ye-logo.v1.2

Майже 70 мільйонів гривень необхідно на реставрацію Меджибізького заповідника

Культура 2534
Про історичні пам
Про історичні пам'ятки говорили на колегі Хмельницької ОДА. Фото: автора

По області загалом налічується більше 700 історичний пам'яток.

На Хмельниччині 24 населених пункти включені до Списку історичних населених міст України. Як повідомила начальник управління культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА Ірина Трунова учора, 28 листопада, на колегії облдержадміністрації, а області налічується 796 пам'яток культурної спадщини. Кошти на їх ремонт та реставрацію час від часу виділяють.

"Уподовж останніх двох років активно проводяться заходи щодо виведення з гострого аварійного стану пам’ятки архітектури національного значення палац у селищі Меджибіж. З обласного бюджету на проведення протиаварійних робіт та розроблення науково-проектної документації для реставрації з пристосуванням під музей цього об’єкту у 2015-2016 роках виділено 6,8 мільйона гривень.У 2017 році на початку для проведення реставраційних робіт палацу з обласного бюджету виділено та освоєно 2 мільйони гривень", - розповідає Ірина Трунова.

За її словами, загальна сума, яку сьогодні потребує історико-культурний заповідник Меджибіж складає 69,3 мільйона гривень. На сьогодні реставраційні роботи розпочали, уже відновили західну стіну палацу, яка була повністю зруйнована і була загрозою для відвідувачів заповідника.

"Ми сподіваємось, що роботи будуть продовжуватись і наступного року. Через відсутність даху, та під дією природний факторів, південно-східна частина фортеці зараз знаходиться в аварійному стані. Усі ремонтні роботи потрібно робити разом із реставрацією інших суміжних об’єктів", - зазначила начальник.

Ірина Миколаївна додала, що у 2015-2016 роках виділили 223 тисячі гривень на коригування проекту протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури національного значення флігель-палац у селищі Антоніни Красилівського району. Проте через розпочаті та незавершені реставраційні роботи минулих років будівля знову почала руйнуватись.

"У 2015 році з державного фонду регіонального розвитку виділили та освоїли 3,5 мільйони гривень на ліквідацію аварійного стану, консервацію, реставрацію та пристосування пам’ятки архітектури башти комплексу Старий замок у Кам'янці-Подільському. Роботи провели у повному обсязі і у 2016 році вежу відкрили для відвідувачів", - каже пані Ірина.

Проте реставраційні роботи історичних пам'яток області проводять не лише за бюджетні гроші. Наприклад, кошти на відновлення мурів з вежею у Летичеві, які є складовою частиною замку, та Домініканський костел, надала релігійна громада.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую