ye-logo.v1.2

Хмельницькі прем’єри у музичних діалогах камер фесту

Культура 1617
Фото: з архіву філармонії.

Знаковою подією мистецького життя міста став вечір прем’єр у Хмельницькій обласній філармонії.

В рамках VI міжнародного фестивалю «Хмельницький камер фест» була представлена концертна програма за участю наших гостей.
Академічним симфонічним оркестром у цей вечір керував відомий варшавський диригент, невтомний ініціатор польсько-української творчої співпраці та натхненний інтерпретатор сучасної музики Роман Ревакович. Солістом виступив талановитий львівський піаніст, заслужений артист України Йожеф Ермінь.
У поєднанні романтичної німецької класики та сучасних національних інтонацій відбувся справжній діалог музичних епох та культур. Дивовижний за красою історичний пейзаж – «Шотландська симфонія» Ф. Мендельсона стала уособленням музичних традицій минулого, а сучасні українські твори виявили їх новітнє осмислення крізь призму композиторських пошуків сьогодення.
Абсолютної винятковості концерту надала присутність у залі авторів представленої музики, лауреатів Національної премії України ім. Т. Шевченка, заслужених діячів мистецтв України, відомих українських композиторів Ігоря Щербакова та Ганни Гаврилець.

Фортепіанний концерт № 3 Ігоря Щербакова та твір «Знаки» для симфонічного оркестру Ганни Гаврилець написані на замовлення фонду «Pro Musica Viva» у рамках програми «Композиторські замовлення» реалізованої Інститутом музики і танцю Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Ці твори вперше прозвучали у бурхливий час Майдану 29 грудня 2013 року у виконанні Національного симфонічного оркестру під орудою Володимира Сіренка. Четверте в Україні виконання у цей вечір здійснилося саме на хмельницькій сцені.
Блискучий виконавець музики XX століття, соліст програми Йожеф Ермінь зумів майстерно передати сповнений драматизму, тривожних передчуттів фортепіанний концерт Ігоря Щербакова. Особливого гармонічного і тембрального забарвлення набула у цьому творі мелодія колискової «Котику сіренький», що виявляє індивідуальне композиторське прочитання давнього українського народного мелосу.
Проблема знаків та символів у житті людини знайшла своє глибинне філософське осмислення у симфонічному творі Ганни Гаврилець «Знаки».
Вкотре, наш симфонічний оркестр продемонстрував свою універсальність в інтерпретації музики різних епох, здатність у короткі строки опанувати надзвичайно складну для виконання програму та здійснити яскраві музичні прем’єри.
Відкриття, що відбулись у цей вечір, для кожного присутнього у залі набули особистого тону та бажання якомога довше перебувати у створеній музикою рефлексії. Захоплений прийом хмельницької публіки засвідчив її відкритість до розуміння сучасних мистецьких явищ, тож будемо чекати на нові музичні діалоги.

Автор Наталія Туровська
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую