ye-logo.v1.2

Майбутнє за вихованням маленьких патріотів — це “Джура”

Культура 3988
Фото: Дмитра Скрипника

Хмельничанам розповіли для чого потрібно популяризувати дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру “Джура” та як її проводити.

В обласному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді пройшов семінар на тему проведення дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва “Джура”. З 2003 року гра впроваджується у шкільних навчальних закладах країни. Це своєрідна загальнодержавна система патріотичного виховання, що охоплює навчально-виховний процес, а також участь шкільних команд у фінальних етапах гри - міських, районних, обласних і всеукраїнському. Попри те, що така програма діє уже понад десять років, на Хмельниччині вона не масова, хоча певні успіхи є.

“Саме у вашій області чи не найкраще реалізовувалася ідея “Джури”. Якщо в інших областях завжди виникало купа проблем, то у вас активність районного представництва на обласних етапах завжди була досить високою, - розповідає директор міжнародного благодійного управління “Центр Національного Відродження” Тарас Рондзістий. - Це свідчить про те, що сприйняття цієї ідеї є, хоча у вашому обласному департаменті освіти працюють керівники, які у свій час саботували роботу у цьому напрямку. І у нас таких випадків багато, тому потрібно проводити люстрацію.”

Популяризація “Джури” серед дітей повинна набрати ще більших обертів, адже, відповідно до нового наказу, з 2015 року щорічно відбуватимуться усі етапи військово-патріотичної гри.

“Гра як форма проведення. Але водночас це повинна бути державна система національно-патріотичного виховання українця. Гра “Джура” - це не лише міський етап чи районний, а постійна робота у школах, - переконаний керівник Секретаріату Ради Українського козацтва при Президентові України, керівник головного штабу Всеукраїнського дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри “Джура” Анатолій Грива. - Організаторами гри є державна система освіти та козацтво. Козацьких організацій в Україні нараховується близько 700. Гра ж продемонструвала справжність козацьких організацій. Називати себе козаком — одне, а видавати суспільно-потрібний продукт — інше. Суспільству потрібен козак, який може щось розповісти дітям, провести виховну роботу, прийти у козацькому одязі, зіграти на бандурі, показати бойове мистецтво.”

“Джура” - та гра, яка може забезпечити патріотичне виховання дітей. Беручи участь у “Джурі”, підростаюче покоління загартовується фізично, вчиться надавати першу медичну допомогу, пізнає українську історію та культуру, розвивається інтелектуально та творчо.

“У цьому році є проблеми із фінансуванням. У минулорічному бюджеті були закладені кошти на це, але цьогоріч, думаю, також проведемо фінальний етап обласної гри. В районах як зможемо так і організуємо. “Джура” повинна проходити не лише у травні-червні, а тривати протягом усього навчального року, - запевняє член координаційної ради з питань розвитку козацтва при Кабінеті Міністрів України та ради козацьких отаманів України Сергій Скоробагатий. - У 2013 році фінальна гра об'єднала 240 дітей, загалом же кількість тих, хто бере у ній участь у рази більше.”

Найближчим часом на Хмельниччині повинні стартувати міські змагання військово-патріотичної гри “Джура”, далі районний етап та обласний, який і визначить хто ж поїде на Всеукраїнські ігри.

Автор Маша Гилюк.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую