ye-logo.v1.2

Письменник-хуліган, мовчазний художник і гурт зі США доводили хмельничанам, що життя – скрізь

Культура 3920
«Arms And Sleepers» презентували у Хмельницькому новий альбом
«Arms And Sleepers» презентували у Хмельницькому новий альбом. Фото: автора

Мистецька подія відбулася учора, 13 червня.

На один день внутрішній дворик обласного художнього музею перетворився на виставкову залу, кав’ярню для літературних читань і концертний майданчик одночасно. Адже там 13 червня свою інсталяцію представив київський художник Сергій Панасенко, письменник Іван Семесюк презентував дві хуліганські книги, і з новим альбомом виступив гурт «Arms And Sleepers» із Бостону (США). Організатор заходу Ігор Прощук розповів, що з самого початку вони не планували робити такий проект.

«"Arms And Sleepers" були у Хмельницькому уже двічі – у 2015 і 2016 роках. А цього разу вони приїхали у рамках туру на підтримку нового альбому. Іван Семесюк минулого року також у нас був. І місяць тому на книжковому арсеналі ми домовилися, щоб він знову приїхав із презентацією нових книг. Просто все співпало, і ми вирішили зробити цей проект. І спеціально для нього попросили ще художника Сергія Панасенка створити якусь інсталяцію» – поділився організатор.

Оскільки головним приводом став приїзд американського гурту, культурну подію назвали так само, як і їхній новий альбом – «Life Is Everywhere» («Життя скрізь»). Співорганізатор Катерина Носко розповіла, що їм стало цікаво показати, як художники, письменники і музиканти можуть працювати з сучасною реальністю. Саме це дуже яскраво продемонструвала інсталяція «Дорога Україна» Сергія Панасенка. Вона складається з великих пікселізованих портретів шести найдорожчих українських художників: Анатолія Криволапа, Олександра Ройтбурда, Олега Тістола, Іллі Чічкана, Василя Цаголова і Арсена Савадова. Художник розповів, що робота над кожним з портретів зайняла близько 20 хвилин. І тут варто зазначити, що він не просто пікселізував фотографії художників, а малював і зафарбовував кожен квадратик окремо. А роздруковували роботи вже у Вінниці, бо перевозити з Києва було дорого, а у Хмельницькому не виявилося потрібного обладнання.

Сергій Панасенко самотужки монтував інсталяцію на стіні внутрішнього дворику художнього музею.

«Цією роботою я хотів розкрити проблему України. Адже у нас стати відомим художником можна лише в тому випадку, коли в тобі будуть зацікавлені галеристи і колекціонерию, бо в Україні немає музею сучасного мистецтва, і воно не архівується і не досліджується належним чином. А ось ці художники стали відомі у той час, коли було дуже важко, і стали відомі завдяки власним зусиллям. Те ж саме потрібо зробити і Україні: не дивитися на всі боки, а докласти власних зусиль, щоб стати популярною і дорогою країною» – розповів Сергій Панасенко.

Ця інсталяція була одноденною, але сайту «Є» художник по-секрету розповів, що портрети залишить у місті, і незабаром їх можна буде побачити у студії інтер’єру, що знаходиться в одному приміщенні з мистецькою галерєєю «Maslo».

Юлія і Дмитро Акуличі дуже демократичні батьки і на презентацію хуліганської літератури Івана Семесюка прийшли з сином.

А от письменника Івана Семесюка довелося почекати. Презентація розпочалася з запізненням на годину, але враження це анітрохи не зіпсувало, тим більше, що письменник підготував цілий літературний стенд-ап. «Семесюк не носить брюк, ето знають всі вокруґ» – саме так він розпочав свій виступ, а далі почав «шутити шуточки». Іван Семесюк зачитав фрагменти своїх двох книг: «Еволюція або смерть! Пригоди Павіана Томаса» і «Фаршрутка». І оскільки вони належать до так званої хуліганської літератури, присмаченої лайкою і сороміцькими жартами, «шуточки» були 18+.

Від історій про пригоди лютої мавпи з кульком, яку влупили по голові старовинним фоліантом так, що вона оклигала у нетрях першої книжки автора, разом з дегенератами, селюками і духовними вчителями, дехто червонів, дехто закривав обличчя руками, але сміялися усі. Серед них – і 12-річний Данило, який прийшов на презентацію з батьками. Його тато, Дмитро Акулич, розповів, що хлопчик «досить просунутий» і нормально сприймає таку літературу. А загалом прийшли з сім’єю на виступ «Arms And Sleepers», бо відколи гурт виступає у Хмельницькому, не пропустили ще жожного їх концерту.

У перервах між заходами відбувався dj-сет від «A:U», і музикант міксував стоячи на даху художнього музею.

24-річний Олександр Вакуленко, теж не читав раніше Семесюка, але він так йому сподобався, що придбав одразу три книги письменника.

«Здебільшого люди не знають, як працює система влади, а ця людина знає і описує те, наскільки вона гнила. Мені дуже сподобалися не лише історії, а й те, як автор їх подає. Я захотів повністю іх прочитати, тому купив усі книги, які були» – поділився хлопець.

Також Іван Семесюк привіз до Хмельницького сундук для боєприпасів, який поповнив виставку «Військово-польовий АРТ», що діє зараз у худужньому музеї. Основне у ньому – патріотичний вірш з «гострим» фіналом.

 

Дізнатися продовження віршу можна до 19 червня, а далі виставка поїде у інші міста.

Чудовим завершенням цього дня став довгоочікуваний виступ гурту із Бостону «Arms And Sleepers», адже гурт приїхав у повному складі і з новим альбомом «Life Is Everywhere».

«Хіп-хоп завжди був важливим для нас, самі дивуємося, чому зважилися на цей крок тільки тепер. З минулим альбомом "Swim Team" ми зважилися відійти від звичного стилю, нам сподобалися відчуття, так що далі вирішили повністю прийняти хіп-хоп. Просто сказали один одному: " Давай зробимо хіп-хоп альбом, кого хвилює, що думають інші". Думаю, ми продовжимо рухатися у цьому напрямі. Зараз це здається найбільш природнім."Arms and Sleepers" постійно змінюють стиль, що завгодно може статися, але попереду нас точно чекає більше хіп-хопу», – розповів учасник гурту Мірза Раміч в інтерв`ю «Сomma».

«Arms And Sleepers» відіграли у Хмельницькому майже двогодинний концерт.

Наприкінці виступу учасники гурту влаштували сесію «питання-відповідь», у якій між іншим зізналися, що полюбили б Україну ще більше, якби не стан наших доріг. А потім, на прохання однієї дівчини, зіграли трек «Tetro».

  

Концерт «Arms And Sleepers»у Хмельницькому став завершальним в українській частині європейського туру.


Arms And Sleepers. Хмельницький (13.06.2017) YeUa

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую