Гаряча тема:
- Війна
Як зберігати продукти під час відключення електроенергії
Декілька порад, які допоможуть зберегти їжу, щоб вона була безпечною до вживання.
Удари росії по українських енергетичних об'єктах та перенавантаження енергосистеми спричиняють аварійні відключення електроенергії. Чи не кожному з нас, на жаль, доводиться годинами сидіти без світла. Тож не втрачає актуальності питання, як зберігати харчові продукти у таких умовах. Як зробити це оптимально, розповіли в Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Декілька порад, що допоможуть зберегти вашу їжу та зробити її безпечною до вживання:
• Для безпечного зберігання продуктів, у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
• Попередньо, заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберігати вашу їжу за температури 4 °С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості, придбайте сухий або блоковий лід.
• У разі відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже таким чином продукти залишаються безпечними для споживання до 4 годин у холодильнику, 48 годин у заповненій морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильнику.
• Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
• Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
• Також ви можете зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому, віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
• Намагайтесь готувати небагато страв, щоб, за відсутності електроенергії, не довелося викидати забагато зіпсованої їжі.
• Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що можуть зберігатися навіть без холодильника.
• Крім того, продукти харчування також можна деякий час зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі, за умов дотримання відповідної температури.
Читайте також: На Озерній відкрили нову амбулаторію сімейної медицини
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: