ye-logo.v1.2

Плануєте дитину? Гайда до філармонії!

Культура 2766

Минулої неділі Хмельницька Обласна філармонія відкрила свої двері для особливої аудиторії - майбутніх батьків. Відбувся концерт органної музики «Музика небес» - перший з циклу «В очікуванні дива...»

Чарівні емоції відвідувачам своєю грою на органі подарувала Заслужена артистка України Наталія Молдован, їй асистував Володимир Квасньовський. Звучали твори Й. С. Баха, Й. Пехельбеля, В. А. Моцарта, Г. Невіна, Пола Менца та Пола Флетчера. Хмельницька художниця Оксана Мергут доповнила музику пісочною анімацією. Вона створювала картини на очах у аудиторії, показуючи маленькі історії присвячені батьківству. Після концерту всі охочі могли спробувати свої сили у малюванні піском.
«Наш світ зараз настільки складний, настільки потребує духовності, глибини та суті, що відвідання філармонії чи театру, чи будь якого музею – якийсь дотик до чогось високого – це свято і порятунок від того негативу, який навколо діється – пояснив суть мистецького проекту директор філармонії і один з ідейних натхненників Олександр Драган – Якщо вже говорити за музичний напрям конкретно, то нас сьогодні оточує дуже багато різних звуків, шуму, гулу, але дуже мало справжньої музики. Ті люди, які планують чи виношують немовля повинні перебувати в особливому стані, якому, на жаль не сприяє навколишнє середовище. Мас-медіа, вулиця, громадський транспорт – вони забруднюють наш слух, наші душі і наші голови. Тому ми вирішили йти назустріч нашій аудиторії».


Ідея долучити майбутніх батьків до мистецтва виникла у працівників філармонії не просто так. За словами Олександра Драгана, майбутні батьки дуже часто приходять на концерти, по-друге – це світова тенденція.


«Ми з колегами проводили дуже довгі наради, співбесіди на яких розробили цілу програму. Є рекомендації музику яких композиторів, якої епохи і в якій послідовності слід виконувати. Навіть є поради щодо того, яку музику слід слухати на певному терміні вагітності, але це вже дуже персонально. Номером один для прослуховування майбутніми матерями є орган, адже він - втілення релігійності, божественності. Хоча, сьогодні, орган - це світський інструмент, більшість творів для нього написана на духовну тематику. І люди, які прагнуть доторкнутися до чогось величного приходять до нас на орган. З нього ми вирішили розпочати цей цикл», – каже Олександр Васильович.

Проект розраховано на дев’ять місяців, в кожному буде новий концерт з новою програмою. Наступний концерт цього циклу, під назвою «Намисто» відбудеться 19 жовтня о 17.00
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую