ye-logo.v1.2

Хмельничанам презентували збірку оповідань, присвячених святу Покрови

Культура 3066
Презентували заключну збірку трилогії #Через_Збруч
Презентували заключну збірку трилогії #Через_Збруч. Фото: автора

Вісім творів від восьми авторів, а також традиційний Стравопис святочних страв увійшли до книги «Покрова через Збруч».

Сьгогодні, 16 жовтня, у Хмельницькому презентували заключну збірку трилогії #Через_Збруч. Цього разу книгу присвятили святу Покрови. У збірку частково увійшли автори з двох попередніх видань, але є й твори нових авторів.

На сторінках видання читачі зустрінуть оповідання, які розкажуть про драматичні сторінки історії, складні життєві долі українців. У буремні роки, коли люди страждали, на їхню долю випадали страшні випробування, вони все рівно кохали і були віддані собі та своїй ідеї. До збірки увійшли оповідання Оксани Почапської, Ольги Саліпи, Тетяни Граб, Ольги Деркачової, Ерка Красовського, Оксани Зененко, Ярослави Матічин та Лори Підгірної.

«Це цикл оповідань, який є продовженням збірок «Різдво через Збруч» та «Великдень через Збруч». Книжка об'єднала під своєю обкладинкою вісім авторів, які живуть по обидва боки Збруча. Хотілося, щоб оповідання торкалися душі. Ми отримали дуже різножанрову збірку. Ми знаємо, що Покрова для українців – це свято не осені, листочків та романтичного настрою. Покрова – це день народження УПА, День козацької Покрови, День захисника. Тому автори передали у своїх творах повстанський дух, настрій червоно-чорного жовтня, патріотичного, по-справжньому українського», - зазначила упорядниця збірки та одна з авторок Лора Підгірна.

У збірку увійшли оповідання й про сучасних українських героїв. У творі Оксани Почапської розповідається про журналістку, яка потрапляє в зону АТО. Там вона переживає складні часи, але знаходить своє кохання.

Як зазначила Оксана Зененко, створенню збірки передувала ідея більше розказати українцям про свято Покрови. «І в нас на Херсонщині та й в інших регіонах України це свято тільки починає набувати свого розквіту. У певний період, за часів радянської влади це свято було витіснене з нашого життя. До речі, моя бабуся, якій 85 років, добре пам’ятає це свято і має ще можливість більше розповісти про нього, - сказала письменниця. - Коли мені запропонували взяти участь у цій збірці, я саме закінчувала писати історичний роман. У мене був невеликий нарис, такий собі тизер до роману. Він був доопрацьований, насичений персонажами і, зрештою, отрималося оповідання «Зустріч на Покрову».

Головний герой оповідання Оксани Зененко знаходиться в пошуку своєї національної ідентичності. На початку твору він далекий від цього. У нього розчарування після першого майдану, конфлікт з братом, з яким певний час вони не спілкувалися. Зіткнення поглядів з братом його бентежить й у нього немає аргументів у відповідь. А брат добре розуміється в історії свого роду. І тоді з головним героєм починають відбуватися містичні речі і він починає шукати, хто він є.

Ще одна з авторок збірки, хмельницька письменниця Ольга Саліпа розповідає про своє оповідання: «Оповідання, яке увійшло у збірку, воно невелике, але для мене дуже особливе. Це перший твір, який я комусь присвятила – своєму покійному дідусеві. Я ще не бачила людей, які б так любили те місце, де народилися. Хоча б здавалося, що бути особливого в маленькому селі на Тернопільщині в Гусятинському районі. Але дідусь завжди мені казав, що я маю написати книгу про замок-корабель, який знаходиться в нашому селі, - говорить Ольга. - Ця думка була багато років зі мною. Тепер цей замок-корабель став головним героєм мого оповідання, яке увійшло в книгу. Трагедія цього замку, це так само трагедія маленької дівчинки. Був час, коли ми не розуміли на скільки важливе для нас наше рідне, українське. У радянський час частину цього замку підірвали і розібрали, щоб побудувати господарські будівлі. Ця історія є дуже показовою, вона ілюструє все, що відбувалося з нашою історією українською і культурою».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую