ye-logo.v1.2

В обласній філармонії презентували виставу «За межами кохання»

Культура 2464
Колектив Хмельницької обласної філармонії презентував новий проєкт - музично-драматичну виставу «За межами кохання»
Колектив Хмельницької обласної філармонії презентував новий проєкт - музично-драматичну виставу «За межами кохання». Фото: Олексія КОВАЛЯ

Моноопера «Листи кохання» Віталія Губаренка отримала драматичне забарвлення

Прем’єра музичної монодраматичної вистави «За межами кохання» за мотивами новели французького письменника Анрі Барбюса «Ніжність» та моноопери українського композитора Віталія Губаренка «Листи кохання» одразу стала інтригою. В одній залі композитор й музикант Віталій Самолюк в образі Луї засмучено грав на роялі, з якого падали на підлогу прочитані листи від коханої жінки, в іншій відбулось містичне дійство.

Це було поєднання різних жанрів: інструментальної музики, вокалу, хорового співу, балету, читання. Автору цього проєкту режисерка-постановниця Юлія Алєксєєва та постановочна група у складі диригента Тараса Мартиника та балетмейстера Олени Єфімчук поєднали і донесли до глядача у такий спосіб переживання і щирі почуття героїні новели до коханого, яким не судилося бути разом. Не в змозі перенести розлуку з Луї, вона того ж дня залишає цей світ, попередньо написавши чоловіку листи, наповнені коханням і безмежною ніжністю, знаючи, як нелегко йому буде без неї. Ці листи, за її проханням, він отримуватиме через певний період часу і лише з останнього зрозуміє трагізм самовідданого вчинку закоханої жінки.

На запитання, як виникла ідея постановки, Юлія Алєксєєва розповіла: «Ця новела Барбюса мене вразила, коли її прочитала ще у шкільному віці, і на довгі роки залишилася у пам’яті. Три року тому я випадково натрапила на цей твір, і виникло бажання щось зробити. Коли у концертному залі почула цей твір у виконанні камерного оркестру і Фатіми Чергіндзії, захотілось поставити драматичну виставу, залучивши дівчат з балету, які мали у русі передавати почуття героїні. Оскільки героїня втопилась у морі, стрибнувши з високої скелі, захотілося потойбіччя і це у мене асоціювалось з муніципальним хором Ігоря Цмура, спів якого мав викликати особливо душевні почуття у глядачів. У цій виставі багато символізму, тому і висока скеля, і хвилі моря, і зрештою, скульптура. Я не випадково обрала камерну залу, адже тоді глядачі стають безпосередніми учасниками подій і переживання героїв вистави їм близькі й зрозуміліші».

До речі, роль закоханої жінки виконала заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія, Луї озвучив народний артист України Володимир Смотритель під супровід муніципального хору, камерного оркестру та за участю солістів балету ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Олександри Тарнапольської. Вікторії Паламарчук, Людмили Риголь, Ірини Сатко.

Нагадаємо, що прем’єра моноопери композитора Віталія Губаренка «Листи кохання» відбулась в обласній філармонії 17 травня минулого року у виконанні камерного оркестру під орудою диригента Тараса Мартиника та солістки філармонії Фатіми Чергіндзії. Пізніше, за запрошенням дирекції Львівського театру опери і балету, хмельничани демонстрували свою майстерність у Дзеркальному залі театру.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую