ye-logo.v1.2

В центрі Хмельницького з’явився новий мурал. Які таємниці приховує малюнок?

Культура 11249
Мурал малювали 7 днів художники з Івано-Франківська
Мурал малювали 7 днів художники з Івано-Франківська. Фото: автора

Автори назвали його «Подолянка з веретеном».

В рамках проекту «Мальоване місто» у Хмельницькому з’явився вже дев’ятий мурал. Розташований він на перехресті вулиць Подільської і Кам’янецької.

«Спочатку, як і зазвичай, ми утеплили стіну багатоповерхівки, а потім запросили художників для нанесення зображення. Цього разу виконували роботу подружжя художників з Івано-Франківська Юрій та Марта Пітчуки. На утеплення, фарбу та роботу було витрачено 300 тисяч гривень», - розповів заступник начальника міського управління ЖКГ Володимир Путін.

Автор роботи Юрій Пітчук зізнається, що до того, як взятися за роботу, він досить довго вивчав етнотематику східного Поділля.

«Я прагнув, щоб жінка, яку ми зобразили, була подолянкою. Ми одягнули її в кожуха, який носили саме в цьому регіоні. В руках вона тримає веретено, яке символізує світобудову. В світовій символіці цей предмет є магічним. Також веретено – символ гігантського стрижня, на якому обертається небо і земля. Цей предмет був знаряддям праці для багатьох жінок і його ще в давнину пов’язували з образом богині-матері, яка пряде нитку, з якої створюється тканина всесвіту, в’ється тонка нитка людського життя. Саме тому подолянка тримає цей магічний предмет. Окрім цього, жінка на муралі поділена на дві частини – холодну і теплу, або на вечірню та денну. За її головою дві півкулі, які символізують сонце і місяць. З веретена починається нитка, яка плавно переходить в нічне небо, нібито дівчина за допомогою даного інструменту перетворює день в ніч, а ніч в день», - пояснює автор роботи Юрій Пітчук.

 

Два тижня Юрій Пітчук розробляв ескіз майбутнього муралу.

Художник зізнається, що для даного муралу пішло понад 30 літрів фарби та з десяток валиків та пензликів.

«Коли ми їхали з Івано-Франківська було досить тепло. Ми одягнули літні речі. А коли приїхали до Хмельницького – похолодало. Декілька днів ми малювали мурал у футболках і шортах, а коли температура опустилася нижче десяти тепла, пішли купувати теплі речі. А ще всі дні було вітряно, а на висоті дев’ятого поверху – гойдало нашу будівельну люльку, як на атракціоні. Незважаючи ні на що, ми задоволені роботою. Сподіваємося, що й хмельничани та гості міста полюблять «Подолянку з веретеном», так як полюбили її ми», - сміючись розповідає Юрій.

"Подолянка з веретеном" "оселилася" на багатоповерхівці у центрі Хмельницького.

Для даного муралу пішло понад 30 літрів фарби та з десяток валиків та пензликів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую