ye-logo.v1.2

Сезон осінніх овочів та фруктів: як «зібрати» необхідну кількість вітамінів на зиму

Здоров'я 1873
Дорослим та дітям від 7 років слід обмежитися одним стаканом фруктового або овочевого соку на день
Дорослим та дітям від 7 років слід обмежитися одним стаканом фруктового або овочевого соку на день. Фото: ілюстративне freepik.com

Поповнити організм вітамінами можуть допомогти овочі та фрукти.

Про корисну властивість свіжих соків з фруктів та овочів знають всі. Проте, зазвичай, запозичена традиція говорить про користь фрешів із заморських фруктів та овочів – апельсинів, грейпфрутів тощо. Але сезон городини на Хмельниччині диктує свої правила, тим паче, що сік з гарбуза чи навіть буряка зовсім не поступається за кількістю корисних вітамінів та мікроелементів.

Гарбуз

Яскраво-жовтогарячий колір цього овоча говорить про те, що в його шкірці і м'якоті міститься багато каротиноїдів. Ці фітохімічні сполуки позитивно впливають на людський зір та покращують колір шкіри. Окрім того, вони використовуються для профілактики онкологічних захворювань.

У гарбузі, незалежно від його сорту, присутні також аскорбінова кислота, вітаміни А, В і Е, а також овоч багатий на залізо, кальцій, магній, кремній, цинк, калій та фтор. Свіжий сік з гарбуза гарно впливає на склад крові, виступає в ролі природного антиоксиданту, виводить зайву жовч, токсини та шлаки з організму.

Свіжовичавлений напій має легкий сечогінний ефект, що допомагає гіпертонікам знизити й стабілізувати артеріальний тиск. Вживання гарбузового соку не тільки додасть вам енергії, але також в майбутньому «врятує» від простудних і вірусних захворювань.

Проте є й обмеження для його вживання. Фахівці не рекомендують пити свіжий сік з гарбуза при цукровому діабеті, гастриті та загостреннях виразкових хвороб.

Морква

Численні наукові дослідження доводять тезу про те, що регулярне споживання морквяного соку гарно впливає на стан шкіри та зору. Фреш із моркви забезпечує організм калієм, вітамінами А, К і С. До його складу також входять каротиноїдні пігменти. Основним каротиноїдом у морквяному соку є бета-каротин, який відповідає за помаранчевий колір моркви. А в організмі людини він перетворюється на антиоксидант вітамін А.

До речі, морковний сік – відмінний засіб для боротьби із зайвими кілограмами. В одній чашці свіжовіджатого фрешу міститься лише 96 калорій та 9 грамів цукру.

Яблука

За вмістом корисних речовин складно знайти більш цінний фрукт. Серед вітамінів, які містяться в яблучному соку – вітаміни групи В, аскорбінова кислота та вітамін Е. Додатково яблучний сік містить кальцій, калій, магній, натрій, залізо та цинк.

Антиоксидантні властивості яблучного соку безцінні, напій нормалізує роботу клітин мозку, виводить вільні радикали, сприяє оновленню і омолодженню клітин, бореться зі склеротичними проявами в судинах, бере участь в окислювальних процесах і захищає клітини від руйнування.

Доведено, що регулярне вживання 300 мл яблучного соку на день сприяє очищенню крові від шкідливого холестерину, це нормалізує кровотік, ліквідує атеросклеротичні прояви, робить судини більш гнучкими, еластичними і менш проникними.

Яблучний сік через високий вміст заліза показаний при анемії та зниженому гемоглобіні. Він виступає чудовим відновним засобом після операцій та тяжких хвороб. До корисних властивостей яблучного соку також можна віднести його сечогінний і жовчогінну дію, а також здатність підвищувати життєвий тонус, пом'якшувати наслідки стресів і нормалізувати роботу нервової системи.

Буряк

Цей відомий український овоч, насправді, у вигляді соку має дивовижні оздоровчі властивості - природна скарбниця багатьох вітамінів і мінералів. Буряковий сік, завдяки своїм цілющим властивостям і багатству фолієвої кислоти, особливо рекомендований вагітним жінкам. Буряк не тільки підтримує процеси кровотворення, але також забезпечує велику дозу фолієвої кислоти, інгредієнта, який впливає на правильний розвиток нервової системи організму, що тільки росте.

Ефект від регулярного вживання бурякового соку — це зміцнення вашого імунітету. Овоч багатий на вітамін С, який покращує засвоєння заліза з їжі, а також прискорює процес загоєння ран. Буряковий сік також рекомендують спортсменам. Оксид азоту утворюється з нітратів, які він містить. Ефект від вживання бурякового соку перед тренуванням полягає в покращенні працездатності під час тренування, наприклад, бігу на 5 або 10 кілометрів.

Найкращим варіантом споживання соку лікарі називають його приготування власноруч і безпосередньо перед їжею. Тоді зберігаються максимум корисних для організму речовин.

Але якщо ви хочете замінити фреш на сік промислового виробництва, варто пам'ятати, що у ньому може бути забагато солі, що, навпаки, підвищує тиск та призводить до проблем із серцем. Також варто звернути увагу на вміст цукру. Хоча вже зараз на поличках магазинів можна знайти дійсно натуральні соки від українського виробника.

Хоча соки й корисно вживати, проте варто знати міру, відзначають фахівці з Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб. Щоденна рекомендована кількість фруктів та овочів для вживання становить не менш як 200 грамів для жінок і 300 грамів – для чоловіків. Найкраще, щоб вся ця кількість складалася з цілих плодів. Порівняно з ними сік містить значно менше клітковини, більше калорій і цукру.

Окрім того, якщо ви вирішили поповнити запас свого організму вітамінами за рахунок фрешів, вам треба прочитати додаткову інформацію про їх властивості, а також рекомендовану кількість для щоденного вживання.

«Дітям не варто вживати забагато фруктових соків, оскільки вони містять велику кількість вільного цукру. На день малюкам віком від року до трьох можна давати не більше 120 мілілітрів фруктового соку, у 4-6 років – 120-180. Дорослим та дітям від 7 років слід обмежитися одним стаканом фруктового або овочевого соку на день», - роз'яснують фахівці.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую