ye-logo.v1.2

Про плинність часу і революцію душі: у Хмельницькому відкрили виставку абстрактних картин

Культура 3975
Експозиція картин Віктора Куби триватиме до 25 серпня
Експозиція картин Віктора Куби триватиме до 25 серпня. Фото: автора

Свої роботи представив художник зі Старокостянтинова.

У Хмельницькому відкрили виставку картин «Революція "Душі" України». На ній свої роботи презентував художник-абстроакціоніст зі Старокостянтинова Віктор Куба. В експозиції він представив 9 живописних творів і 11 монотипій, які створив за останні декілька років.

Автор каже, що великий формат його живописних робіт і невеликий графічних натякає на міру і швидкоплинність часу.

«Люди зараз живуть більш матеріальними цінностями, щодня просинаються і засинають, а про душу не думають, бо не мають часу. Те, що людина має знати відносно своєї душі, вона це знає: як вчинити, що сказати, як діяти… Потрібно просто сісти і подумати», – переконаний Віктор Куба.

Художник розповів, що мистецтвом займається уже 36 років, з них останні 10 – абстракцією. Свої картини називає «Тіні війни», «Історія», «Всесвіт», «Ангел», «Віра», «Архетипи»... Але усі вони – про душу людини, а точніше – про її стани.

 

Художник зізнається, що стандартні закони композиції його не задовольняють, тому постійно шукає щось нове.

«До мене вже все сказано про душу. У всі віки її зображали у вигляді птаха, у вигляді людей… Перетворювали це поняття більш зрозуміло і реалістично. Я ж хотів показати, які її стани бувають: від світлого до темного. Папір, як і душа є найтоншою і найактивнішою основою – їх можна легко знищити, а можна створити щось прекрасне. Якщо людина більше переймається матеріальним, душа робиться темніша, бо матерія затягує її. Натомість вона має прагнути чогось світлого. Я для себе побачив, що людина має більше віддавати, дарувати, допомагати... Для душі це краще», – розповів Віктор Куба.

Окрім кольорових живописних, Віктор Куба представив невеличкі графічні картини.

Художник зізнається, що його роботи дуже вимучені, але буває так, що кількома мазками і плямами йому вдається сказати те, що хотів.

«Роботи мають властивість через деякий час не подобатися. Їх хочеться переробити, домалювати, підібрати інші кольори, нові композиційні закони. Але художник має відпускати свої роботи. І я навіть сам здивувався, що ці роботи мене порадували», – зізнався художник.

Картини Віктора Куби можна буде переглянути у «Галереї на Проскурівській» (вул. Проскурівська, 47) до 25 серпня. Вхід – вільний.

Довідка: Віктор Васильович Куба народився 2 березня 1969 року у Старокостянтинові, де й закінчив дитячу художню школу. Пізніше навчався у Київському художньо-промисловому технікумі і Одеському південно-українському національному педагогічному університеті імені К. Ушинського (художньо-графічний факультет). З 1992 року працює викладачем Старокостянтинівської дитячої художньої школи. З 2014 року – аспірант кафедри філософії і соціології.

Це друга персональна виставка Віктора Куби. У Хмельницькому свої роботи він представив уперше, тож підтримати художника приїхала уся сім’я.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую