ye-logo.v1.2

Хмельничани з особливими потребами стали героями мистецької виставки

Культура 2701
Виставка «Побачити світ іншого» працюватиме до 5 лютого
Виставка «Побачити світ іншого» працюватиме до 5 лютого. Фото: автора

Виставка поєднала світлини професійних фотографів і дитячі малюнки.

Сьогодні, 30 січня, в арт-центрі «Maslo» відкрилася виставка «Побачити світ іншого». Її героями стали люди з особливими потребами — представники хмельницької громадської організації «Світ без бар’єрів». Мистецький проєкт поєднав результат фотосесії з представниками цієї організації та дитячий погляд на них крізь призму дитячих малюнків.

За словами представника ГО «Світ без бар’єрів» Ігоря Новченкова, історія цієї виставки має довгу історію. Вперше ідея організувати щось подібне виникла два роки тому. Тоді фотографи Юлія Маліновська та Ната Дмитрук запропонували провести фотосесію з членами «Світу без бар’єрів», які пересуваються на візках. Втім, тоді до виставки так і не дійшло — фотографи виїхали з Хмельницького.

«Торік ми отримали фотографії, я запропонував ідею: нехай діти зроблять малюнки, в яких вони покажуть своє бачення людей, які пересуваються на візках, — розповідає Ігор Новченков. — Діти не лише дивилися на фотографії, а й спілкувалися з візочнками. Таким чином вирішили стерти психологічний бар’єр між дітьми та людьми з особливими потребами».

«Ми вирішили стерти психологічний бар’єр між дітьми та людьми з особливими потребами», — Ігор Новченков

«Ми вирішили стерти психологічний бар’єр між дітьми та людьми з особливими потребами», — Ігор Новченков

До створення малюнків долучилися учні місцевих шкіл, зорганізовані міським департаментом освіти та науки, а також вихованці дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. У результаті вийшло дві сотні робіт юних хмельничан.

Основна частина виставки складалася з великоформатних фотографій хмельничан з особливими потребами в оточені десятків дитячих малюнків. У кожної дитини було особливе бачення цих людей. Найчастіше їх зображували у вигляді персонажів коміксів, казок, мультфільмів. Наприклад, Супермена, Чудо-жінки, феї, Білосніжки, Маріо… Проте траплялися й більш незвичні малюнки. Дехто зображував героїв фотовиставки як квіти чи небесні світила.

Основна частина виставки складалася з великоформатних фотографій хмельничан з особливими потребами в оточені десятків дитячих малюнків
На дитячих малюнках хмельничани постають іноді супергероями та просто усміхненими людьми
А іноді навіть небесними світилами
Героями виставки стали люди різного віку та статі

«Ці малюнки змушують задуматися, що діти бачать у тобі ті риси характеру, які сама ніколи не помічала. Наприклад, ніколи не уявляла себе принцесою, — ділиться героїня виставки «Побачити світ іншого» Наталія Петиш. — Ця виставка показує, що у житті є все, щоб радіти й впоратися з будь-якою проблемою. Ходимо — добре, не ходимо — будемо старатися стати з візка, не виходить — все одно є чому радіти».

«У житті є все, щоб радіти йому та впоратися з будь-якою проблемою», — Наталія Петиш на фоні частини виставки з власним зображенням

«У житті є все, щоб радіти йому та впоратися з будь-якою проблемою», — Наталія Петиш на фоні частини виставки з власним зображенням

Виставка «Побачити світ іншого» працюватиме в арт-центрі «Maslo», що Старокостянтинівському шосе, 20\3, майже тиждень — до 5 лютого.

Читайте також: Альбом хмельничанки претендує на звання кращого релізу року

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую