ye-logo.v1.2

Арт-об’єкти замість амуніції: у Хмельницькому відкрили виставку, привезену з зони АТО

Культура 3450
У Хмельницькому виставка діятиме до 19 червня
У Хмельницькому виставка діятиме до 19 червня. Фото: автора

Експозиція висвітлює військові події крізь призму мистецтва українських художників.

Сьогодні, у Хмельницькому відкрили виставку робіт «Військово-польовий АРТ», над якою працювали понад 120 майстрів декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва зі всіх областей України. За два роки існування «Військово-польовий АРТ» побачили у 18 містах України, зокрема й у Кам’янці-Подільському, а тепер виставку привезли до Хмельницого.

Ящики від боєприпасів, гранатомети, гільзи, технічні засоби, каски, військова форма, прапори батальйонів, фотографії бійців з передової… – загалом більше 200 експонатів, які майстри перетворили на унікальні арт-об’єкти, прикрасивши національною символікою.

«Робота над «Військово-польовим АРТом» розпочалася ще у 2014 році. Я збирав ці артефакти, коли був рядовим добровольчого батальйону спеціального призначення "Золоті ворота". З кожної ротації привозив їх до Києва, а потім пересилав по пошті майстрам. Єдине що – досі не можу знайти майстрів з Луганщини: для них це важка тема і вони не хочуть до цього братися. Це для нас війна йде по телевізору, а вони все це пережили на власному досвіді» – розповів засновник і куратор виставки, капрал поліції полку «Київ» Павло Ротар.

Усі експонати розписані традиційним українським орнаментом.

Попри це, бійці, які повернулися із зони АТО кажуть, що ця виставка важлива не лише з мистецького погляду, а й з психологічного, адже допомагає змінити сприйняття зброї і жахів війни, які їм довелося пережити.

Тут можна побачити гранатомети, розмальовані яскравими квітами, ящики з-під набоїв, оздоблені українською народною різьбою, захисні каски з українським орнаментом, вишита форма бійців, вироби з соломи і рогози і багато-багато іншого.

На виставці є роботи й майстрів із Хмельницької області: Сергія Касьянова із Самчиків, Валерія Сухара з Новоушицького району, Наталії Лашко з Кам’янця-Подільського, а також її учениці Олени Пасинської.

  

На відкритті виставки були присутні майстри Сергій Касьянов і Наталія Лашко.

Наталя Лашко представила велике панно зшите з військових тканин, де зобразила Архангела Михаїла і маленьку українку, яка тримається за його крило. Робота цікава й тим, що окремі елементи вишиті крученою соломкою. Щоб отримати такі нитки, майстриня спочатку розщеплює стебла соломи на 16 частин, потім розмочує їх і скручує за особливою технологією.

«Не просто було освоїти військові тканини, адже вони дуже цупкі. Моя машинка не витримала і мені довелося зшивати все вручну, тому робота зайняла 7 місяців. А зверху я вишила наш подільський орнамент. Це моя улюблена технологія скручування соломки. У швейцерії з таких ниточок плели мереживо і робили з них ажурні шляпки» – поділилася Наталія Лашко.

Жахливі експонати війни митці переосмислили через мистецтво.

А Павло Ротар особливу увагу звернув на велику гільзу, розписану петриківським розписом. Вона привезена з гори Карачун поблизу Слов’янська, і особлива тим, що всередині неї оси зробили соти.

«Головна ідея виставки – показати, що життя сильніше за смерть, і що ось цей ліризм українського народного мистецтва, прагнення до краси і гармонії здатні перекрити усі жахи цієї війни» – зазначив куратор Павло Ротар.

 

Виставка постійно доповнюється новими експонатами, тому скільки робіт увійде до експозиції ніхто сказати не може.

Експозицію «Військово-польового АРТу»можна переглянути до 19 червня в обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47). Вартість вхідного квитка – 10-20 гривень.

Далі вона вирущить до Вінниці, потім – до Уманя, Черкас, Києва, Чернігова… Загалом цю виставку планують показати ще у 15 містах України, а потім хочуть везти за кордон.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую