ye-logo.v1.2

Віртуальна реальність на сцені. У Хмельницькому показали інтернет-екшн «Свято онлайн»

Культура 3268

У театрі Старицького відбулася прем‘єра драматичної вистави про підліткові групи самогубців.

У залі багато дітей і підлітків. Закралася думка: «Невже їх загнали на виставу, як у «старі-добрі часи». Будуть сміятися і телефонами гратися». Але напружена тиша під час усієї вистави, а потім бурхливі щирі оплески довели, що усі, хто були на прем‘єрі, потрапили туди не випадково. Хіба що вона не могла залишити байдужими навіть «випадкових» глядачів.

Актуальна, сучасна, зі сленгом та трошки з гумором, з молоддю на сцені, сповнена болю і смутку, але з вірою у світле і вічне… Такою я побачила виставу «Свято онлайн» у постановці Анатолія Пундика за однойменною п‘єсою хмельницької драматургині Марини Бортник-Гулеватої.

Алісу "затягує" віртуальне життя. 

Її герої – підлітки, яким не солодко живеться у реальному житті. Аліса (роль виконує Катерина Власенко) заважає своїй молодій мамі (Емма Мужевітіна), як їй здається, збудувати щасливі стосунки з черговим чоловіком – з шостим татом Робертом (Володимир Веляник). У Юрка (Андрій Цимбалістий) тато пиячить, а мама покінчила життя самогубством, у Віолетти (Сніжана Сигидин) також напружені стосунки у родині. І усі вони ховаються у віртуальному світі, де відчувають себе потрібними, де їм здається, що їх люблять…

  

У дівчини напружені стосунки і з мамою, і з вітчимом.

Однак їхніми почуттями маніпулює містичний Ден (заслужена артистка України Лариса Курманова), аби примусити підлітків покінчити життя самогубством у «прямому ефірі».

Людей, з якими Аліса спілкується у чаті, глядачі бачили в реалі, на "другому поверсі".

Таким чином дія перегукується із реальними подіями – з сумнозвісними групами самогубць у соцмережах. І ми бачимо, що тягне дітей вступати у них, що ми, батьки, самі підштовхуємо їх своєю байдужістю чи жорстокістю (а тому вистава є корисною для перегляду не лише молоді, а й людям будь-якого віку).

У вирішальну мить до Аліси завітав загадковий Дід Мороз.

Та у виставі, на відміну від реальності, у вирішальний момент з‘являється друг (Олександр Віт), який намагається пробудити головну героїню Алісу до життя…

Дід Мороз виявився звичайним хлопцем, котрий намагався врятувати Алісу від самогубства. 

Чим же усе закінчується, не буду спройлерити. Адже маю надію, що ви захочете переглянути виставу «Свято онлайн» власними очима і серцем. І що її ще багато разів покажуть у театрі Старицького. Принаймні, наступний перегляд заплановано на січень.

Глядачі довго не відпускали акторів зі сцени.

Як створювалася п‘єса «Свято онлайн» та як трупа працювала над її постановкою, читайте тут.

  

 Анатолій Пундик та Марина Бортник-Гулевата. На прем'єру завітала дитяча письменниця Лариса Ніцой.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую