ye-logo.v1.2

У Хмельницькому прозвучать монологи жінок про війну і втрати

Культура 2168
Автори планують, що проєкт «Монологи війни» буде не одноразовий, а постійний
Автори планують, що проєкт «Монологи війни» буде не одноразовий, а постійний. Фото: з архіву редакції

Розпочалася підготовка проєкту «Монологи війни. Жінки».

Вистава-сповідь «Монологи війни» знову повертається на сцену. Прем’єра першого театрального проєкту, в якому акторами спектаклю стали учасники російсько-української війни на Сході України, відбулася у лютому минулого року в Хмельницькому. Тоді на сцені міського Будинку культури прозвучало шість реальних історій захисників: бійців, військових лікарів, волонтерів. Герої розповідали про наболіле, про страх, про втрати, про надію та віру в перемогу. 

Тепер стартує новий сезон театрального проєкту, цього разу під назвою «Монологи війни. Жінки». За словами головного режисера проєкту Володимира Павловського, це буде абсолютно інша вистава, з іншим режисерським рішенням, формою, з іншим наповненням концертних номерів. Основні цілі «Монологів» залишилися ті ж – реабілітаційна функція та патріотичне виховання.

Як зазначають автори проєкту, ідея наступної вистави у них виникла майже одразу. «Коли ми попрацювали з хлопцями, зрозуміли, що є ще багато недомовленого. Є багато речей, які ми маємо знати про війну. Нову виставу ми хочемо присвятити усім тим, хто загинув на війні заради України, і їх сім’ям», - говорить режисерка по роботі з учасниками АТО та ООС Наталія Паляниця.

Про нову виставу розповів головний режисер проєкту Володимир Павловський
За словами Наталії Паляниці, виставу присвятять усім тим, хто загинув на війні заради України, і їх сім’ям

Головні герої нової вистави – це мама, яка втратила сина на війні, сестра, яка втратила на війні брата, дружина, яка втратила свого коханого на війні. У проекті візьме участь волонтерка Марина Українець, яка бачила смерті, поранених бійців, співала захисникам в госпіталі. «Також ви побачите на сцені жінку-військовослужбовця Оксану, яка була на війні для своїх 44 підлеглих мамою. Такий в неї й позивний був. Мамою вона була і для дітей з територій, які є частиною військових дій. На свято Миколая, коли вона приїжджала у місцеві садочки, там говорили, що це подарунки від Миколаївни, - розповідає Наталія. -Волонтерка Леся Стебло перейде у другий проект з першого. Цього разу говоритиме про те, що її на сьогодні болить – відношення суспільства до сімей, які втратили своїх рідних на війні. Тут теж багато болю».

«Монологи війни» у виконанні жінок відрізнятимуться. У першому проєкті акторами були чоловіки, які розповідали про те, що з ними було на війні. Їм потрібно було відкрити душу, показати людське, тоді і відбулася терапія. «Що буде з жінками? Це сльози, які йдуть, не зупиняються, незважаючи, що пройшов вже певний термін після втрати. Нам потрібно буде спробувати їх вгамувати, адже їм потрібно донести важливу інформацію. Учасниці розкажуть правду про війну, розкажуть, якою була людина, яку вона і ми втратили», - додає Наталія Паляниця.

Прем’єра вистави «Монологи війни. Жінки» відбудеться як і минулого року, 20 лютого. Режисери ж проєкту додають, для театралізованого дійства потрібні актори другого плану – хлопці-чоловіки, які будуть виконувати ролі персонажів поряд з жінками. Звертатися можна за телефоном: 098 877 23 63.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую