ye-logo.v1.2

Лялька — берегиня домашнього вогнища

Культура 17165

Такою є традиційна українська лялька-мотанка. Хмельницька майстриня Галина Напиткіна виготовляє ці ляльки вже багато років

Вважається, що корені ляльки-мотанки сягають Трипільської культури, а це – шість тисяч років до нашої ери. Перші такі ляльки робили з трави або соломи, а згодом, з поширенням ткацтва, почали використовувати тканину і прядиво. Можна сказати, лялька-мотанка – це найдавніше у світі зображення людської постаті, і навіть предтеча скульптури.
«Найкраще вдається те, до чого лежить душа ще з дитинства»
На великій виставці творів народних майстрів ляльки побачила одразу: вдягнуті у вишиванки, у барвистих хустках та з намистом на шиї, вони, ніби подруги, зібралися у гурт, аби погомоніти про своє, жіноче, про виховання дітей. До речі, й малеча теж тут, стоїть біля матусь і тихенько слухає: а про що ж там дорослі говорять?.. Одразу закортіло, аби вдома поселилася така лялька, здається, вона несе спокій і лад у родину. Господиня цього куточка виставки  виявилася інтелігентною та по-домашньому затишною. Ляль­ки-мотанки хмельничанка Галина Напиткіна почала робити, вийшовши на пенсію. Фактично ж, стверджує жінка,  з лялькою вона не розлучалася з дитинства. Адже маленькою бавилася саме такою народною іграшкою. І навіть робила їх собі сама.
«Моє дитинство припало на нелегкі воєнні та повоєнні роки, – згадує майстриня. – Іграшок – таких, як сьогодні – тоді не було. Мали ми лише саморобні забавки. Хлопчики гралися вирізаними з дерева гвинтівками, пістолетами і машинками. Дівчаткам батьки робили з ганчір’я ляльки. А коли ми підросли, то вже самі крутили собі іграшку. Лялька була для мене і подругою, і сестрою, і навіть донькою. Бавилася  навіть тоді, коли стала школяркою. Люблю ляльки і зараз. Саме наші українські ляльки-мотанки. А найкраще вдається людині та справа, до якої лежить душа з дитинства. Тому, вийшовши на пенсію, почала виготовляти ляльки-мотанки». А перед тим як майструвати, Галина Павлівна багато перечитала літератури про українську культуру, звичаї, одяг. І одразу видно, звідки «прибула» та чи інша лялька, виготовлена майстринею, – з Поділля,  Волині чи Галичини. А останнім часом Галина Павлівна захопилася ще й так званою трипільською лялькою. Читаючи історичну літературу, чітко уявляла, якою була лялька у ті часи. Мотанка Трипілля трохи вирізняється з гурту народних ляльок. Вона закручена не у хустку, а має на голові характерний для тих часів головний убір. Одяг оздоблений традиційним візерунком, а прикраси зроблені з глини.
У домашній колекції Галини Павлівни — близько ста ляльок. Багато витворів своїх рук майстриня подарувала чи продала. Найчастіше, каже пані Галина, ляльки купують на подарунки, особливо за кордон.  Й сьогодні роботи Галини Напиткіної є у приватних колекціях Польщі, Канади, Угорщини, Аргентини, Австралії, Перу.
Посередник між поколіннями
Давні українці вірили, що саме мотанка є посередником між поколіннями – і тими, хто вже відійшов у той світ, і тими, хто ще не народився. Українці вірили, що, зробивши мотанку, можна просити у Вищих Сил дощу, гарної днини чи добрих новин. Рятувала мотанка і від хвороб. Згідно з численними віруваннями, хворій людині давали спеціально виготовлену ляльку-мотанку. Після того, як хвороба минала, ляльку спалювали, вважаючи, що вона перейняла на себе всю негативну енергію. Досить часто виготовляли  ляльки для проведення численних ритуалів, у них вплітали всі ті предмети або речі, яких людина прагнула позбутись. Такі ляльки топили у воді або спалювали на багатті.
Але головне призначення ляльки-мотанки – бути оберегом дому, родини. Традиційна лялька-мотанка не має обличчя. Вважалося, що якщо надати обличчю ляльки людських рис, у неї може вселитися лиха душа.  Замість людських рис у неї на обличчі робили хрест – символ Сонця,  життя і нових починань, який  ототожнюється з тією самою людиною, гармонією її  фізичного  і духовного світів.
«Крутити куклу»
Скручування, скочування, змотування,  завивання — такі методи використовують для створення мотанки. «У процесі виготовлення мотанки не можна використовувати голки, шпильки чи ножиці, – каже пані Галина, – щоб щастя-долю не колоти і не різати. Тому, щоб зробити ляльку, не потрібні якісь особливі інструменти. Ляльку може зробити кожен – треба трішки фантазії і мінімальні знання та вміння. Приступати до роботи потрібно тільки в хорошому настрої, адже майстер вкладає в процес свої думки і наміри, і вони мають бути лише позитивними. Лялька-мотанка — не просто прикраса, це оберіг, який має захищати від зла, нести добро і радість». 
Процес виготовлення ляльки-мотанки у селах називався «крутити куклу». Ляльку-берегиню обо­в’язково «крутили»  за рухом сонця – тоді вона приноситиме удачу та щастя. Ляльки-мотанки виготовляли майстрині для різних подій. Найретельніше готували ляльку для нареченої. Таку мотанку вбирали дуже гарно.  А ще обов’язково виготовляли для неї пару – молодого.
В українських селах дівчат вчили робити ляльок-мотанок задовго до шлюбу. Разом з посагом вони приносили їх у хату до чоловіка. Молодій дружині дозволялося гратися мотанкою, щоб швидше з’явилися на світ здорові дітки. Таку ляльку клали до колиски перед тим, як покласти туди дитятко.  Потім її передавали доньці.
 Лялька-берегиня має стояти на видному місці
Якщо ви купили чи виготовили  ляльку, заздалегідь подумайте про місце, яке ви їй виділите.  Якщо лялька покликана сприяти любовній гармонії – у спальні, якщо це лялька на добробут і соціальний успіх – у вітальні або кабінеті.  Лялька-берегиня домашнього вогнища та родинного затишку має стояти у тому місці, де члени родини найчастіше збираються разом. Ляльку в жодному разі не можна підвішувати за голову. Найкраще ставити її на підставку – так, щоб вона оглядала кімнату.
Коли ви вносите ляльку в дім і ставите на призначене для неї місце, можна їй «розказати», для чого вона прийшла до вас. Не варто у присутності ляльки-берегині лаятися або з’ясовувати стосунки. І не варто ляльку, придбану для вашого дому, передаровувати іншим людям. Разом з нею може піти з вашого дому гармонія.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую