ye-logo.v1.2

Спортзал і стриптиз-бар: що хочуть бачити хмельничани у кінотеатрі Шевченка

Культура 4829
У Хмельницькому вирішують долю кінотеатру Шевченка
У Хмельницькому вирішують долю кінотеатру Шевченка. Фото: автора

У місті провели громадське обговорення.

У вересні учасники громадської ініціативи «ProProstir» почали розробляти концепцію подальшого розвитку будівлі хмельницького кінотеатру імені Т. Шевченка. На замовлення міської ради і Агенції розвитку міста, вони також проводять онлайн-опитування серед мешканців міста. А вчора, 18 жовтня, відбулися й відкриті громадські обговорення щодо майбутнього споруди.

Як зазначили організатори, це все робиться тому, що будівля у самому центрі міста є неефективною і некорисною для хмельничан. Багато приміщень або пустують, або здаються в оренду. А сам кінотеатр, на жаль, є неприбутковим: середній рівень відвідуваності становить 20 відвідувачів на сеанс (з 450 посадочних місць). У відсотковому співвідношенні цей показник дорівнює 5%, тоді коли в кінотеатрі «Планета» – 25%, а в «Multiplex» – 50%.

Дмитро Райфшнайдер, архітектор і активіст громадської ініціативи «ProProstir», зазначив, що в онлайн-опитувані вони отримали багато коментарів, що кінотеатр потрібно залишити у спокої, адже там все і так чудово. І для того, щоб продемонструвати, як зараз використовуються приміщення цієї будівлі, він навів декілька схем.

Схеми використання приміщень кінотеатру Шевченка. Фото: facebook.com

«Неозброєним оком видно, що поділ на функції хаотичний і безсистемний, а під саму функцію кінотеатру задіяно дуже мало приміщень. До того ж через безсистемність виділення орендованих площ і через запущену вседозволеність у питанні оздоблення будівля поступово втрачає як зовнішній вигляд так і інтер'єр, відновлення яких з часом ляже на плечі міського бюджету – тобто нас з Вами. Саме тому зараз ведеться дослідницька робота, щоб зрозуміти, як далі діяти, щоб вивести будівлю із занепаду», – каже Дмитро.

Перші результати цієї роботи організатори презентували на громадському обговоренні, куди прийшло близько півсотні учасників: представники міської влади, громадські активісти і просто небайдужі хмельничани. Після короткої презентації проекту, усіх поділили на три групи, де кожен мав відповісти на три запитання:

  • 1)Що би Ви зберегли у споруді кінотеатру?
  • 2)Що не має бути в споруді кінотеатру?
  • 3) Що би ви хотіли бачити у споруді кінотеатру?

Якщо на перше відповідь була однозначною – зберегти кінозал, то щодо майбутнього споруди кінотеатру, пропозиції були дуже різними. Учасники пропонували:

  • - відновити діяльність малого кінозалу і зробити «лежачий» кінотеатр з екраном на стелі;
  • - залишити заклади харчування, але змінити їх формат;
  • - відновити терасу;
  • - створити концертний зал на 200-300 людей;
  • - створити конференцзал і простір для форумів;
  • - організувати центр ІТ-технологій;
  • - зробити зал для театральних виступів;
  • - створити дитячий інтерактивний музей, анімаційну студію, або музей кіно;
  • - виділити місце для туристичного інфоцентру і пресцентру;
  • - організувати простір для неформальної освіти;
  • - зробити спортзал (для дівчат, для всієї сім’ї…), тощо.

З поміж усіх були й пропозиції з вечірніми розвагами для дорослих, починаючи від більярду і закінчуючи стриптиз-баром. А кілька хлопців взагалі запропонували знести будівлю і збудувати на її місці скейт-парк.

Також хмельничани пропонували змінити зовнішній і внутрішній вигляд споруди: встановити лазерні установки, зробити будівлю яскравішою, створити зелені стіни, установити сонячні панелі…

Увесь список пропозицій організатори пообіцяли опублікувати вже до кінця тижня на сторінках «Кіношевченко» і «Proprostir» у «Facebook».

 

Над варіантами подальшого функціонування будівлі кінотеатру учасники працювали у трьох групах.

Нагадаємо, що Ви також можете долучитися до обговорення, залишити коментарі, або побажання. А найкращі з них архітектори з «ProProstir» сформують у єдину концепцію розвитку кінотеатру.

«У нас дедлайн до нового року. Тоді ми маємо презентувати єдину концепцію будівлі кінотеатру. За цей час проведемо ще кілька міні-заходів, поспілкуємося з власниками кафе, з якимись можливо потенційними власниками, які зацікавлені у новому бізнесі… Тому що концепція охоплює всі приміщення, включно з тими, що зараз орендуються. І з огляду на це владі потрібно буде або шукати компромісні рішення з орендарями, або не продовжувати їм договори. Знову ж таки, все залежитиме від того, який формат повинні мати заклади, що займають приміщення цієї споруди, щоб її утримання було корисними для міста і його мешканців», – зазначив Дмитро Райфшнайдер.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую