх надмірного вмісту в раціоні харчування зростає концентрація холестерину у крові, і він з необхідного для організму людини друга перетворюється в смертельного ворога. Так, надлишок холестерину в крові, що відбувається через вживання в їжу кулінарних жирів, маргарину, ковбас, жирного м’яса і кисломолочних продуктів, призводить до утворення в артеріях так званих атеросклеротичних бляшок. А вони причетні до розвитку таких вкрай небезпечних захворювань як атеросклероз, інфаркт міокарду, інсульт тощо.

— Це так званий «поганий» холестерин. Але ж є ще «хороший»?

— Справді, не весь холестерин небезпечний. Прийнято говорити про так званий «хороший» і «поганий» холестерин. Насправді як речовина він увесь однаковий, просто перебуває у крові в різних сполуках з іншими жировими та білковими речовинами, що називаються ліпопротеїдами. Одні з них — ліпопротеїди низької щільності — можна назвати «поганими». Саме підвищений рівень холестерину, що міститься в «поганих» ліпопротеїдах низької щільності (ЛПНЩ), накопичується в атеросклеротичній бляшці, яка перекриває просвіт судини та є причиною виникнення атеротромботичної події. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарду, якщо в мозку — мозковий інсульт. Однак у крові містяться й інші — «хороші» ліпідно-білкові комплекси. Їх називають ліпопротеїдами високої щільності (ЛПВЩ). Вони захоплюють і видаляють холестерин з місць його накопичення в стінці кровоносних судин. «Очищаючи» судини від надлишку холестерину, ЛПВЩ запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок. Чим вищим є вміст у крові холестерину ЛПНЩ (в «поганих» комплексах) і чим нижчий рівень холестерину ЛПВЩ (в «хороших» комплексах), тим швидше розвивається атеросклероз.

— Чому він накопичується? Що сприяє цьому?

— Крім неправильного харчування з високим вмістом тваринних жирів, до підвищення рівня холестерину може призводити гіподинамія, викликана тим, що сучасна людина стає все менш активною і більшу частину свого часу проводить в сидячому положенні. Серед інших причин – зайва вага, куріння, надмірне вживання алкоголю. Підвищують холестерин і захворювання нирок, печінки, діабет, порушення функції щитоподібної залози, артеріальна гіпертензія. Дуже часто підвищення рівня холестерину зумовлене генетичними чинниками – спадковою схильністю. Існують окремі форми так званої «сімейної дисліпідемії», яка потребує медикаментозного лікування навіть у осіб молодого віку, щоб запобігти розвитку ускладнень.

— Які симптоми підвищеного рівня холестерину?

— Підвищення рівня холестерину в крові відбувається безсимптомно. Поки відкладення на стінках судин не стають суттєвими, не звужують просвіт артерій та не розвиваються ускладнення, людина може почуватися добре та не помічати, що з її організмом щось не так. Симптоми високого холестерину, як правило, проявляються при розвитку ускладнень з боку серцево-судинної та інших систем організму. Ознаками високого холестерину вважаються: прояви ішемічної хвороби серця (болі в ділянці серця, пов’язані з фізичними навантаженнями, задишка, порушення серцевого ритму), біль та важкість у ногах після невеликого навантаження, прояви недостатнього постачання крові до головного мозку (порушення координації, запаморочення, порушення функцій кінцівок, мови тощо), а також холестеринові відкладення під шкірою (невеликі утворення жовтого кольору — ксантоми). При появі подібних симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

— Як дізнатися рівень холестерину? Які показники вважаються нормою?

— Для визначення рівня холестерину в організмі вивчають його вміст в крові за допомогою лабораторного дослідження та визначають кілька показників: загальний холестерин, холестерин ЛПНЩ та ЛПВЩ. У дорослих здорових людей загальний холестерин в нормі повинен бути в межах 2,8-5,0 ммоль/л, у людей із серцево-судинними захворюваннями – до 4,5 ммоль/л, а після перенесеного інфаркту або інсульту – до 4 ммоль/л. Рівень холестерину ЛПНЩ («поганого») в нормі становить до 3 ммоль/л. Саме показник такого холестерину на сьогодні є «мішенню» стосовно медикаментозної корекції дисліпідемії, оскільки є ризиком виникнення несприятливих судинних подій.

— Як можна позбутися зайвого холестерину?

— При підвищеному рівні холестерину в крові спочатку радять змінити раціон харчування, відмовитися від вживання алкогольних напоїв та куріння, збільшити фізичну активність та за необхідності знизити масу тіла. Якщо при зміні способу життя рівень холестерину залишається високим, лікар може призначити медикаментозну терапію. Найчастіше це — препарати з групи статинів, які дозволяють не лище вплинути на рівень «шкідливого» холестерину, але й запобігти розвитку небезпечних серцево-судинних ускладнень.

— Як харчуватися, щоб не було проблем?

— Основою всіх дієт, що сприяють зниженню холестерину, є зменшення споживання жирів тваринного походження (жирне м'ясо, субпродукти, вершкове масло, жирні молочні продукти, жирні сорти сиру, здобна випічка тощо). Слід замінити тваринні жири на рослинні: соняшникову, оливкову, кукурудзяну, гарбузову олії. У помірній кількості дозволяються молочні продукти зі зниженим вмістом жиру, нежирні сири (не більш 30% жирності), пісне м'ясо. Яйця краще вживати тільки у вареному вигляді і не більше двох на тиждень. Частіше використовувати у своєму раціоні продукти зі зниженим вмістом жиру і холестерину: хліб з борошна грубого помелу, каші, макаронні вироби, різні овочеві страви і фрукти. З м'ясних продуктів слід віддати перевагу курятині, індичатині, телятині. Причому з птиці до її приготування треба видаляти жир і шкіру. Рекомендується збільшити споживання риби, особливо морської. Під час приготування страв варто уникати смаження, краще відварювати, тушкувати, запікати. За умови ретельного дотримання такої дієти можна досягти зниження рівня холестерину у крові на 5-10 відсотків.

Коментарі:

Steven Leavitt 13.11.2022 11:06

Так це точно не варто, треба слідкувати за своїм здоров'ям та сміливо проявлювати емоції свої, ось тут зазвичай гарні ліки [url=https://rx.ua/]https://rx.ua/[/url] , але й на консуьтацію до лікаря можно сходити , та навіть потрібно.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую