ye-logo.v1.2

За межею реального: у Хмельницькому відкрилась виставка незвичних світлин

Культура 2039
Хмельничан запрошують на фотовиставку
Хмельничан запрошують на фотовиставку. Фото: автора

Усіх охочих запрошують подивитися абстрактні фотографії, зроблені для конкурсу.

 У Хмельницькому 27 жовтня відкрилась виставка Першого відкритого всеукраїнського конкурсу абстрактної фотографії та фотопроекту Валерія Лещинського "Абстрагування душі". Форми, лінії і кольори – ось, що зображено на світлинах. Попри відсутність на фотографіях звичних зображень, вони відкривають для кожного інший глибокий зміст.

Начальник управління культури міської ради Артем Ромасюков переконаний, що таке мистецтво змушує думати і мовчати та абстрагуватися від буденності. Не приховує гордості за те, що серед конкурсантів є й хмельничани.

«Зізнаюсь, для мене це перша виставка абстрактної фотографії. І я переконуюсь вкотре, що сучасне мистецтво не ставить перед людиною рамок, а дає можливість побачити щось своє у кожній з робіт й активізувати свій внутрішній світ», - сказав Артем Ромасюков.

Хмельницька художниця Марина Шавиріна-Школяр відправила на конкурс кілька робіт, одна з яких зайняла призове місце. Вона каже, що їй як людині мистецтва до душі не лише реалізм, а й абстракція. Тому коли почула про конкурс, вирішила взяти участь. Жартує, що серед усіх абстрактних світлин, які вона надіслала, перемогла найбільш «конкретна» - «Червоне на червоному».

В основі абстрактних фото - зображення форм, ліній і кольору

«Я робила акцент більше на текстуру і колір. Це фотографія дерев’яного ящика у дворі в Чернівцях. Це був об’єкт, тому я вважала його не зовсім абстрактним. Але журі вирішило інакше, і я отримала диплом третього ступеню, - каже художниця. – Кожен вкладає в цю роботу якийсь свій зміст, усі мають різний багаж знань і досвід».

Виставка абстрактної фотографії відкрилась у рамках арт-проекту «Перетинання» - це спільний проект музею-студії фотомистецтва та обласного художнього музею.

На відкриття виставки прийшло багато молодих людей

«Часто порівнюють абстрактне мистецтво із музикою, бо вони викликають різні асоціації, у кожної людини - свої, окремі. Адже в кожного з нас різний досвід, різні прочитані книги, дитинство, юність. Це прекрасно, бо абстракція - це вільний розвиток фантазії кожної людини, вивільнення творчої енергії, яку ви віддаєте взамін на роботу автора», - ділиться враженнями директор художнього музею Лариса Чернова.

Валерій Лещинський на виставку не зміг приїхати, натомість завітав його друг, член журі Олег Малов

За словами директора фотомузею Костянтина Жданова, загалом до експозиції увійшли 29 робіт переможців і номінантів конкурсу, найкращі роботи авторів, які відібрало журі, а також 15 робіт Валерія Лещинського. Як зазначає член журі конкурсу, мистецтвознавець Олег Малов, в Україні абстрактна фотографія зараз на досить високому рівні. Він приїхав з Києва на відкриття виставки і прочитав лекцію для присутніх на тему «Історія і сучасність абстрактної фотографії». 

Абстрактне фото робиться за допомогою різних фотографічних прийомів і технологій

Фотовиставку можна подивитися до 15 листопада у музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56).

Загалом на виставці представлено 29 робіт з конкурсу

Марина Шавиріна-Школяр каже, призове місце зайняла її "конкретна" фотографія

Кожен у світлини вкладає власний зміст

Автори фото намагалися абстрагувати душу

Такі фотографії свідчать, що світ набагато складніший, ніж той, який ми бачимо безпосередньо очима

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую