ye-logo.v1.2

Кам'янчанин отримав президентську стипендію за соломоплетіння

Культура 2691
Ілля Лашов (ліворуч) народився у сім
Ілля Лашов (ліворуч) народився у сім'ї митців.. Фото: segodnya.ua

Подолянин планує витратити гроші на придбання тканини для печворку.

Кам'янчанину Іллі Лашко 26 років, він народився в родині художників, тому творцем став буквально з пелюшок. Випускник Харківської державної академії дизайну і мистецтв отримав стипендію президента України за дивно самобутні вироби з соломи.

“Спочатку малював те, що я називаю букетиками, - прості натюрморти. А з 13 років почав малювати вже повноцінно: писав пейзажі і портрети, став брати участь у виставках, - ділиться Ілля. - Пізніше зайнявся соломоплетіння і вишивкою соломою. Мої батьки займалися соломоплетіння і створили власну техніку вишивки соломою ще в 80-х роках минулого століття, коли були студентами Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Вишивка соломою змінила старовинне золоте шиття, яке прийшло до нас ще з Візантії. Змінювалися епохи, канули в Лету царі, князі та бояри, які прикрашали себе золотим пишністю, і це мистецтво були втрачено. Ще навчаючись в харківському виші, батьки вирішили воскресити втрачене мистецтво, але при цьому поекспериментувати з новим матеріалом: вони знайшли спосіб повторити золоте шиття не нитками, а соломою.”

Ілля Лашко захопився солом'яним творчістю, коли йому було 18 років. Мама працювала над великим виробом, не встигала зробити його до терміну, і Ілля став їй допомагати. Зараз Ілля Лашко працює самостійно. Родина художників живе в приватному секторі і сама вирощує пшеницю і овес - матеріал для майбутніх виробів.

“Солома сама диктує, яким буде виріб, - ділиться майстер. - Пшенична солома є не дуже зручною для плетіння, а ось вівсяна - дуже щільна і тверда, тому з неї можна робити ажурні роботи. Нещодавно ми з мамою стали використовувати жито - її можна обробляти барвниками і отримувати різні відтінки і кольори.”

Стипендія стала нагородою за участь народного майстра в великих національних конкурсах. Який розмір президентської стипендії, художник (буквально днями він отримав диплом про закінчення вузу) ще не знає, але планує, що буде купувати на ці гроші тканини для печворку, яким захопився останнім часом.

За матеріалами “Вечірнього Харкова”

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую