ye-logo.v1.2

ДТП, вкрадена блузка і п’яний прокурор: як у Хмельницькому журналісти патрулювали з поліцейськими

Суспільство 7284
Загалом тієї ночі патрульні опрацювали 54 виклики
Загалом тієї ночі патрульні опрацювали 54 виклики. Фото: автора

Як виявилось, патрульні часто потрапляють в нестандартні ситуації.

 Журналістці сайту «Є» вдалося побачити роботу патрульної поліції Хмельницького зсередини: під час спільного нічного патрулювання. Ніч видалася дуже насиченою, щоправда, патрульні кажуть, порівняно з іншими ця – спокійна. Крадіжки, ДТП, нетверезі водії, непокора поліції – далеко не повні переліки викликів, на які довелося виїжджати у ніч з 19 на 20 листопада. Двічі нам довелося побувати у наркологічному диспансері, де один із нетверезих чоловіків, якого доставили патрульні, представився військовим прокурором.

«Без бронежилетів на патрулювання не виходимо»

Зараз у патрульних – тиждень безпеки дорожнього руху. Особливу увагу приділяють виявленню порушень правил, які призводять до аварійних ситуацій на дорогах. Працюють у штатному режимі, але намагаються залучати громадськість і засоби масової інформації.

За словами речника патрульних Романа Мартинюка, разом з нами цієї ночі на патрулювання виїхали 10 екіпажів інспекторів, окремо командир роти, заступник командира роти і служба моніторингу. Ще за порядком на вулицях стежать четверо піших екіпажів та один стаціонарний на залізничному вокзалі.

Я сподівалася покататись на патрульній «Toyota Prius» з мигалками, але спіткала невдача. На патрулювання близько 21 години мене підібрала звичайна службова автівка з синіми номерами.

«Ми не могли просто так посадити журналістів у «Toyota Prius» до інспекторів. Для цього необхідний спеціальний дозвіл з Києва, а на вас треба вдягти бронежилети», - одразу пояснив речник.

З такими планшетами їздять патрулі

До слова, на чергування патрульні повинні вдягати «броніки». В екіпажі дві - три людини. Вони всі мають посвідчення водія. Виявляється, є «профільні» екіпажі - які зарекомендували себе у певній сфері. Але часто інспекторів у екіпажах змініють, не завжди це один склад.

Як виявилося, наш екіпаж не відправлятимуть на виклики. Ми обиратимемо їх самі: у руках патрульного – робочий планшет, де видно всі звернення в поліцію. Так нам легко зорієнтуватися і обирати, куди відправитися. Такі видають кожному екіпажеві. Ми можемо лише спостерігати за роботою інших інспекторів. Не встигли проїхати і ста метрів, як на екрані з’явився виклик: ДТП на вулиці Зарічанській без потерпілих.

ДТП на Зарічанський

Водій автомобіля «Mercedes» не дотримався інтервалу руху і зіткнувся з «Mitsubishi Pajero» на перехресті вулиць Зарічанської і Бандери. Так пояснили нам інспектори, які працювали на місці події. Водії не могли дійти згоди, щоб оформити європротокол, тому за роботу взялись патрульні. До всього, одного з водіїв не виявилося посвідчення.

«Склали на водія постанову за статтею 124 КУАП «Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів». Стаття передбачає штраф і вилучення посвідчення, але вирішувати має суд», - пояснює інспектор патрульної поліції 3-ї роти Євген Міхалков.

Автомобілі не розминулися

Селфі вже не роблять

Поки інші оформлюють ДТП, Євген продовжує зі мною спілкуватись. Каже, дуже задоволений роботою. Навіть більше, ніж очікував, коли подавав документи.

«Раніше займався підприємницькою діяльністю. Коли почався набір в поліцію, вирішив подати документи. Я завжди мріяв зробити вклад у зміни в суспільстві. Це шанс», - ділиться зі мною патрульний.

Поліцейський каже, селфі з ним вже не роблять, як раніше. Але особливих змін у сприйнятті поліції не бачить. Говорить, що адекватні нормально реагують, якщо з ними спілкуються патрульні, а п’яні хулігани слів не підбирають. Євген запевняє, хабарів патрульні не беруть, і випадків, щоб пропонували – не було. Каже, громадяни стають свідоміші, але поліцією однією людей не зміниш. «Зміни починаються з кожного з нас», - переконаний молодий чоловік.

Вкрали блузку, борщ і тапочки

«О, крадіжка. Заявниця повідомила, що в неї вкрали блузку», - каже патрульний, коли ми вже сіли в машину. – Поїхали, я вже знаю, хто це, зараз самі побачите».

Під’їжджаємо до приватного будинку. Під парканом вже стоїть патрульне авто. Тут живе баба Ганя. З посмішок патрульних розуміємо, що знають її чи не всі в управлінні.

«Вона викликала поліцію, певно, більше ніж 500 разів. Щоразу в неї хтось краде одяг, тапочки, палицю. Якось вона повідомила, що в неї вкрали борщ. Звісно, потім майже усе знаходять патрульні. Бабусі просто не вистачає уваги», - розповідає Роман Мартинюк.

Бабуся без проблем запрошує нас до хати. На годиннику близько 22-ї. Ганна Іванівна розповідає зі сльозами, що в неї вкрали два дуже гарних светри. Потім виявляється, що ще й палицю. На старенькому буфеті написаний номер телефону. Патрульні пояснюють – то її онука, але родич каже, що йому байдуже, тож доводиться щоразу приїжджати до жінки.

Покидаємо її так і нічого не шукавши. Поліцейські обіцяють жінці приїхати зранку і знайти її светри. Вони не розуміють, чому нею не займаються соціальні служби.

«Це ж не тільки ми приїжджаємо. Вона дзвонить і в «швидку», і до рятувальників. Щоразу в неї начебто щось стається», - додає один із патрульних.

Поки ми патрулювали, були різні повідомлення. І про те, що жінка зламала ключ, відкриваючи двері, і що дерево впало на дорогу, що неповнолітня дитина влаштувала сварку батькові. Роман Мартинюк каже, що викликають патрульних навіть коли в ліфті застрягають.

«Громадяни мають самі розуміти, що це не наша компетенція. Є служби, які за це відповідають, відповідно, до них потрібно телефонувати. Бо поки ми витрачаємо час на виклик, який нас не стосується, десь дійсно потрібна наша допомога», - наголошує патрульний.

Десь через годину баба Ганя знову дзвонила в поліцію. Повідомила, що в неї вкрали тапочки. 

«Ти завтра побачиш себе в прокуратурі або в СБУ»

Покатавшись містом, їдемо на виклик до одного із місцевих закладів. Там чоловік у нетверезому стані здійснює непокору патрульним. На місці бачимо кілька автомобілів поліції і групу чоловіків біля одного з них.

Як виявилось, вони намагалися не дати патрульним посадити товариша в авто. Потім заспокоювали. Один із них наголошував: «Саня, без двіженій, ти мене чуєш». Чоловік, якого затримали, бушував, лаявся і вкусив одного з патрульних.

Їдемо за патрульними до наркологічного диспансеру, куди повезли затриманого робити тест на вміст алкоголю в крові. Під’їхав туди і начальник управління патрульної поліції Олег Костенко.

Поліцейським чоловік сказав, що працює у військовій прокуратурі, однак журналістам це не підтвердив і не спростував. При медиках затриманий веде себе «буйно»: знову правоохоронців не слухає, обурюється, лається, але дозволяє його знімати. Каже, його затримали незаконно і він не довіряє патрульним.

Чоловік знімав патрульних на свій айфон

«Мене цей екіпаж затримав, бо побачив п’яного. Я нікому не робив шкоди. Капітан мене закрутив, посадив в автомобіль, почав душити і бити по спині. Я звертаюся до прокурора військової прокуратури Хмельницького гарнізону з проханням розібратися. Тому що працівники поліції, які набрані без вищої освіти, військового забезпечення, не знають Конституції, і вчиняють неправомірні дії. Те, що я п’яний, не значить, що я роблю шкоду оточенню», - заявив він.

Затриманий визнав, що він п’яний, у його крові виявили 1,13 проміле алкоголю (при нормі 0,2 проміле). Нарікав, що його били і порвали одяг.

«Ти завтра побачиш себе в прокуратурі або в СБУ», - сказав чоловік патрульному, який його затримував.

Чоловіка забрали до міськвідділу поліції. Ми поїхали за ним. За словами патрульних, у таких випадках дуже допомагають техзасоби, адже усі розмови з порушниками записуються на відеокамери. Згодом без проблем можна встановити, що ж відбувалося насправді між патрульними і громадянином.

Так чоловік вкусив патрульного

«Проїжджаючи по вулиці Володимирській, патрульні помітили особу, яка вчиняла протиправні дії проти жінки з дитиною: чіплялася, брала за шию і видерла телефон. Ми прийняли рішення зупинитися і дізнатися, що трапилося. Жінка хвилювалася і нічого не могла пояснити. Чоловік поводився агресивно і неадекватно, лаявся на працівників і дружину. На законні розпорядження припинити правопорушення не реагував. Потім штовхнув спочатку мене, потім напарника. Ми застосували кайданки, доставили його в лікарню, потім в міськвідділок поліції», - коментує старший інспектор поліції Володимир Войціцький.

Чоловік відповідатиме за статтею 185 КУпАП «Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця».

«Якби почистили сніг, то паркувався би правильно»

Покидаємо нетверезого чоловіка, вирушаючи далі патрулювати містом. Спеціально зупиняємося біля розважальних закладів, де частіше вночі трапляються порушення. Біля одного з них помічаємо таксиста, який припаркувався на пішохідному переході.

Таксист припаркувався на "зебрі"

Повз саме проїжджає екіпаж і помічає порушення. Таксист не свариться з патрульними, провину визнає. «А як тут не порушувати, якщо більше нема де паркуватися? Якби хоч сніг почистили, було б легше», - нарікає чоловік.
На нього складають постанову, він заплатить штраф.

П’яний за кермом

Ми їздимо вулицями міста. Вже 2 година ночі. Все більш-менш спокійно. Вже хочеться спати. «От зараз почнеться пора, коли за кермо сідатимуть напідпитку», - каже Роман Мартинюк.

Патрульні розповідають, що майже щодня ловлять на дорозі водіїв в стані алкогольного сп’яніння. Не допомагають навіть штрафи, які суттєво збільшились. Адже при затриманні вперше в стані сп'яніння водій буде платити штраф 10 тис. 200 грн, що становить 600 неоподатковуваних мінімумів, і буде позбавлений права керування строком на рік.

Чергового п’яного водія патрульні помітили поблизу Темпу на Старокостянтинівському шосе. Чоловік зізнався, що випив, і вів себе дуже тихо.

Нетверезий водій заплатить штраф

«Ми помітили, що водій не увімкнув поворот, і ми його зупинили. Від нього було чути запах алкоголю. Це підтвердив тест», - додає інспектор Володимир Ткач.

Поки їдемо, патрульний зачитує повідомлення про правопорушення. Серед них – крадіжка грошей і документів у водія маршрутки, крадіжка мобільного, порушення правил дорожнього руху. Вдруге за ніч їдемо до наркодиспансеру. Патрульні туди привезли п’яного чоловіка.

Чоловіка забрали в міськвідділок

Як виявилося, він йшов по тротуару, весь мокрий, і патрульні вирішили допомогти йому: відвезти в лікарню або додому. Через те, що чоловік лаявся і вів себе неадекватно, опинився в міськвідділку. Його також чекає покарання за статтею 185 КУпАП «Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця».

Працюють у штатному режимі

«Шкода мені цих п’яних, вони ж ніби нічого поганого не зробили», - ділюся думками з патрульними.

«Бо ти це бачиш вперше. А нас такі агресивні стільки разів штовхали, ображали, обзиваючи нецензурними словами. Тому зараз реагуємо на них тільки як на порушників», - відповідає один з патрульних.

Закінчення зміни я не дочекалася. Близько 3-ї ночі вже була вдома з купою вражень. Загалом тієї ночі патрульні опрацювали 54 виклики. Ось так попрацювавши з ними кілька годин, мені треба віддати належне патрульним – їхня робота потребує неабиякої витримки та моральної стійкості. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую