ye-logo.v1.2

У Хмельницькому — стріт-артівський бум (ФОТО)

Культура 11347
Фото: автора та Дмитра СКРИПНИКА

У місті з'явилося ще кілька вуличних малюнків.

Гігантський малюнок “Поверніть нам наше небо” (дівчинка з повітряними кульками) на вулиці Інститутській, створений за ініціативою фестивалю “Республіка”, не єдиний зразок стріт-арту (вуличного мистецтва) у місті.
Кількаметрова бетонна стіна, що відділяє будинок 1 на вулиці Вінницькій від автозаправки, перетворилася на серію тематичних картин. Кожна з них зображає одну з пір року та передає український колорит. Наприклад, взимку діти з різдвяною зіркою співають колядки, а влітку україночка у вінку перев'язує сніп із пшениці вишитим рушником.
“Ідея перетворити цю стіну на картини з порами року прийшла моїй дружині. Мешканці будинку підтримали її”, - розповідає голова ОСББ будинку Володимир Нарожний.


Художника знайшли випадково: Володимир їхав містом і побачив, як розмальовують стіну на Ружичній. Поспілкувався із художниками, і один із них, Назар, взявся виконати замовлення.

“Стіна розташовується біля дитячого майданчика, тому важливо, щоб дітям було цікаво. Але вирішили не малювати банальних мікімаусів чи інших мультперсонажів, а пори року з національним колоритом, - розповідає Назар. - Мені здається, що сюжет із колядниками найкраще передає українську зиму, а осінній пейзаж з дітьми у лісі показує єднання людей з природою. В літньому малюнку вдалося втілити одразу два прохання: літо і український прапор (жовте поле пшениці та блакитне небо”.


“Подивитися малюнки та сфотографуватися на їхньому фоні приїздять навіть з інших мікрорайонів. Знайомі цікавляться, думають щось подібне зробити на своїх подвір'ях чи будинках”, - каже хмельничанин.


Натхнені успіхом, мешканці будинку планують розмалювати ще одну стіну біля дому, яка оточує дитячий майданчик.
Ще один малюнок, синій лотос, з'явився на будинку 105 по вулиці Проскурівській (навпроти Головпоштампту). Його автор — хмельничанин Володимир Яковенко, котрий мешкає неподалік. Це перша масштабна робота художника.
“Ідея була у тому, щоб облаштувати будинок. Живемо неподалік залізничного вокзалу, люди з різними емоціями бувають. А квітка лотоса, яка використовується у багатьох світових релігіях, символізує духовну чистоту, відродження, світло”, - розповідає мешканець будинку, ініціатор ідеї Ігор Новосадюк.
Вгорі малюнку зображено знак аллатРа (коло і півмісяць), що символізує творчі сили та жіноче начало, а під ним цитата, варіації якої можна зустріти у багатьох релігійних текстах: “Кто в Любви, тот в Боге и Бог в том, ибо Бог и есть сама Любовь”.
“Ми не пропагуємо якусь релігію, а хочемо нагадати людям, що любов — головна сила на Землі”, - каже Ігор Новосадюк.

Ще один, цього разу патріотичний, стріт-арт з'явився на зупинці громадського транспорту у мікрорайоні Ружична. На синьо-жовтому тлі — Тарас Шевченка та цитата із поеми “Кавказ”.


“Приємно, що наша ініціатива пішла в люди. Сподіваємося, що все більше будинків у Хмельницькому прикрасяться гарними картинами”, - каже ідеолог стріт-арту, директор фестивалю “Республіка” Андрій Зоін.
Нагадаємо, що “Республіка” зараз збирає кошти на новий проект у Кам'янці-Подільському, присвячений українській революції.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую