ye-logo.v1.2

Про запах після дощу і гормон щастя: у Хмельницькому читатимуть наукові лекції

Культура 3295
Безкоштовні освітні зустрічіу Хмельницькому будуть проводити щомісяця
Безкоштовні освітні зустрічіу Хмельницькому будуть проводити щомісяця. Фото: bit.ua, 15x4.org

Лекторій складатиметься з чотирьох тем по 15 хвилин кожна.

Нещодавно Хмельницький долучився до громадського руху «15х4». Це ініціатива молодих вчених і фанатів науки, які проводить безкоштовні лекції по 15 хвилин, для того щоб популяризувати знання і робити їх більш доступними. Рух «15х4» започаткували у Харкові, але зараз він поширився не лише у містах України, а й у Росії, Молдові і навіть у Німеччині.

У Хмельницькому перший такий лекторій відбувся наприкінці квітня. На ньому хмельничанам розповідали про інтерференцію світла, міжпросторові комунікації та міські легенди. Один з організаторів, Дмитро Прудивус, розповів, що тоді вони зробили це спонтанно, тому здивувалися, коли на лекторій прийшло більше 70 учасників.

«Ми побачили, що людям це цікаво, тому вирішили проводити такі заходи щомісяця. Цього разу ми розповімо про удар, серотонін, химеризм і петрікор. Перша лекція буде найскладнішою. На ній я розповім про удар, його види, механізми виникнення, наслідки… І там буде багато термінів і важких формул. Але перша лекція завжди найбільш складна – такою є специфіка проекту. Другу лекцію проведе Сергій Рибчинський, який розповість про серотонін як гормон щастя. Далі ми зачепимо глобальну проблему явища химеризму. Айя Свідерська розкаже про химеризм і серед рослин, і серед людей, бо як виявилося, усі ми в якійсь мірі – химери. І остання лекція, яку проведе Христя Венгер, в нас взагалі найлегша – про петрікор – запах після дощу», – поділився Дмитро Прудивус.

Програма лекторію. Фото: надане організаторами

Просто про складне хмельничанам розповідатимуть у четвер, 13 липня, в міському моно-театрі «Кут» » (вул. Проскурівського Підпілля, 34). Початок – о 19:00. Вхід – вільний. Зареєструватися можна тут.

Організатори також зазначають, що лекторій будуть записувати, тож усі, в кого не вийде прийти особисто, пізніше зможуть переглянути його на відео.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую