ye-logo.v1.2

Креативне дерево: люстра-метелик, метрове серце та гітара на стелі

Культура 4821
Дмитра Скрипника та з архіву Василя Андрійчука
Фото: Дмитра Скрипника та з архіву Василя Андрійчука

Василь Андрійчук (творчий нікнейм — Марк) займається різними видами мистецтва, зокрема музикою та живописом, однак робота з деревом захоплює його чи не найбільше.

 А спектр виробів просто вражає: від мініатюрних робіт до великих композицій, серед яких підвіски та кульчики із фанери, годинники, об’ємна валентинка розміром метр на півметра, люстра у вигляді метелика, яка працює у двох режимах...
Особливе місце у колекції Василя посідають мініатюрні струнні музичні інструменти, які мають заввишки 13-15 сантиметрів. У гітар, скрипок, бандур пророблені дрібні деталі: кілочки, струни, є навіть такі ж маленькі смички, підсилювачі та інші необхідні атрибути.
А почалося це захоплення, коли Василь ще навчався у школі.
“У мами був подарунок від брата — клоун із дерева, яким вона дуже пишалася. Я вирішив зробити для неї ще кращий подарунок. Це був заєць, я навіть одяг для нього пошив”, - розповідає хлопець.
Допоміг Василю розкрити творчі здібності шкільний учитель трудового навчання. “Спочатку під час уроків трудового навчання ми прибирали територію школи, а потім у нас з’явився молодий учитель Ігор Григорович, який навчив мене багатьом речам”, - згадує хмельничанин. За деякими його ескізами у школі хлопці і зараз виготовляють різноманітні речі із дерева.
Елементи декору та практичні речі
З яким деревом працювати, Василю не принципово, кожна деревина хороша по-своєму. Головне — врахувати, для чого служитиме майбутній виріб: якщо йому доведеться витримувати велике навантаження, треба взяти міцну деревину, а для кульчиків чи підвісок підійде легка.
Окрім прикрас та предметів, які оздоблюють інтер’єр, Василь Андрійчук майструє практичні речі, які служать йому у господарстві: ручки для дверей, різноманітні підставки. А також виготовляє та ремонтує музичні інструменти.
“Нещодавно зробив кахон (перуанський ударний інструмент, який за зовнішнім виглядом нагадує звичайну дерев’яну коробку, однак видає незвичайний потужний звук — прим. авт.), удосконалив конструкцію, вийшло гарне звучання”, - розповідає митець.
А от невдало куплена акустична гітара перетворилася на декор і висить тепер на... стелі. “Купив якось не дуже якісну гітару, грався з нею ціле літо: знімав лак, шпаклював, фарбував, повторював все знову... Тепер вона прикрашає мою кімнату”, - каже Василь.
Загалом у Василя багато проектів, не лише гарних за виглядом, а й оригінальних. Чого варта люстра-метелик, у великих крилах якого вирізано багато-багато дрібних зірочок, і світло, пробиваючись крізь них, створює зоряне небо на стелі. Якщо ж ввімкнути інший режим — по кімнаті розіллється тьмяне синє сяйво...
На що ж будуть спрямовані фантазія та творчий пошук молодого майстра у майбутньому, залишається тільки гадати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую