ye-logo.v1.2

Хмельничанка живе поруч із квітковими феями та янголами

Культура 4504
Квіткові феї та янголи дуже примхливі. Вони самі обирають собі ім
Квіткові феї та янголи дуже примхливі. Вони самі обирають собі ім'я та диктують у що їх одягнути. . Фото: Дмитра Скрипника

Флісові кучері, мальовнича квітка у волоссі, безліч оборок упереміш із бавовняними мереживами, мішечки із ручною вишивкою, всередину яких додані суцвіття ароматної лаванди...

 І це не цитата з поетичної фентезійної книжки, а роботи талановитої хмельницької майстрині Наталі Дрозд. Жінка зайнялася творчістю 2,5 роки тому. За цей час зшита не одна сотня маленьких текстильних красунь, більше відомих під назвою «Тільда». Головна їхня перевага в тому, що вони виготовляються з натуральних матеріалів, а увесь процес – ручна робота.

“Кожна фігурка має свої ім'я, характер та… сердечко”
Плавні заокруглені лінії, маленькі оченята-вузлики, відсутність рота, рум’яні щічки... Тільду не переплутаєш ні з якою іншою рукотворною лялькою! “Кожна фігурка має власний досить примхливий характер та ім’я, - запевняє Наталя Дрозд. - Але це не дитячі забавки, а інтер’єрні авторські іграшки. В кожної ляльки всередину зашите маленьке рожеве сердечко. Його не видно, проте тішить та гріє саме усвідомлення, що воно там є. Моє творче самовираження розпочалося ще в дитинстві. Я завжди щось шила, вишивала, плела. Рукоділля було присутнім у моєму житті й у дорослому віці. За освітою я інженер-механік, працювала і в банківській сфері, і в страховому бізнесі. Але в якийсь момент зрозуміла, що це все не моє. Спочатку захопилася декупажем, а згодом спробувала виготовити ляльку-тільду. Це був кролик Люс’єн. Як не дивно, іграшка мені вдалася одразу, а її виготовлення захопило мене повністю. Захотілося шити все нові й нові ляльки».

Лялька пахне кавою, ваніллю, корицею та лавандою
За словами майстрині, щоб пошити ляльку, потрібні тканина для тіла, наповнювач, одяг і волосся. Тканини, звісно, лише натуральні - льон, бязь, ситець, бавовна, шерсть, добре підходять фланель і фліс. Для одягу підійде будь-який матеріал: шовк, тюль, органза, трикотаж, різноманітні мережива.
«Набиваю іграшки звичайними синтепоном, синтепухом або холофайбером, - ділиться технологією пані Наталя. - Для волосся ляльок можна використовувати валяну вовну: з неї гарні зачіски виходять. Також можна взяти будь-яку пряжу, нитки муліне. Крім індивідуального образу, лялька може мати свій аромат - ванільний, коричний, кавовий, лавандовий. Останнім часом стало модним, щоб фігурки були зовні схожими на когось - на сестричку, на кохану людину тощо. Тому запах підбираю під ту людину, для якої шию ляльку, враховуючи її захоплення, характер, стиль життя. Звичайну суху травичку, спеції ванілі, кориці, каву в зернах я зашиваю всередину - так аромат зберігається довго».

Медитація по-українськи
“Будь-які види рукоділля - це дуже сучасно, модно і стильно, - каже мисткиня. - Насправді, виготовлення ляльки для мене - це своєрідна медитація по-українськи. Лише так я можу розслабитися, заспокоїтися і відволіктися від усього, що навантажує протягом дня». Пошиття ляльки кропітка робота, яка вимагає багато часу. Кожна фігурка робиться приблизно 2-3 дні. Є й такі, на виготовлення яких йде і декілька тижнів. Пані Наталя запевняє, що у цій справі не можна заганяти себе у якісь часові рамки, адже «народження» ляльки – це творчий процес і ніколи не знаєш, наскільки він затягнеться. За її словами, феї та янголи дуже примхливі й самі диктують, у що їх вдягнути та чим прикрасити. А ще вони самі підказують майстрині свої імена та мають дивовижну історію-характеристику. «Що відчуває маля, коли засинає?, - запитує пані Наталя. - Тепло маминих рук, чує ніжний рідний голос. Ви гладите його по голівці, ніжно цілуєте сонне чоло і йдете займатися своїми домашніми справами. А навколо вашого дитятка вже плетуться мереживні чарівні фантазії сновидінь... Абсолютно необхідно, щоб ці трепетні дитячі сни охороняв «Сонний янгол». Він тихенько подзвонює дзвіночками на своєму ковпачку, а головне - у нього є ключик від найсолодших снів!».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую