ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Палац-лікарня у Дунаївцях

Туризм 8053
Зараз у маєтку - корпус лікарні
Зараз у маєтку - корпус лікарні. Фото: автора

Колись будинок належав поміщику Василю Завойку і розташовувався посеред парку.

Дунаївці не є потужним туристичном містечком. Цей райцентр не порадує вас замком, як Кам'янець-Подільський чи Старокостянтинів, і немає тут такого розкішного костелу, як у Полонному. Тим не менш, якщо ви любите свій край і не пропускаєте жодну пам'ятку, можна завітати і сюди. У Дунаївцях є два старих маєтки — Красінських і Завойка. Зараз мова піде про останній.
Василь Завойко став власником містечка у 1891 році, купивши його разом з навколишніми селами у Броніслава Скибневського. Тоді у населеному пункті мешкало 15 тисяч людей, дві третини – євреї. Однак через те, що Дунаївці мали статус містечка (на зразок сучасного селища), а не міста, вони позбавлялися низки привілеїв. Наприклад, не мали банку, казначейства, володіли обмеженими коштами для благоустрою. Це спонукало поміщика спробувати об'єднати Дунаївці із найближчим селом Могилівкою і добитися статусу міста. Однак євреї, які тримали у містечку чимало крамниць, боялися, що їх виженуть із насиджених місць. Та й селяни пручалися нововведенням, боялися перерозподілу земель. Завойко здався, а статус міста Дунаївці отримали аж 50 років потому.


Єдина окраса садиби - ґанок і кований балкон.

На пам'ять про прогресивного поміщика місту залишився маєток, який у радянські часи перетворився на... заклад охорони здоров'я. Зараз у двоповерховій сірій будівлі за адресою вулиця Горького, 7 розмістився адміністративний корпус районної лікарні. А за часів Завойка це був, хоч і скромний, але палац з ґанком і кованим балконом.


Маєток, вид збоку.

Поруч стояв флігель, тепер у ньому – кабінет томографії. Навколо палацу розкинувся парк зі ставком.
Залишки колишньої розкоші можна спостерігати і зараз, у парку ростуть старезні липи, сосни, ясени, а хворі прогулюються на березі мальовничого ставка.

Маєток сірий і має суворий вигляд.

Також зберігся флігель, у якому зараз кабінет томографії.

Читайте також про два цікавих села Дунаєвеччини - Рахнівку із маєтком баронів Корфів та Кривчик, де є гора Грабина та палац Крупенського.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую