ye-logo.v1.2

Мавпячий банкет в Таїланді та свято оголених у Японії

Культура 4146
Фото: Anatoliy Savchuk

Перед святкуванням старого Ново­го року «Телеграф» вирішив довіда­тися, які ще у світі існують свята, не відзначені червоним кольором.


«Старий Новий рік» – це, напевно, одне із небагатьох наших свят, не зов­сім зрозумілих для іноземців. Та, ви­являється, в світі існує безліч свят, се­ред яких зустрічаються цікаві та диво­вижні. Про якісь ви чули, про якісь навіть і не здогадувалися. Наприклад,

МАВПЯЧИЙ БАНКЕТ У ТАЇЛАНДІ
Щороку в листопаді на вулицях таї­ландського міста Лопбурі відбу­вається «свято живота» для мавп. Біля напівзруйнованого храму Пранг Сам Йон ставиться величезна тарілка діаметром сім метрів. На неї викладають фрукти. Головні пожирачі цієї розкоші – 600 мавп-кра­-боїдів. Обід для них важить не менше двох тонн. Щоб уявити таку кар­тину, уявіть, що вашу кімнату в кілька шарів зава­лили банана­ми, кавунами, ананасами й бан­ками з колою.
ФЕСТИВАЛЬ  КОЛЬОРІВ У  НЬЮ-ДЕЛІ
Індійське народне свято на честь приходу весни, святку­вання вигнання зла й відродження життя. Відзначається протягом  двох днів, починаючи від півночі. За ле­гендою у цей день загинув злий демон Холіка. Тому у перший святковий день на вогні спалюють фігуру Холіка та кидають у вогонь плоди сезонного врожаю – зерна, кокоси, інші фрукти. Вранці люди виходять на вулицю, і по­чинаються веселощі – усі обливають один одного підфарбованою водою чер­воного, зеленого, жовтого, синього і чорного кольорів й обсипаються ко­льоровими порошками.
ТОМАТІНА
Назву цього свята можна переклас­ти як "помідорчик".  Багатотонний обід для мавп – практично ніщо в по­рівнянні з тим, що діється в іспансь­кому місті Буньоле в останній тиж­день серпня. 100 тонн переспілих по­мідорів перетворюють місто на томат­не море! Помідори завозять на ванта­жівках із сусідньої провінції. "Війна" починається о десятій годині ранку й триває рівно годину. Тут немає ко­манд, кожен сам за себе. За прави­лами, перед тим, як кинути помідор, його потрібно розчавити – щоб уник­нути травм. До речі, свято, на якому збирається до 40 тисяч відвідувачів, з'явилося  не так давно – у 1945 році, і почалося з звичайної бійки між двома компаніями, які до цього свят­кували традиційне свято збору врожаю. 
СВЯТО  ОГОЛЕНИХ  У  ЯПОНІЇ
Хадака Мацурі, або "свято оголе­них", відзначається з 767 року. У хра­мі Saidaji збирається 3000 чоловіків у віці від 23 до 43 років, одягнених ли­ше в пов'язки, що носять на стегнах. Мета цього свята – залучити до себе удачу, адже вважається, що гола лю­дина заби­рає всі нещастя, якщо до неї доторк­нутися. Учасники свята після відвіду­вання Храму, де проходять очи­щення, влаштовують ходу вулицями міста. Й сотні людей у пошуках удачі намага­ються доторкнутися до них. В цей про­холодний лютневий день пот­рібно ма­ти сміливість, щоб вийти напівого­леним на вулицю, тому япон­ці п'ють багато саке.
СЕЛЯНСЬКІ  ЛІТНІ  ОЛІМПІЙСЬКІ  ІГРИ
З 1966 року в Східному Дубліні, штат Джорджія, проходять своєрідні олімпійські ігри – фестиваль «The Summer Redneck Games». Участь у ньому може взяти будь-хто, якщо, зви­чайно, згодний з правилами. Під час ігор учасники змагаються в метанні недопалків і стульчаків від унітазів й розгрібанні сміття. Урочистий момент – пірнання в яму з рідким болотом. А в Англії представники спільнот Chap і Hendrick's проводять що­річну олімпіаду серед джентль­менів на відкритому повітрі у лондонському Bedford Square, мета якої – підтримати і зберег­ти традиції англійського джент­ль­ментства.
ШОТЛАНДСЬКЕ  СВЯТО АПХЕЛІО
Жителі міста Lerwick, в яко­му проходить свято, роблять 30-футову модель корабля вікінгів (з драконом на носі), вбира­ються вікінгами, запалюють смоло­скипи, ходять вулицями та грають на традиційних військових сурмах. Та­кож через усе місто несуть корабель до моря. Понад 900 мальовничо одяг­нених учасників слідують за дружи­ною з 40 вікінгів і їхнім гігантським ко­раблем до місця, де буде запалено во­гонь. Ввечері смолоскипова процесія за стародавнім обрядом поховання по­мерлих воїнів спалює дерев'яний чо­вен вікінгів.
ОКТОБЕРФЕСТ
В дослівному перекладі з німецької – «свято жовтня», це народне свято. Свято народилося у 1810 році як ідея провести серед кавалеристів змагання на честь одруження в королівській родині. Потім свято стало свого роду виставкою досягнень місцевого сіль­ського господарства. Пізніше, через 40 років, на ньому почали продавати кури-гриль. Ну, а без пива свято не об­ходиться з другої половини ХІХ сто­ліття. Крім того, на Октоберфесті про­даються сувеніри та працюють різно­манітні атракціони.  Але що відрізняє «Октоберфест» від будь-якого іншого свята – це неповторна атмосфера.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую