ye-logo.v1.2

Slow Art Day: у хмельницькому музеї організують неквапливе споглядання мистецьких творів

Культура 1805
Серед експозицій, які запропонують хмельничанам для перегляду, виставка плакатів Володимира Карвасарного
Серед експозицій, які запропонують хмельничанам для перегляду, виставка плакатів Володимира Карвасарного. Фото: ілюстрація з архіву редакції

Хмельничанам пропонують здійснити антимарафон по музейних залах.

Цієї суботи Хмельницький вперше долучиться до міжнародної акції «День неспішного мистецтва». В обласному художньому музеї відберуть кілька творів мистецтва з різних експозицій, на споглядання яких пропонують витратити цілу годину.

«Акція «Slow Art Day» була ініційована ще 11 років тому в США. Цього року ми пропонуємо вперше як хмельничанам, так і гостям міста, долучитися до акції та присвятити більше часу для споглядання одного твору мистецтва, - розповіла директор обласного художнього музею Ольга Долінська. - За різними дослідженнями, споглядання твору мистецтва відвідувачами музею триває від 8 до 17 секунд. Цього дня ми пропонуємо на одну годину залишити буденні справи і зосередитись на глибшому пізнанні мистецтва».

«День неспішного мистецтва» передбачає, що відвідувач споглядає 5 запропонованих творів мистецтва протягом однієї години. Адже внутрішня розмова з твором мистецтва не передбачена для поспіху. Неквапливе споглядання прекрасного має позитивний вплив на здоров’я людини. Від регулярних, хай навіть досить коротких практик «буття в моменті» знижується дратівливість, підвищується здатність зосереджуватись, здатність чути іншого, пізнавати нову інформацію.

У Хмельницькому до мистецької акції долучаться волонтери музею. Студенти-культурологи Хмельницької педагогічної академії познайомлять ближче відвідувачів музею з художниками, чиї твори демонструються наразі в музеї, та самими творами мистецтва.

Акція «Slow Art Day» відбудеться завтра, 6 квітня, у Хмельницькому обласному художньому музеї. Триватиме вона з 15 до 16 години. Вхід до музею під час проведення акції – безкоштовний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую