ye-logo.v1.2

Вікна у духовність і традиції: в хмельницькій галереї презентували виставку ікон на склі та дереві

Культура 2586
Тетяна Цимбарецька презентувала виставку ікон
Тетяна Цимбарецька презентувала виставку ікон. Фото: автора

Виставка триватиме до 28 лютого.

Сьогодні, в обласному художньому музеї презентували персональну виставку хмельничанки Тетяни Цимбарецької «Вікна, що змінюють». До експозиції увійшло кілька десятків ікон, які виконані на склі та старовинних дощечках.

«Ця виставка вона збірна, але кожна робота у ній концептуальна і кожна ікона концептуальна, бо вона відкриває вікно у світ української духовності й традицій. Адже Україна - це не тільки українська мова, а й традиції, віра, наше коріння, яке ми мамо знати й зберігати», - розповідає авторка виставки Тетяна Цимбарецька.

Додає, що її мета допомогти людям, дивлячись на ці «вікна», побачити та відчути традиції свого народу. Каже, ці ікони – це наша душа.

Ідея відтворювати варіації народних ікон та створювати власні твори у цьому стилі прийшла до Тетяни Цимбарецької, коли вона відвідувала Коломийський музей Народного мистецтва Гуцульщини. Найкращі зразки народного мистецтва настільки захопили художницю, що вона, маючи дворічний досвід студіювання традиційного візантійського іконопису, звернулася до народних джерел.

Дощечки пані Тетяна привезла із Білорусі

«Ікони на склі – це традиція західної України, хоча майстри кажуть, що знайдені старовинні зразки такого розпису також на Харківщині і Полтавщині. Окрім того, в експозиції є ікони на дереві. Воно історичне. Всі дощечки з Білорусії моєї старої хати. Під час реконструкції будинку я побачила на них певні образи і забрала до Хмельницького», - ділиться пані Тетяна.

Малюнки на склі - важка і копітка робота

Виставка «Вікна, що змінюють» офіційно відкрила новий сезон діяльності музейної галереї «квARTира» (екс-«Галерея на Проскурівській»). Музейники кажуть, це своєрідна квартира, де живе мистецтво. У 2019 році тут вирішили експонувати твори українського декоративного мистецтва різних періодів. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую