ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 4 березня

Історія 4393
Домініканський костел (поштівка 1902 року)
Домініканський костел (поштівка 1902 року). Фото: uk.wikipedia.org

Кам’янець кінця XVIII століття, шлях до звільнення Проскурова та перші демократичні вибори.

У своїй статті «Бастіони та батареї Кам’янця-Подільського» Ігор Старенький пише, що місто наприкінці XVIII століття могло втратити Францисканський костел та Костел домініканок. Про це свідчать датовані 4 березням 1792 року «Реляції про Кам’янець п. Красінського біскупа кам’янецького» місцевого біскупа (католицький єпископ — авт.) Адама Станіслава Красінського.

Саме у цей час для підвищення обороноздатності Кам’янця-Подільського було вирішено у західній частині Старого міста звести оборонні укріплення. Для цього потрібно було знести Францисканський костел та Костел домініканок. Тому представників ордену Францисканців навіть переселили у Городок, а всі споруди передали військовим. Втім, обидва храми вцілили. Бо після другого поділу Речі Посполитої у 1793 році та перехід Поділля стало частиною Російської імперії, нова влада відмовилася від попередніх планів.

4 березня 1919 року в Кам’янець-Подільському державному українському університеті (нині Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка — авт.) першу лекцію з історії Поділля прочитав Юхим Сіцінський — відомий історик, археолог і культурно-громадський діяч.

Юхим Йосипович також був засновник Кам’янець-Подільського історико-археологічного музею. Він зібрав і подарував цьому закладу 20 тисяч експонатів, серед яких — унікальні ікони, культові предмети, першодруки та рукописні книги. Він розробив спеціальну програму з дослідження народних вишивок і писанок. Після приходу радянської влади університет закрили, а майно Сіцінського конфіскували.

Юхим Сіцінський — відомий історик, археолог і культурно-громадський діяч. Фото: з фонду Кам’янець-Подільського музею / uk.wikipedia.org

Юхим Сіцінський — відомий історик, археолог і культурно-громадський діяч. Фото: з фонду Кам’янець-Подільського музею / uk.wikipedia.org

Цього ж дня 1944 року війська Першого Українського фронту розпочали Проскурівсько-Чернівецьку операцію. В її рамках 25 березня того ж року від нацистських окупантів звільнили й тодішній Проскурів. Під час боїв за місто було знищено 1 тисячу 700 солдатів та офіцерів противника, 15 танків, 38 гармат, понад тисячу автомашин і бронетранспортерів. А 26 березня радянські війська звільнили від нацистів Кам’янець-Подільський.

Радянська армія на підступу до Проскурова (березень 1944 року). Фото: cbs.km.ua

Радянська армія на підступу до Проскурова (березень 1944 року). Фото: cbs.km.ua

4 березня 1990 року в Україні пройшли перші демократичні вибори до рад народних депутатів. Вони здійснювалися на альтернативній основі, прямим, таємним голосуванням. Як наслідок, Комуністична партія втратила свою владну монополію. На 450 місць у Верховній Раді Української Радянської Соціалістичної Республіки претендувало близько 2 тисячі 888 кандидатів. Це були останні вибори до Верховної Ради УРСР та перші порівняно демократичні парламентські вибори радянського періоду.

Тоді попри монополію компартії на засоби масової інформації, силові структури та виконавчу владу майже чверть мандатів отримала опозиція (Демократичний блок). Верховній Раді УРСР 12 скликання судилось стати Верховною Радою України першого скликання.

4 березня 1990 року в Україні відбулися перші демократичні вибори до рад народних депутатів. Фото: з архіву

4 березня 1990 року в Україні відбулися перші демократичні вибори до рад народних депутатів. Фото: з архіву

4 березня 2015 року Хмельницька міська рада визнала Росію країною-агресором. За таке рішення на 48-й сесії проголосувало 48 міських депутатів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую