ye-logo.v1.2

Моторошна та цікава лекція про польського скульптора і художника Бексиньського

Культура 5258

Днями у книгарні «Є» відбулася чергова лекція «Здислав Бексиньський – містик найвищого рангу».

Відвідувачі книгарні мали можливість познайомитися з творчістю польського художника, фотографа і скульптора Здислава Бексиньського.

Лекцію читала Катерина Бішарєва, художниця, студентка Хмельницького національного університету. Катя зараз навчається у студії Міляра Едварда Рафаїловича «Рефлекторний взаємозв’язок».
Художниця каже, обрала саме Бексиньського, тому що він був одним із найкращих сюрреалістів Європи. Часто його порівнюють із Сальвадором Далі.

«У нього такі ж, надзвичайно чудернацькі, а інколи навіть моторошні картини. На них зображені придумані автором місця та предмети, які не схожі ні на що у справжньому світі. На його картинах часто зустрічаються постаті, які одні асоціюють з людьми, а інші з потойбічними потворами. У нього досить темні картини, атмосферні, з містичною енергетикою. Тому не всім вони можуть сподобатись», – розповідає Катерина.

Творчість Бексинського далеко не для всіх, як і весь сюрреалізм. Але якщо переглянути його величезний доробок з полотен, скульптур та фотографій, то неодмінно знайдете щось для себе. Те, що зачепить саме Вас.
Саме Едвард Міляр надихнув Катерину на поглиблене вивчення однієї з найяскравіших постатей серед художників – Михайла Врубеля і саме про нього була перша лекція дівчини у книгарні «Є».

Арт-менеджер Таїсія Братасюк підкреслює, що книгарня – це майданчик для культурних зустрічей, презентацій книжок, круглих столів, літературних читань, лекцій, дитячих заходів.

«Ми намагаємося залучати нашу хмельницьку культурну молодь, але так насправді, вони охоче зголошуються самі. Так було і з Катериною Бішарєвою. Після лекцій на літературну тематику, дякуючи Катерині, в нас з’явились лекції про мистецтво», – каже Таїсія.

Довідка: Здислав Бексиньський (Zdzis?aw Beksi?ski) – польський скульптор, фотограф і художник, що працював у жанрах абстракції, сюрреалізму та постапокаліптики. Один із найбільш загадкових художників післявоєнної Європи. Слава прийшла до нього пізно, у кінці 70-х років, коли швейцарський майстер Ганс-Руді Гігер оголосив його найвеличнішим живописцем сучасності. Роботи Бексиньського – це поезія після Освенциму: зруйнований, спорожнілий, нестямно волаючий від болю світ.

Сергій ШВЕЦЬ.

Фото автора. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую