ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 15 вересня

Історія 3013
Цього дня у 1911 році мешканці Проскурова вперше в небі побачили літака
Цього дня у 1911 році мешканці Проскурова вперше в небі побачили літака. Фото: denzadnem.com.ua

Від давнини до сьогодення про людей та події.

15 вересня 1888 року у селі Кутківці Подільської губернії, нині Чемеровецького району Хмельницької області народився Пилип Коновал — українсько-канадський військовий, єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені солдати з країн, підлеглих Британській короні. Коновалу було 28 років, коли за виявлений героїзм під час Битви за висоту 70 в Ленсі він отримав Хрест Вікторії:

У Лондонській газеті того часу йшлося про Пилипа Коновала: Перед його відділенням стояло важке завдання зачистки бліндажів та кулеметних гнізд. Під його вправним командуванням відділення успішно придушило будь-який ворожий опір, завдавши ворогові значних втрат. В одному бліндажі він особисто заколов в рукопашному бою трьох ворогів та один атакував сімох інших у воронці, вбивши всіх сімох.

Під час наступу, кулемет на правому фланзі стримував просування, завдаючи відділенню значних втрат. Капрал Коновал кинувся вперед та ввірвався в дот, знищив кулеметну залогу та забрав кулемет із собою. Наступного дня він знову самостійно атакував інше кулеметне гніздо. Цей унтер-офіцер самотужки знищив щонайменше шістнадцять ворогів, та доблесно бився протягом двох днів наступу аж до свого важкого поранення.

Першим містом Поділля, мешканці якого побачили літак був Проскурів – 15 вересня 1911 року над містом здійснив успішні польоти аероплан «Farman IV» під керуванням Емануеля Малинського.

Наприкінці серпня 1911 року граф почав готуватись до багатоденного перельоту Волинню і Поділлям, який успішно здійснив у вересні. За публікаціями у періодиці можна з певною достовірністю відтворити хронологію цього перельоту, який за свідченнями преси того часу став справжньою «сенсацією».

9 вересня Емануель Малинський розпочав свій авіаційний марафон, подолавши літаком «Farman IV» відстань від Журне до іншого власного маєтку Невіркова (нині село Корецького р-ну Рівненської області). Звідти пілот дістався села Забара. Наступного дня граф вилетів до Славути, де після короткого відпочинку і зустрічі з князем Романом Сангушком, рушив далі до Шепетівки. Ця частина його подорожі була доволі небезпечною, адже пілоту довелось долати майже 30 миль над суцільним лісом. Якби, наприклад, виникла потреба термінової посадки, то із-за дерев цього не було можливості зробити. До того ж, під самою Шепетівкою виникли проблеми з мотором. Але, Емануель Малинський успішно завершив переліт. У Шепетівці авіатору довелось затримався на два дні – перечекати вітряну і дощову погоду. Лише під вечір 13 вересня він зумів продовжити подорож – підняв у повітря свій «Farman IV» та за 39 хвилин подолав 55 верст від Шепетівки до Антонін. Там його очікувала чимала публіка на чолі з графом Юзефом Потоцьким, який був палким прихильником науково-технічного прогресу, і зокрема авіації.

На світанку 15 вересня аероплан Емануеля Малинського рушив у напрямку Проскурова. Того дня, від самого ранку на іподромі зібрались тисячі містян та представники міської влади в очікуванні дива – появи першого в історії міста літака. О 7-й ранку на обрії з’явився силует літака та почувся гуркіт мотору. Малинський вміло скерував свій «Farman IV» на посадку, де був зустрінутий гучними оваціями. Після короткого відпочинку він здійснив декілька польотів та надав можливість всім охочім подивитись літак зблизька. До самого вечора проскурівчани не залишали іподром.

Наступного дня Малинський влаштував авіашоу – демонстраційні польоти та пілотаж із складними елементами. О 17.00 граф підняв свій «Farman IV» у повітря, востаннє пролетів над Проскуровим і рушив на захід – уздовж залізниці до Волочиська. У Волочиську понад 400-кілометровий триденний переліт був успішно завершений. Емануель Малинський розібрав літак, завантажив у вагон і відправив його до фінського міста Або (Турку).

15 вересня 1960 року видання "Шляхом Жовтня" писало про результати першості України з кульової стрільби. В повідомлені йшлося, що команда стрільців Хмельницької області посіла у цих змаганнях перше місце. Проводились масштабні змагання у Львові. Команду області підготував майстер спорту, шепетівчанин Василь Лук’янчук.

15 вересня 1928 року у навчальних закладах Подільської губернії започаткували святкування початку навчального року. Головною метою заходу було підсумувати роботу учнів улітку. На період літніх канікул була запропонована творча робота для старших дітей – розробити запропоновану тему, для молодших – вести спостереження за змінами в природі. У день свята, вранці, на подвір’ї школи вишикувались святково одягнені учні. Програма складалася з трьох частин – офіційної, художньої, ігор та розваг. 

15 вересня 2001 року відкрито відділ археології Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника. В експозиції цього відділу представлено більш як тисяча старожитностей, знайдених на Поділлі. У 2005 році у відділі проведена часткова реекспозиція.

15 вересня 2014 року в зоні проведення операції Об'єднаних сил загинув Олександр Попов з села Мартинівка Хмельницького району. Військовий проходив службу у 128-й окрема гірсько-піхотній бригаді. Загинув 15 вересня близько 16 години, під час виконання бойового завдання біля села Сизе що на Луганщині.

Торік 15 вересня у Хмельницькому та ще 24 українських містах пройшов Марш за права тварин. Подія відбувалась уже вдруге в обласному центрі і мала на меті зібрати громадян, які прагнуть гуманного поводження із тваринами. На подію прийшло декілька десятків містян. Більшість з них на марш привели своїх домашніх тварин. Серед них не тільки собаки та кішки, а й птахи-хижаки й, навіть, лис.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую