Гаряча тема:
- Війна
Гаряча Грузія
у прохолодному залі
«Ви не чекали, а ми прийшли»
Таке враження склалося у нас, трьох знайомих, що завітали у післяобідню пору до ресторану «Джорджія», що поблизу авторинку (колишній «Ахтамар»). І, хоча штучна дівчина «на трасі», посміхаючись, закликала усіх, хто проходив чи проїжджав повз ресторан пообідати саме у них, справжня дівчина-офіціант зазначила, що заклад працює здебільшого на замовлення, а не для «просто пообідати». Але... Ну, хто не знає грузинів, які завжди відрізнялися не лише своєю гостинністю, але й жодна трапеза у них без «поговорити» не обходиться. От і нас тут одразу провели до зали і, враховуючи, що відвідувачів більше на той момент не було, вся увага належала нам.
Грузія... одна з небагатьох країн, яка може похвалитися неповторною кухнею і національними традиціями. Однак, часточка цієї країни у Хмельницькому особливими традиціями не вразила. Ззовні ресторан не відрізняється особливостями грузинської культури. Та й всередині головного банкетного залу було більше українського, аніж гарячого кавказького. В інтер’єрі лише окремі елементи, такі як напівзакрита кована брама, яка уявно відділяла один столик від іншого та неповторна грузинська музика, нагадували про країну. Але прохолодна напівкамінна зала у насичених темно-зелених тонах, запах м’ясних та овочевих страв і натурального вина усе компенсували.
Забагато забаганок...
Меню ми вивчали активно і голосно, обговорюючи кожну незрозумілу назву страви, паралельно розпитуючи у дівчини-офіціантки про їх склад, приготування і самих кухарів. Відомо, що кухарі-грузини – уважні і закохані у свою справу майстри. У кожну з них вони вкладають не лише душу, але й усе вміння, майстерність і... всі продукти, які є під рукою. У грузинських стравах приправ і соусів багато не буває. У передчутті смачних чи то обіду, чи вечері ми переоцінили свої сили і замовили, як потім з’ясувалося, забагато, але все виявилося настільки смачним, що навіть щодо грузинської кухні спрацювала українська приказка «якщо не з’їм, то понадкушую». Спочтку ми вирішили поласувати салатиками і обрали ті, які мають оригінальні назви: «Гарячий поцілунок», «Цариця Тамара», «Гурія». Салати досить таки смачні, якщо не враховувати, що у складі одного з них мала бути червона риба. А була не лише вона, а ще й рибні кісточки і яєчна шкаралупа. А ось страва із однойменною назвою «Джорджія» виявилася справжньою смакотою. Це запечена картопля з м’ясом, сиром, чималою кількістю соусу, приправ і зелені, а зверху – грузинський стяг намальований кетчупом на розплавленому сирі. Остання страва – хачапурі з сиром (та, яка і виявилася зайвою) була лише «надкушена». Однак, це не завадило оцінити її витончений смак. Окрема розмова – про напої. Щоб запити цю надмірну смакоту, ми замовили, звичайно ж, пляшечку «Боржомі», а для задоволення – справжнього грузинського червоного вина і коньяку. За словами офіціантки, напої власнику ресторану привозять з самісінької Грузії у бочках. Нібито виготовляють їх на замовлення у приватних виноробнях. Та, як би там не було, напої – це була справжня казка...
P.S. Варто зазначити, що у «Джорджії» непросто смачна кухня, але й достатньо великі порції. І хоча заклад, в основному, працює на замовлення і страви готувалися «тут і зараз», чекати довелося недовго. Загалом кавказьке задоволення обійшлося нам не мало не багато, майже в двісті п’ятдесят гривень. Але задоволення ніколи не коштувало дешево.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: